Verplicht vaccineren geniet amper populariteit onder werkgevers

14 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Uit een nieuwe studie van internationaal adviesbureau Willis Towers Watson blijkt dat wereldwijd verreweg de meeste werkgevers (98%) hun medewerkers niet verplichten tot vaccinatie tegen het coronavirus. En dat is enigszins opvallend: bedrijven lopen bij elkaar opgeteld namelijk duizenden miljarden dollars mis door het trage mondiale inentingsproces.

Deze week publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over de vaccinatiegraad per Nederlandse gemeente. Daaruit blijkt dat inmiddels 77% van al onze landgenoten volledig gevaccineerd is tegen het Covid-19 virus.

Vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie (EU) doet Nederland het momenteel niet slecht. Zo heeft België pas 71,4% van zijn bevolking volledig ingeënt, Frankrijk zo’n 68% en Duitsland iets meer dan 61%. Het gemiddelde van de zevenentwintig EU-lidstaten blijft steken op net geen 60%. Nog geen bijster hoge dekkingsgraad dus.

Verplicht vaccineren geniet amper populariteit onder werkgevers

Niettemin doet de EU het vergeleken met het overgrote deel van de rest van de wereld bijzonder goed. Ter illustratie: maar liefst zevenenveertig van de vierenvijftig Afrikaanse soevereine staten zullen volgens onderzoeksbureau The Economist Intelligence Unit (EIU) pas vanaf 2023 een vaccinatiegraad realiseren die eind dit jaar in de EU wordt bereikt.

En dat is bijzonder problematisch. Een vaccinatiegraad van 93% tot 95% – die nog geen enkele EU-lidstaat heeft bereikt – is volgens het RIVM namelijk vereist is om voldoende grip te hebben op uitbraken van het virus. En zonder die zekerheid, is het zeer de vraag of nationale overheden binnen afzienbare tijd alle coronamaatregelen zullen gaan opheffen.

En dat is opnieuw problematisch: de aanhoudende Covid-19 beperkingen kennen namelijk een behoorlijk prijskaartje. Volgens onderzoeksbureau EIU kost de traag verlopende mondiale vaccinatiecampagne de wereldeconomie tot en met 2025 maar liefst $2,3 biljoen aan verloren productie. En daar is vanzelfsprekend het bedrijfsleven in het bijzonder de dupe van.

Nauwelijks verplichtingen, enige stimulatie

Ondanks dat veel bedrijven door het trage mondiale vaccinatieproces veel geld mislopen, verplicht wereldwijd slechts 2% van de werkgevers zijn medewerkers tot vaccinatie tegen het coronavirus . “En slechts 4% van de bedrijven overweegt dit beleid”, aldus de onderzoekers van Willis Towers Watson in een nieuw rapport.

Het gaat hier onder meer om bedrijven zoals multinational Shell – die deze week bekendmaakte te overwegen zijn medewerkers te verplichten zich te vaccineren. En ook om het Nederlandse bedrijf Leaseplan, dat eind vorige maand liet weten dat zijn werknemers worden verplicht tot inenting.

Hoewel betrekkelijk weinig werkgevers hun personeel verplichtingen opleggen, zetten best wat bedrijven momenteel in op stimuleringsmaatregelen. Met campagnes (30%) en met financiële bonussen (9%) proberen ze hun werknemers aan te moedigen zich wel te laten vaccineren. “En nog eens 11% overweegt deze aanpak”, laat Willis Towers Watson weten.