Royal HaskoningDHV ontwikkelt geluidsarm datacentrum voor Chinezen

13 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft een geluidsarm datacentrum ontwikkeld voor telecombedrijf China Mobile International.

Een processor van een computer produceert warmte. Hierdoor loopt de temperatuur in het apparaat op, wat tot problemen kan leiden. Zo verslechtert warmte de overdrachtskwaliteit van geleiders, waardoor fouten kunnen optreden, met als gevolg dat de computer kan crashen.

Om die reden is een processorkoeler essentieel voor het functioneren van een computer. En dus ook voor datacentra, die je zou kunnen beschouwen als reusachtige computers, die derhalve een gigantische hoeveelheid warmte voortbrengen.

Nederland telt bijna 200 grote datacentra (CBS)

Logischerwijs hebben datacentra dus ook gigantische koelsystemen nodig. Deze machines produceren echter behoorlijk veel geluid. En daar kunnen dieren en mensen in de nabije omgeving veel overlast van hebben. 

Meerdere problemen

China Mobile International heeft een groot datacentrum in Frankfurt, dat door de Duitse overheid onderworpen is aan strenge geluidswetgeving. Om compliant te zijn met de wetgeving schakelde het telecombedrijf onlangs Royal HaskoningDHV in.

De specialisten van het ingenieurs- en adviesbureau plaatsten in eerste instantie rondom het datacentrum enorme schermen die het geluid van de koelsystemen dempen. Die oplossing leverde echter een nieuw probleem op. De koelsystemen hebben namelijk voldoende nieuwe lucht nodig, en de aanvoer daarvan werd verstoord door de geluidsschermen. Doordat de koelmachines niet meer optimaal konden draaien kwam het functioneren van het datacentrum onder druk te staan.

Stromingsleer

Om deze problemen te verhelpen, richtte Royal HaskoningDHV zich tot experts uit de stromingsleer, een wetenschapsgebied waarbinnen de bewegingen van vloeistoffen (zoals water) en gassen (zoals lucht) worden beschreven door middel van differentiaalvergelijkingen en statistiek.

De stromingsgeleerden gingen samen met het ingenieurs- en adviesbureau aan de slag. In het bijzonder onderzochten ze – voor verschillende gebieden rondom het datacentrum – hoe de luchtstromen en het geluid van de koelsystemen met elkaar samenhangen.

Aan de hand van die berekeningen werd duidelijk hoe de schermen moesten worden geplaatst om te voldoen aan de geldende geluidswetgeving en de koelsystemen tegelijkertijd optimaal te laten draaien (doordat rekening werd gehouden met de luchtaanvoer). 

“We losten op wat onmogelijk leek te zijn”, zegt Jorge Moura, directeur van de Duitse-praktijk van Royal HaskoningDHV. “We waren in staat om verschillende specialisten samen te brengen en gezamenlijk te werken aan hetzelfde doel. Het eindresultaat is daarom ook erg bevredigend.”