Nijmegen heeft wederom vitaalste binnenstad van Oost-Nederland

13 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van alle steden in de provincies Gelderland en Overijssel heeft Nijmegen opnieuw het vitaalste centrum. Dat blijkt uit een stedenvergelijking van Goudappel.

Voor hun studie vergeleken de onderzoekers van het adviesbureau tal van stadscentra op drieëntwintig criteria. Denk hierbij onder andere aan de historische kwaliteit van een binnenstad, de bereikbaarheid, het aanbod van voorzieningen, de demografie en de leegstaand van panden (zowel huizen als winkels).

Net zoals vorig jaar heeft Nijmegen de vitaalste binnenstad van Oost-Nederland, gevolgd door Zwolle, dat bij de vorige editie de derde plek bezette. Provinciehoofdstad Arnhem is uit de top drie gevallen.

Nijmegen heeft de vitaalste binnenstad van Oost-Nederland

Nijmegen heeft in de afgelopen twaalf maanden de vitaliteit van zijn binnenstad op meerdere vlakken verder verbeterd, meldt Goudappel. “Nijmegen heeft met name vooruitgang geboekt op het terrein van ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid. Deze verbetering is terug te zien in de hogere scores op de criteria veiligheid, digitale vindbaarheid, compactheid van het centrumgebied en op het criterium fietsgebruik.”

Top drie

Naast Nijmegen en Zwolle staat Deventer ook in de top drie van gemeenten met de meest vitale binnensteden van de provincies Overijssel en Gelderland. Bij de vorige versie van het onderzoek bezette Deventer de vierde positie.

“Het is mooi om in een objectief onderzoeksrapport te mogen lezen dat onze gemeente het heel goed doet”, zegt Thomas Walder (D66), sinds 2018 werkzaam als wethouder van Deventer en verantwoordelijk voor de binnenstad van de Overijsselse gemeente.

Met name op de criteria bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving en samenwerking scoort Deventer hoog. Zo is de gemeente bijvoorbeeld heel goed te bereiken met de trein. En daarnaast heeft Deventer relatief lage parkeertarieven in vergelijking met andere binnensteden.

“Uiteraard hebben we onze bruisende binnenstad met tal van zelfstandige, unieke winkels en horecagelegenheden in hele grote mate te danken aan onze fantastische ondernemers en pandeigenaren”, voegt Walder toe.

Minst vitaal

In het onderzoek komt verder naar voren dat de gemeente Hengelo dit jaar het minst vitale centrum heeft van alle gemeenten in de twee onderzochte provincies. Andere steden uit Oost-Nederland die een lage positie innemen op de ranglijst van Goudappel zijn Zevenaar, Tiel, Oldenzaal, Almelo en Harderberg.

Met uitzondering van Tiel liggen deze gemeenten met de minst vitale stadscentra vlak bij de Duitse grens. “De demografische ontwikkeling is debet aan hun posities op de ranglijst”, zeggen de onderzoekers, die hiermee doelen op het feit dat in deze delen van ons land in betrekkelijk hoge mate sprake is van vergrijzing en leegloop.