Lopikse politiek acht voedselbos te duur, adviesbureau grijpt kans

30 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau ICS gaat een voedselbos aanleggen in Lopik. Dat gebeurde nadat de raadsleden van die gemeente het desbetreffende stuk grond niet wilden aanschaffen omdat het te duur werd bevonden.

In oktober 2021 ontstond in de Utrechtse gemeente Lopik (14.500 inwoners) het idee voor de aanleg van een zogenaamd voedselbos. Dat is een vorm van onderhoudsarme, duurzame boslandbouw waarmee plantaardige voedsel wordt geproduceerd.

Zo worden bijvoorbeeld fruit- en notenbomen, struiken, vaste planten en klimmers geïntegreerd in een (bestaand) bosecosysteem. De opbrengst van deze flora – denk aan noten en vruchten – kan bijvoorbeeld worden verkocht of geconsumeerd door omwonenden.

Politiek acht voedselbos te duur, adviesbureau koopt het in plaats daarvan

Sinds eind vorig jaar waren de initiatiefnemers druk met het uitwerken van de plannen. Denk onder meer aan het vinden van een geschikte locatie voor zo’n voedselbos, en daarnaast uiteraard het meekrijgen van de lokale politiek.

Niet tegen elke prijs

De Lopikse gemeenteraad liet vrij snel weten positief te staan tegenover een voedselbos. Maar niet tegen elke prijs, zo bleek begin deze maand toen de meerderheid van de raadsleden een voorstel afwees om een stuk grond aan te schaffen waarop zo’n bos zou kunnen worden aangelegd.

Dat perceel van ruim vier voetbalvelden – gelegen ten zuiden van het centrum van Lopik, nabij de rivier de Lek – bevat reeds een appel- en perenboomgaard. Het leent zich wat dat betreft perfect voor een voedselbos. De gemeenteraad wilde voor de grond alleen niet de vraagprijs van €330.000 neertellen.

Niet getreurd: het bos komt er toch

Ondanks dat de meerderheid van de raadsleden de aankoop afwees, hoeven de initiatiefnemers van het voedselbos niet op zoek naar een ander stuk grond: adviesbureau ICS heeft namelijk begin deze week het perceel aangeschaft.

“We zijn al anderhalf jaar op zoek naar een geschikte kavel voor een voedselbos”, vertel Jan Remijnse, partner van het adviesbureau, tegen het Algemeen Dagblad (AD). “We willen namelijk onze ecologische voetafdruk compenseren door bos aan te planten.”

Remijnse laat het AD weten dat het bos wordt aangelegd zonder winstoogmerk. “Een project als dit zal nooit kostendekkend zijn, het geld verdienen we met ons bureau. […] Het voedselbos gaat straks productie opleveren. Het beheer dat nodig is kunnen we betalen uit de opbrengst.”

Binnen afzienbare tijd start de aanleg van het voedselbos. Daarvoor huurt ICS gespecialiseerde bedrijven in. Samen met de gemeente Lopik en de initiatiefnemers van het voedselbos gaat ICS nadenken over de precieze invulling van de grond en het beheer ervan.

Wat op het moment van schrijven al wel bekend is: een deel van de bestaande appel- en perenboomgaard zal niet worden gekapt maar onderdeel worden van het voedselbos. Verder moeten nog de nodige struiken, bomen en planten worden geplant.