Vertraagd vaccineren kost de wereldeconomie bakken met geld
De mondiale vaccinatiecampagne tegen corona verloopt traag. En dat zal de wereldeconomie de komende jaren veel geld gaan kosten: een slordige $2,3 biljoen, zo stellen experts van The Economist Intelligence Unit (EIU).
Net na het uitbreken van de pandemie benadrukten overheden uit onder meer Nederland, België en Frankrijk (in een campagne) dat we alleen met z’n allen het virus kunnen bestrijden. Zo’n anderhalf jaar later blijkt dat met “allen” niet “iedere aardbewoner” werd bedoeld. De ruime meerderheid van de wereld vist momenteel namelijk achter het vaccinatienet.
De meeste Westerse landen zullen volgens EIU (het onderzoeksbureau van The Economist Group) eind dit jaar hun bevolking voor het overgrote gedeelte hebben gevaccineerd tegen Covid-19. Datzelfde geld voor China, Chili, Uruguay, Singapore, Hongkong, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Bhutan. Alle overige landen bereiken op z’n vroegst volgend jaar een vergelijkbare vaccinatiegraad.Voor veel naties is 2022 echter een te optimistische prognose. Maar liefst 47 van de 54 Afrikaanse soevereine staten zullen volgens EIU pas vanaf 2023 een vaccinatiegraad realiseren die eind dit jaar in Europa wordt bereikt. Voor een aanzienlijk deel van de landen in de Aziatisch-Pacifische regio geldt hetzelfde: hier neemt het vaccinatieproces nog minimaal tot begin 2023 in beslag.
En dat kost (vooral de armen) veel geld
Dat honderden miljoenen mensen misschien nog wel twee jaar moeten wachten op de coronaprikken brengt vanzelfsprekend allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. En daarbovenop kost het trage mondiale vaccinatieproces de wereldeconomie tot en met 2025 maar liefst $2,3 biljoen aan verloren productie, zo stelt EIU in zijn onderzoek. Opnieuw moeten Aziatisch-Pacifische landen het flink ontgelden. In absolute termen wordt deze regio namelijk verreweg het hardst getroffen. De onderzoekers komen uit op een totaal productieverlies van circa $1,7 biljoen tot en met 2025.
Ook veel landen uit Afrika ontspringen de economische malaise niet. En dan gaat het vooral over het gebied ten zuiden van de Sahara. Landen uit deze regio krijgen het in relatieve termen namelijk het zwaarst te verduren de komende drie jaar: van alle landen ter wereld zullen zij de omvang van hun nationale economieën zien dalen met de grootste percentages, aldus EIU.