Amsterdam kiest partners voor project- en omgevingsmanagement

30 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De gemeente Amsterdam heeft vijf projectmanagementbureaus geselecteerd als voorkeursleveranciers voor project- en omgevingsmanagers. Met de raamovereenkomst is een totaalbedrag van rond de €40 miljoen gemoeid.

De Europese aanbesteding werd eind vorig jaar door het Projectmanagementbureau van de gemeente in de markt gezet, als opvolger van een eerder mantelcontract.

De scope van het contract omvat het leveren van project- en omgevingsmanagers voor alle sociale, fysieke en economische projecten en programma’s van onder andere ambtelijke opdrachtgevers als Grond en Ontwikkeling, Verkeer en Openbare Ruimte, stadsdelen en de Zuidas.

Amsterdam kiest partners voor project- en omgevingsmanagementDe gemeente verwacht de komende jaren tussen de 50 en 60 projectmedewerkers per jaar extern in te huren, omdat “het Projectmanagementbureau de vraag naar projectmanagers en omgevingsmanagers niet altijd zelf kan invullen” en omdat “er soms vraag is naar specialistische expertise die binnen de gemeente niet beschikbaar is”, zo valt te lezen in documentatie rondom de aanbesteding..

Het inhuurcontract is ten opzichte van de vorige versie flink uitgebreid. Hiervoor omvatte de mantelovereenkomst enkel junior en medior projectmanagers, nu zijn ook meer ervaren rollen toegevoegd aan de opdracht, zoals senior projectmanagers. Ook de rol van omgevingsmanager is toegevoegd aan de inhuurscope.

Uit de negen inschrijvingen voor het contract zijn uiteindelijk vijf partijen geselecteerd: Omniplan, Procap, BMC, Task (vorige week overgenomen door Eiffel) en Palladio (dat sinds 2020 onderdeel is van Eiffel). De factor kwaliteit had in het gunningscriterium een weging van meer dan 50%.

De gekozen partijen zullen via zogeheten minicompetities gaan uitmaken wie welke opdracht toegewezen krijgt. De gemeente verwacht €8,8 miljoen per jaar uit te geven, wat neerkomt op €35 miljoen over vier jaar. Omdat de Amsterdamse beleidsbepalers een budgetoverschrijving van 20% hebben ingebouwd kan de totale uitgave nog stijgen naar maximaal €42 miljoen.

De project- en omgevingsmanagers van Omniplan, Procap, BMC, Task en Palladio kunnen voor maximaal €125 per uur worden ingezet. Over een heel jaar gezien mag een externe professional niet meer incasseren dan de wethoudersnorm (rond de €186.000).