Bestuurders van familiebedrijven bezorgd over schaarste

12 juli 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse familiebedrijven maken zich steeds meer zorgen over de oplopende schaarste in de markt, zowel op het vlak van personeel als grondstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en RSM.

De universiteit en het adviesbureau ondervroegen leidinggevenden van zo’n 100 grotere familiebedrijven in ons land. Daaruit komt naar voren dat het positieve sentiment dat overheerste in de vorige editie van het onderzoek plaats heeft gemaakt voor een scenario waarin bestuurders een stuk bezorgder zijn over de toekomst.

Bovenaan de lijst van zorgen staat schaarste: zowel de krapte op de arbeidsmarkt als een schaarste van benodigde materialen. Bijna driekwart van de ondervraagde directeuren maakt zich zorgen over het tekort aan talent en materialen – denk aan grondstoffen, productiemiddelen en energie.

Ik maak mij zorgen over de gevolgen van arbeidsmarktkrapte en schaarste van benodigde materialen voor mijn bedrijfDeze risico’s zullen naar verwachting een directe impact hebben op de bedrijfsvoering. “De continuïteit van de productie en/of dienstverlening kan in gevaar komen, levertijden aan klanten worden onzeker en hierdoor komt de relatie met klanten op gespannen voet te staan”, zegt Roberto Flören, RSM hoogleraar familiebedrijven bij Nyenrode.

Deze ontwikkeling vertaalt zich onvermijdelijk naar een impact op de portemonnee. Bijna 4 op de 10 (36%) directeuren denken dat de winstmarges de komende twaalf maanden door de arbeidsmarktkrapte zullen dalen. En 43% verwacht dat de winstmarges zullen afnemen door schaarste van benodigde materialen.

Volgens Nyenrode Business Universiteit en RSM is de kans groot dat de winstgevendheid – gemiddeld genomen – een knauw krijgt die in de dubbele cijfers loopt.

Percentage verwachtte verandering winstmarge van familiebedrijf in de komende 12 maanden ten opzichte van afgelopen 12 maanden door arbeidsmarktkrapte

Hoe reageren familiebedrijven?

In het licht van deze zorgen vroegen de onderzoekers de familiebedrijvenbestuurders ook hoe zij denken op deze risico’s te zullen inspelen.

Aangaande de arbeidsmarkt heeft de helft van de familiebedrijven tussentijdse loonsverhogingen doorgevoerd. Niet alleen om binnen de verhitte markt talent te kunnen aantrekken of behouden, maar ook om de eigen medewerkers te compenseren die zijn geconfronteerd met een inflatie van 5% tot 10%.

Op het vlak van materialen halen familiebedrijven verschillende initiatieven van stal. De meest voor de hand liggende actie, namelijk het vergroten van de voorraden, wordt door bijna de helft van de familiebedrijven ondernomen.

Acties van familiebedrijven om de schaarste van benodigde materialen op te vangen

Zo’n 4 op de 10 familiebedrijven zoekt nieuwe leveranciers en kijkt hierbij steeds vaker buiten de eigen landsgrenzen. Ook blijkt de schaarste aan benodigde materialen een drijfveer voor proces- en productinnovatie. Zo geeft 37% van de directeuren van familiebedrijven aan dat zij door de schaarste investeren in alternatieve productiemethoden/dienstverlening.

Ook de arbeidsmarktkrapte stimuleert innovatie, vertelt Laura Bles-Temme, Head of Tax bij RSM. “De coronacrisis motiveerde veel familiebedrijven al om te gaan vernieuwen; wij zien nu vanuit de praktijk ook dat krapte op de arbeidsmarkt deze bedrijven een extra impuls geeft voor innovatie.”

Gebruik het DNA

Om de uitdagende markt succesvol te blijven navigeren doen familiebedrijven er volgens Flören goed aan om uit te gaan van hun eigen unieke kracht.

“We adviseren directeuren om gebruik te maken van de kracht van het familiebedrijf. Gebruik de op familie-gebaseerde merkidentiteit om je te profileren op de arbeidsmarkt en gebruik de korte lijnen binnen een familiebedrijf om snel en effectief in te spelen op de veranderende markt.”

“Ook is het altijd goed om de strategie tegen het licht te houden. Zijn er mogelijkheden om anders te werken door taken te automatiseren en meer uit te besteden? En bedien je nog de juiste klanten? Indien nodig, neem afscheid van slechte klanten en vergroot de focus op de belangrijkste klanten”, sluit Flören af.