Onderzoek mondkapjesdeal van Deloitte loopt in de miljoenen

06 juli 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorig jaar werd Deloitte ingeschakeld om onderzoek te doen naar een van de meest spraakmakende coronadossiers: de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en co. Uiteraard ligt ook het onderzoek zelf onder een vergrootglas. En door verschillende uitdagingen loopt het nu al voor de zesde keer vertraging op. Ondertussen loopt ook de rekening op, inmiddels al tot bijna €5 miljoen.

Het verhaal moge inmiddels bekend zijn: toen Nederland op het hoogtepunt van de coronacrisis kampte met een enorm tekort aan medische mondkapjes wierp opiniemaker Sywert van Lienden zich op als redder in nood. Samen met twee compagnons richtte hij de Stichting Hulptroepen op om – zogenaamd zonder winstoogmerk – mondkapjes te importeren.

In mei vorig jaar bleek echter dat Van Lienden en co via een aan de stichting gekoppelde bv flink wat geld overhielden aan de deal die ze sloten met het ministerie van VWS. Van de €100 miljoen die met de deal gemoeid was verdween naar verluidt in totaal zo’n €20 miljoen in de zakken van het drietal.

Ondertussen werden de mondkapjes afgekeurd door het RIVM omdat er grafeen in werd aangetroffen, wat zorgde voor een “onacceptabel gezondheidsrisico”.

Na de onthullingen werd accountants- en adviesbureau Deloitte ingeschakeld om onderzoek te doen naar de mondkapjesdeal. Dat onderzoek blijkt echter de nodige voeten in aarde te hebben.

Nu het voor de zesde keer is vertraagd zal het naar verwachting pas “medio september” klaar zijn, zo meldde minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gisteren in een brief aan de Kamer. Oorspronkelijk had het rapport er voor de zomer van vorig jaar al moeten liggen.

De nieuwste vertraging komt deels voort uit het “hoor- en wederhoorproces” dat deel uitmaakt van het onderzoek, laat de minister weten. Dit proces kan de komende zomermaanden niet op volle kracht vooruit, aangezien veel betrokkenen dan op vakantie zijn.

Resultaten laten op zich wachten, de opschudding niet

Waar de uitkomsten dus nog even op zich laten wachten, heeft het onderzoek al wel voor de nodige opschudding gezorgd in Den Haag. In mei overleefde voormalig zorgminister Hugo de Jonge moties van wantrouwen en afkeuring vanwege het app-contact dat hij met Van Lienden had over mondkapjes.

Terwijl de Kamer destijds werd beloofd dat het Deloitte-onderzoek – dat ook een forensische component kent – helderheid zou scheppen over de gang van zaken, klaagden oppositieleden in een technische briefing ook over een gebrek aan transparantie over dat onderzoek zelf, waaronder over de gemaakte kosten.

Ook daarin geeft Helder in haar brief nu meer inzicht. De teller staat momenteel op ruim €4,7 miljoen (exclusief btw), waarbij de minister aangeeft dat dit bedrag nog verder zal oplopen, “aangezien het onderzoek nog niet klaar is en het nog twee aanvullende deelonderzoeken behelst”.

Ze benadrukt dat het hierbij gaat om de kosten van het volledige onderzoek naar de inkoop van beschermingsmiddelen, niet alleen de omstreden deal met Van Lienden.

Naast het Deloitte-onderzoek loop naar Van Lienden en zijn compagnons ook een strafrechtelijk onderzoek. Daarin wordt het drietal verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.