Capgemini: Transportprijzen opnieuw gedaald

29 mei 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Transportprijzen gedaald zijn met 7.9% gedaald in het eerste kwartaal van 2012 in vergelijking met de prijzen in Q4 2011. De aanzienlijke prijsdaling in het eerste kwartaal is in grote lijn veroorzaakt door dalende economische activiteit en onzekere vooruitzichten voor de nabije toekomst. Dat blijkt uit de elfde editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting.

De TMM meet elk kwartaal de dynamiek van de transportmarkt en is met name bedoeld voor supply chain professionals.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

  • De prijsindex daalde met 7.9% in het eerste kwartaal van 2012 (index 92.7), vergeleken met de prijsindex in het vierde kwartaal van 2011 (index 100.6).
  • Vergeleken met het index niveau van het eerste kwartaal van 2011 (index 96.4), daalde de prijsindex met 3.8%. Dit bevestigt de ontwikkeling van het laatste kwartaal van 2011, waarbij de transportprijzen ook lager waren dan het jaar ervoor.
  • De dieselindex steeg met 2.9% in het eerste kwartaal van 2012, vergeleken met het vierde kwartaal van 2011. De capaciteitsindex steeg met 41.5% in het eerste kwartaal van 2012 (index 120.1), vergeleken met het vierde kwartaal van 2011 (index 84.9).

Ramon Veldhuijzen, Logistics Lead van Capgemini Consulting en een van de auteurs van het rapport, zei: “De Europese transportmarkt varieert per kwartaal, maar de trend blijft duidelijk neerwaarts, mede door de recessie in de landen. Bedrijven leggen druk op kostenbesparingen, dit zal de transportmanagers dwingen om ook de vervoerders verder onder druk te zetten. Anderzijds mogen structurele maatregelen niet vergeten worden, misschien kunnen de vervoerders de weg inslaan naar meer duurzame transportkostenbesparing.”

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt toe: “Na een sterke daling van de transportprijzen in het eerste kwartaal, toont de maand maart weer herstel. Dit herstel komt overeen met het jaarlijkse herstel dat zich voordoet gedurende deze periode. Als gevolg van de algemene onzekere economische situatie moeten we echter doorgaan met het op de voet volgen van de ontwikkelingen op de transportmarkt.”