Nijmegen heeft de vitaalste binnenstad van Oost-Nederland

13 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van alle steden in de provincies Gelderland en Overijssel heeft Nijmegen het vitaalste centrum. Dat stelt adviesbureau Goudappel Coffeng op basis van een nieuw onderzoek. 

Voor hun studie vergeleken de onderzoekers van het consultancybedrijf – met hoofdkantoor in Deventer – de stadscentra op verschillende criteria. Denk hierbij aan de historische kwaliteit van een binnenstad, het aanbod van voorzieningen, de bereikbaarheid, demografie en de leegstaand van winkels en huizen. 

Het linkse bastion aan de Waal scoort op al deze criteria naar behoren. Daarbij steken de demografie en voorzieningen er bovenuit, zegt Tim van Huffelen van Goudappel Coffeng in gesprek met dagblad De Gelderlander.Nijmegen heeft de vitaalste binnenstad van Oost-Nederland“De demografie is goed: er is vrij weinig vergrijzing en op bevolkingsgroei scoort Nijmegen hoog. Verder is er een heel compleet aanbod aan voorzieningen. Denk aan een gevarieerd aanbod aan horecazaken, culturele voorzieningen en winkels. Dat complete aanbod is echt de kracht van deze stad.”

Daarnaast heeft Nijmegen ook een hoog cijfer gekregen voor het criterium historische kwaliteit. Wat in z’n geheel niet verwonderlijk is: Nijmegen behoort namelijk – samen met onder meer Maastricht – tot de oudste steden van Nederland. 

Is alles dan hosanna in Nijmegen? Nee, concluderen de onderzoekers van Goudappel Coffeng. Het centrum van de gemeente is niet voor alle vervoersvormen even goed bereikbaar. Weliswaar gaat het te voet of per fiets probleemloos, maar met de auto is de binnenstad van Nijmegen niet zo goed te bereiken. 

Best of the rest

Op de tweede plaats in deze ranglijst staat het nabijgelegen Arnhem, de hoofdstad van de provincie Gelderland, waarvan de binnenstad in tegenstelling tot die van Nijmegen per auto stukken makkelijker te bereiken is, laten de onderzoekers weten. 

Arnhem doet het daarnaast – net zoals Nijmegen – goed op het punt demografie, terwijl het eveneens kan leunen op een sterk aanbod aan voorzieningen. Daarentegen laten de ruimtelijke en historische kwaliteit van de Arnhemse binnenstad te wensen over, stellen de onderzoekers.

Op de derde plaats in de ranglijst staat het Overijsselse Zwolle, gevolg door provinciegenoot Deventer, dat de vierde plek bezet. Het Gelderse Wageningen moet het in de ranking van Goudappel Coffeng doen met de vijfde positie.