Meerderheid van werkgevers wil werknemers met schulden helpen
De ruime meerderheid van de werkgevers is bereid om medewerkers met financiële problemen te helpen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte.
In januari publiceerde het bureau een rapport met een opvallende conclusie: slechts 27% van de Nederlanders is financieel gezond. Een nauwkeurige blik op die bevindingen liet weliswaar zien dat dit niet betekent dat de rest in de geldproblemen zit (zo zijn er ook nog de categorieën ‘financieel toereikend’ en ‘financieel kwetsbaar’), maar desondanks is bijna een kwart (23%) wel financieel ongezond.
Bovendien is de situatie sindsdien alleen maar verslechterd. Eind februari 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit, waardoor energieprijzen naar recordhoogtes stegen. Ook veel andere producten werden de afgelopen maanden flink duurder. Zo was de inflatie volgens het CBS in maart dit jaar 9,7%, in april 9,6% en in mei 8,8%.
De financiële gezondheid van veel Nederlanders staat dus onder toenemende druk. Dit ontgaat ook de werkgevers niet, zo blijkt uit een nieuwe studie van Deloitte, uitgevoerd in samenwerking met stichting SchuldenlabNL en werkgeversorganisatie VNO-NCW.
In het onderzoeksrapport van de drie organisaties is te lezen dat maar liefst 80% van de werkgevers in Nederland op dit moment te maken heeft met medewerkers die kampen met (verschillende soorten) financiële problemen.
“Daarmee is financiële gezondheid van werknemers een aandachtspunt voor werkgevers geworden: geldzorgen van werknemers leiden tot verminderde arbeidsproductiviteit en een hoger verzuim”, zo luidt de conclusie van de onderzoekers.
Bereid te helpen
De ruime meerderheid (80%) van de Nederlandse werkgevers blijkt bereid om werknemers met financiële problemen te helpen. 58% geeft aan dit zelfs te zien als een verantwoordelijkheid van werkgevers.
Deze welwillendheid vertaalt zich in tal van initiatieven. Denk onder andere aan het vergoeden van studiekosten, het bespreekbaar maken van de schuldenproblematiek op het werk en het doorverwijzen naar externe hulpverlening.
Te laat op de hoogte
Tegelijk ervaren werkgevers ook knelpunten. Omdat schulden vaak gepaard gaan met gevoelens van schaamte, worden werkgevers vaak pas in een laat stadium op de hoogte gebracht van de problemen, meestal (62%) als er loonbeslag wordt gelegd.
En hoe later werkgevers weet hebben van geldproblemen, hoe langer het duurt voordat ze kunnen helpen de problematiek te verminderen. Toch meldt maar 36% van de werknemers uit zichzelf bij zijn of haar werkgever dat hij of zij schulden heeft.
Een ander knelpunt is hieraan verwant: veel organisaties zijn soms wat terughoudend omdat ze bang zijn om privacyregels (AVG-wetgeving) te schenden.
En ten slotte is een gebrek aan geld ook voor werkgevers zelf soms een obstakel. “Voor kleine organisaties worden de kosten genoemd als grootste knelpunt om werknemers te helpen met schulden”, aldus de onderzoekers.