Mondkapjesdeal-onderzoek van Deloitte neemt meer tijd in beslag

24 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft meer tijd nodig om de mondkapjesdeal te onderzoeken. Dat schrijft Paul Blokhuis (CU) – staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) – in een brief aan de Tweede Kamer. 

Medio 2020 richtte Sywert van Lynden – oud-voorzitter van LAKS en bekend van de televisie – samen met twee zakelijke partners de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) op. Reden: er heerste destijds een nijpend tekort aan medische mondkapjes. En dat zou de zorgsector in de problemen brengen, zei Van Lienden destijds op Twitter.

Het initiatief kreeg indertijd veel bijval, vooral omdat Van Lienden meermaals benadrukte zich belangeloos in te zetten. Platform Follow the Money (FTM) twijfelde daar echter aan. In mei 2021 publiceerde FTM een artikel, waarin stond beschreven dat het drietal een flinke smak met geld had verdiend aan de deal – Van Lienden circa €9 miljoen, zijn compagnons ieder zo’n €5 miljoen.

Mondkapjesdeal-onderzoek van Deloitte neemt meer tijd in beslag

En dus eiste het Nederlandse parlement niet veel later om opheldering. Daartoe werd onder andere Grant Thornton ingeschakeld, dat de rol van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) onder de loep nam. Het LCH nam in april 2020 ruim 40 miljoen medische mondkapjes voor €100 miljoen over van RGA – Van Liendens bedrijf dat is gekoppeld aan SHA.

De conclusie van dit eerste onderzoek naar de mondkapjesdeal? Er zijn vooralsnog geen misstanden gesignaleerd, aldus de experts van Grant Thornton. “Op basis van de door ons uitgevoerde werkzaamheden en de bevindingen […] hebben wij geen indicaties verkregen dat zich mogelijk integriteitsschendingen hebben voorgedaan in relatie tot de door LCH geplaatste orders bij RGA .” 

Nog meer vragen

Eind juni liet minister van Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) per brief aan het parlement weten dat met het onderzoek van Grant Thorton nog niet alle vragen rondom de mondkapjesdeal zijn beantwoord. Om daar verandering in aan te brengen, werden onderzoekers van Deloitte ingeschakeld, die op drie momenten hun bevindingen naar buiten zouden brengen. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het adviesbureau begin september zijn onderzoek naar de deal tussen het LCH en RGA zou presenteren. Ongeveer een maand later zouden de resultaten volgen naar alle andere deals met een waarde van minimaal €100 miljoen die zijn gesloten door het LCH. En weer een maand later zou een presentatie volgen van alle deals waarbij het consortium betrokken is geweest.

Vertraging

De hierboven genoemde planning gaat echter niet gehaald worden. “Hoewel Deloitte voortvarend van start is gegaan, is de afgelopen weken helaas duidelijk geworden dat de oplevering per fase van het onderzoek later zal zijn dan gepland. Om de onderste steen boven te laten komen is aanzienlijk meer tijd nodig”, meldt staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

De forensische experts van het Big Four-kantoor hebben Blokhuis laten weten dat ze eerst de beschikking moeten hebben over de voor hun onderzoek relevante data. Pas dan kunnen ze een reële inschatting maken van de oplevertermijnen van de onderzoeksresultaten.

Wanneer Deloitte zijn bevindingen zal gaan presenteren is op het moment van schrijven nog onduidelijk. De staatssecretaris van VWS streeft ernaar om de Tweede Kamer in de tweede helft van de maand oktober opnieuw te informeren over de voortgang van het onderzoeksproces naar de mondkapjesdeal.