Arcadis ondersteunt Universiteit Maastricht met duurzame renovatie

24 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Maastricht beschikt sinds kort over het gezondste universiteitsgebouw van Europa. Arcadis droeg bij aan het realiseren van deze bijzondere prestatie.

In de tweede helft van de twintigste eeuw werden in Nederland meerdere nieuwe universiteiten geopend. Zo zag de Technische Universiteit Eindhoven het levenslicht in 1956, de Universiteit Twente (te Enschede) in 1961 en de Universiteit Maastricht in 1976. 

De Universiteit Maastricht is naast een jonge ook een behoorlijk populaire universiteit onder studenten en wetenschappers. De Limburgse academische instelling groeit al vele jaren op een rij en telt inmiddels meer dan 21.000 studenten en bijna 5.000 personeelsleden. 

Arcadis ondersteunt Universiteit Maastricht met duurzame renovatie

Om al deze mensen onderdak te kunnen blijven bieden, nam de Universiteit Maastricht in 2013 de voormalige Tapijnkazerne in gebruik. Dat is een groot terrein (oppervlakte: circa zes voetbalvelden) aan de rand van de Maastrichtse binnenstad waar het Nederlandse leger van 1919 tot 2010 was gevestigd. 

Fikse opknapbeurt

Enkele jaren later – in 2017 – besloot het bestuur van de universiteit dat de voormalige Tapijnkazerne een flinke opknapbeurt kon gebruiken. Daarbij wilde de universiteit vol inzetten op duurzaamheid.

“In het kader van onze Sustainable UM 2030-strategie zet de Universiteit Maastricht alles op alles om zo duurzaam mogelijk te zijn, of het nu gaat om onderwijs, onderzoek of de bedrijfsvoering”, vertelt Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van Maastricht University.

Daarom werd Arcadis aan boord gehaald. Het ingenieurs- en adviesbureau geldt als een ‘WELL Building accredited professional’, en was vanuit die rol betrokken bij de renovatie. WELL Building is een keurmerk voor gebouwen dat de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van het gebouw vooropstelt.

Wil een gebouw de certificering binnenhalen, dan moet aan een aantal strenge criteria worden voldaan. Denk bijvoorbeeld aan een uitstekende luchtkwaliteit, de juiste hoeveelheid daglicht en comfortabele stoelen en tafels.

Ook moeten de meeste gebruikte materialen duurzaam zijn. Een gebouw dat voldoet aan alle criteria draagt derhalve aantoonbaar bij aan de gezondheid, productiviteit en het geluk van zijn gebruikers. 

Arcadis stelde een businesscase op voor de verbouwing, waarna het de opdracht kreeg om het ontwerp- en bouwteam en de gebruiker bij te staan om de WELL Building-maatregelen te implementeren.

Gezondste universiteitsgebouw van Europa

Inmiddels – na een uitgebreide kwaliteitscontrole door een onafhankelijk bureau – is bekend geworden dat aan de WELL Building-standaard is voldaan.

En dat is uniek, want daarmee beschikt Maastricht nu over het gezondste universiteitsgebouw van Europa, vertelt Arcadis-consultant Victor Pastoor trots. “De eerste WELL Building certificering van een universiteitsgebouw in Europa is de kroon op het werk dat we de afgelopen tijd hebben verricht samen met het ontwerpteam, bouwteam en de Universiteit Maastricht.”

“WELL Building beoordeelt niet alleen bouwkundige en installatietechnische maatregelen, maar ook facility services aspecten zoals de cateraar, technisch beheer en onderhoud en gezond beleid voor personeel en studenten”, legt hij uit. “Het was een ware co-creatie en we zijn zeer trots op deze indrukwekkende prestatie.”