Carolien Oppeneer over haar overstap naar Summiteers

18 juli 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorige maand maakte Carolien Oppeneer de overstap naar de consultancy. De ervaren professional sloot zich na meer dan een decennium in de verzekerings- en zorgbranche aan bij adviesbureau Summiteers. Wat motiveerde haar keuze voor de adviesbranche? En hoe beviel haar eerste maand bij Summiteers? We stelden Carolien enkele vragen over haar carrièreswitch.

Nadat Carolien Oppeneer in 2009 de Universiteit van Tilburg uitliep met haar masterdiploma Business Law & Management onder haar arm (cum laude), kon ze al snel haar professionele loopbaan aftrappen bij Achmea. Ze bleef een kleine vier jaar bij de verzekeraar – eerst als juridisch adviseur, daarna als juridisch specialist outsourcing en procurement.

Vervolgens maakte ze de overstap naar branchegenoot CZ enook daar werkte ze vier jaar. Als senior bedrijfsjurist hield ze zich bezig met onder meer contracten, vermogensbeheer, aanbestedingen, overnames & joint ventures en aanbestedingen.

Carolien Oppeneer, Management Consultant, Summiteers

In 2016 startte ze bij CbusineZ, een door CZ opgericht zelfstandig innovatiefonds dat investeert in nieuwe initiatieven die bijdragen aan een toekomstbestendig zorgstelsel. Als businessmanager was ze betrokken bij het opstarten en beheren van innovatieve zorgstartups en het opzetten van strategische partnerschappen.

Na een kleine zes jaar nam ze vorige maand afscheid bij CbusineZ om te beginnen aan haar volgende grote uitdaging: een carrièreswitch naar de adviesbranche. Sinds juni werkt ze als management consultant voor Summiteers.

Hoi Carolien! Na 13 jaar in de verzekerings- en zorgwereld maak je de overstap naar de consultancy. Leg uit…

“Nieuwe vraagstukken oplossen geeft me energie, de beheerfase vind ik minder interessant. Bovendien was ik toe aan nieuwe inspiratie en geloof ik erin dat dit vooral ontstaat door kruisbestuiving en ‘spelen’ buiten het vertrouwde. De hoogste tijd dus om nieuwe omgevingen en sectoren te ontdekken en uit te vinden wat daar speelt. Consultancy biedt mij die mogelijkheid.”

En waarom koos je specifiek voor Summiteers?

“Summiteers kende ik nog niet, bij toeval belandde ik op hun website. De energieke uitstraling en heldere taal trok me aan en was voor mij aanleiding om contact te zoeken. Ik was vooral nieuwsgierig en verwachtte niet dat dit tot een nieuwe baan zou leiden.”

“In de gesprekken die volgden werd veel gelachen en hebben we veel tijd geïnvesteerd in snappen wat de ander doet en waar we wel en niet blij van worden. Zo groeide bij mij de overtuiging dat ik bij Summiteers veel werkplezier zou gaan ervaren.”

“Ik heb niet eerder in een omgeving gewerkt die zo open en informeel is.”

“Daarnaast werd mij op het hart gedrukt dat er naast het werk bij Summiteers ruimte is om je eigen passies te volgen. Ik ontwikkel me als beginnend toezichthouder in de langdurige zorg. Erg waardevol dat ik bij Summiteers de ruimte krijg om die ontwikkeling door te zetten.”

De afgelopen jaren richtte je je vooral op new business, ventures en innovaties in de zorg. Hoe ga je deze kennis en ervaring inzetten bij Summiteers?

“Ik ben vaak uitgedaagd op vraagstukken die betrekking hebben op het toekomstbestendiger maken van organisaties en sectoren. Hoe blijven we relevant voor klant en maatschappij? Hoe tackelen we hun uitdagingen en benutten we de kansen die we onderweg naar onze stip op de horizon tegenkomen?”

“Innovatie is simpelweg een nieuw ‘iets’ dat je introduceert als antwoord op die vragen. Een nieuwe technologie, een nieuw proces, een volledig nieuwe venture – et cetera.”

“Een verandering kan moeilijk te introduceren zijn en roept bij de betrokkenen niet zomaar de energie op die je hoopt. Het bedenken van de relevante innovatie en de manier waarop je deze onder complexe omstandigheden implementeert vereist samenwerken, creativiteit en doorzettingsvermogen.”

“Ik verwacht dat de ervaringen op dat vlak goed van pas zullen komen. Daarnaast heb ik zelf nieuwe organisaties opgericht en aangestuurd, wat me heldere inzichten heeft gegeven in wat relevant is bij besluitvorming op management- en bestuurlijk niveau.”

Hoe heb je je eerste maand ervaren?

“Op de eerste plaats was het – in positieve zin – een cultuurshock. Ik heb niet eerder in een omgeving gewerkt die zo open en informeel is. Het team geeft je heel snel een vertrouwd gevoel.”

“Er is veel aandacht voor en interesse in de mens achter de collega en werknemer. Dat ontstaat spontaan, maar is ook verankerd in wekelijkse en maandelijkse overleggen. Niets is verplicht, maar er wordt ruimte gecreëerd om te delen hoe je in je vel zit en waarom. Dat maakt het team hecht.”

“Daarnaast viel me op dat de gemiddelde leeftijd van mijn collega’s lager is dan ik gewend ben. Mijn jonge collega’s vind ik uitblinken in waar ze nu al staan qua persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ik heb erg veel zin om met hen aan opdrachten te gaan werken en te zien wat dat brengt, voor zowel de opdrachtgever als de Summiteers!”

Ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Summiteers is hard op zoek naar nieuwe collega’s – bekijk de open vacatures.