Nijmegen loopt voorop met recyclen (maar het kan nóg beter)
Inwoners van Nijmegen scheiden gemiddeld genomen betrekkelijk veel afval. Desalniettemin is er nog ruimte voor verbetering. Dat is de conclusie van een onderzoek waaraan adviesbureau KplusV heeft meegewerkt.
Een van de bijnamen van Nijmegen is ‘Havana aan de Waal’. De betekenis daarvan: de Gelderse gemeente is in politiek opzicht bijzonder links georiënteerd. Zo bezitten de PvdA, GroenLinks, D66, SP en PvdD in Nijmegen bij elkaar opgeteld bijna 70% van de gemeenteraadszetels. Overwegend socialistisch dus, net zoals Havana, de hoofdstad van Cuba.
Het cliché dat linkse mensen zich meer bekommeren om het milieu, onder andere door afval te scheiden, wordt door Nijmegen bevestigd. In vergelijking met andere Nederlandse steden, scheiden Nijmegenaren gemiddeld genomen het meeste afval. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse rekenkamer in samenwerking met adviesbureau KplusV.
Niettemin wordt in Nijmegen een flink deel van het herbruikbare afval – zoals gft, plastic of textiel – niet gerecycled maar verbrand. Niet wenselijk, maar het gebeurt doordat Nijmegen onvoldoende zicht heeft op de kwaliteit van zijn afval. En daardoor kan de gemeente maar moeilijk verbeteringen doorvoeren.
Dat concluderen de Nijmeegse rekenkamer en KplusV in hun onderzoek, waarin ze de kwaliteit van het gescheiden ingezamelde huishoudelijk afval in Nijmegen onder de loep namen. In het bijzonder keken de onderzoekers in hoeverre het afval zuiver was. Want als je van afval nieuwe producten wil maken, moet dit zo zuiver mogelijk zijn.
Ook inventariseerden de onderzoekers waar in de keten van inzameling tot eindverwerking verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. De vaststelling: sommige inwoners van Nijmegen beschouwen te veel vuilnis als restafval terwijl een deel daarvan wel degelijk gerecycled kan worden. Daartegenover zijn sommige Nijmegenaren juist te enthousiast: deze gooien vuilnis dat niet herbruikbaar is toch in de recyclezak of -bak.
De meeste verbeteringen zijn te realiseren bij groente-, fruit- en tuinafval, plasticvuilnis en textielafval. “Hiervan wordt rond de 50% gerecycled. Bij glas en oud papier gaat relatief weinig mis; hiervan wordt circa 90% gerecycled”, laten de onderzoekers weten.
Meer sturing
In het onderzoek komt ook naar voren dat de sturing door de gemeente meer aandacht vraagt. “Nijmegen scoort goed op de hoeveelheid restafval en de gescheiden inzameling, maar er is meer aandacht nodig voor het verbeteren van de kwaliteit van het gescheiden ingezameld huishoudelijk afval en het hergebruik ervan”, aldus de onderzoekers.
De reden dat verbeteringen nodig zijn? Anders loopt Nijmegen het risico om een deel van zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2025 niet te realiseren. Derhalve neemt de Nijmeegse gemeenteraad de aanbevelingen van het onderzoek van KplusV en de rekenkamer over.