Hospitality Group ontwikkelt nieuw werkconcept voor Nijmeegs academiegebouw

14 april 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het academiegebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen krijgt een nieuw werkconcept. Het concept wordt ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau Hospitality Group.

In 1923 zag de Katholieke Universiteit Nijmegen (in 2004 omgedoopt tot Radboud Universiteit) het levenslicht. In navolging van de oprichting bouwden verschillende religieuze gemeenschappen vestigingen in de stad voor de bij hen aangesloten leerlingen en docenten. Eén daarvan was het Berchmanianum, dat in 1929 de deuren opende.

In 2013 kwam het voormalige college en klooster in handen van de Radboud Universiteit. Na een grootscheepse renovatie werd het pand eind 2018 daadwerkelijk in gebruik genomen. Sindsdien wordt het rijksmonumentale academiegebouw ook wel gezien als het visitekaartje van de Gelderse Universiteit.

Hospitality Group ontwikkelt nieuw werkconcept voor Nijmeegs academiegebouw

Het pand biedt onderdak aan het bestuursbureau van de universiteit en is een van de kantoren van Radboud Services, de ondersteunende afdeling van de universiteit. De 1.100 medewerkers van Radboud Services hebben als doel om te zorgen voor optimale voorzieningen en een gastvrije en inspirerende leer-, werk- en leefomgeving.

Tijd voor een nieuw concept

In het najaar van 2020 werd besloten dat de inrichting en met name de manier van werken in het pand toe waren aan vernieuwing. Dat lijkt wellicht erg snel – slechts twee jaar na de oplevering. Yvonne van Berlo, sinds 2020 hoofd van het bedrijfsbureau van Radboud Services, legt in universiteitsblad Vox echter uit dat er voldoende reden was voor de vernieuwing.

In de eerste plaats is het volgens haar überhaupt niet zo gek dat je na twee jaar opnieuw kijkt naar de indeling van het gebouw: om te weten wat het prettigst werkt moet je het toch eerst uitproberen. “Inmiddels is iedereen min of meer gesetteld”, liet ze begin 2021 weten. Een mooi moment dus om samen te kijken hoe het pand nog beter kan aansluiten op de werkvoorkeuren van de medewerkers.

Hybride academiegebouw

De tweede reden is wel meer onverwacht. Tegen de tijd dat tot de make-over werd besloten waren die werkvoorkeuren immers flink anders dan kon worden voorzien ten tijde van de renovatie van het pand: de coronacrisis kwam en zorgde voor een aardverschuiving in de manier waarop wordt gewerkt.

Ook nu het massale thuiswerken achter de rug is keert het oude werken niet terug: het lijkt definitief plaats te hebben gemaakt voor hybride werken, en daar was het Berchmanianum niet optimaal op ingericht.

“We willen het gebouw meer inzetten als een plek om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Het moet daarom makkelijker worden om online te vergaderen en digitaal ruimtes te reserveren. Welke overlegkamers beschikbaar zijn, is nu soms onduidelijk.”

De derde belangrijke reden voor de vernieuwing is de wens tot meer verbinding met de verschillende faculteiten. Er wordt soms al intensief samengewerkt, maar de huidige inrichting en dienstverlening faciliteren dat nog onvoldoende. Daar moet verandering in komen, bijvoorbeeld met flexibele projectruimtes die voor meer kruisbestuiving kunnen zorgen.

Praktischer én meer allure

Hospitality Group was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe werkconcept, dat in juli 2021 werd opgeleverd. Naast de genoemde uitgangspunten speelt ook duurzaamheid een centrale rol in de nieuwe visie.

Zo moet thuiswerken en het gebruik van ‘hubs’ – werkplekken tussen thuis en de Radboud Universiteit in – het aantal reisbewegingen omlaag brengen. Ook wordt bestaand meubilair zoveel mogelijk hergebruikt en worden in het ontwerp zoveel mogelijk biobased materialen toegepast.

Het academiegebouw zelf moet beter gaan aansluiten op de verschillende werkbehoeften. Daartoe worden diverse ‘Spaces’ ingericht: Community Spaces, Work Spaces en Dedicated Spaces. De medewerker kan dan zelf kiezen waar haar of zijn behoefte op dat moment ligt, wat moet bijdragen aan ieders gezondheid en welbevinden.

Verder wordt veel gebruikgemaakt van verplaatsbaar en verrijdbaar meubilair, waardoor ruimten multifunctioneel inzetbaar worden. Met behulp van slimme software worden gebruikers geholpen bij het kiezen van de best passende werkoplossing en het best passende moment, waardoor topdrukte en leegstand worden vermeden.

Tot slot moet de make-over ook bijdragen aan de allure van het monumentale pand, stelt Pim van Zanen, directeur Marketing & Communications bij de Radboud Universiteit en betrokken bij het project. “Van buiten heeft het klooster een prachtige uitstraling. Je wilt dan ook dat het interieur de Nijmeegse identiteit uitstraalt.”