Transavia bouwt IT-samenwerking met Cegeka verder uit

20 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Transavia besteedt zijn volledige IT-infrastructuur al jaren uit aan Cegeka. Deze samenwerking krijgt nu een vervolg, want de luchtvaartmaatschappij kiest ook de komende jaren voor de diensten van de IT-dienstverlener.

In 2017 stond Transavia voor een groot strategisch IT-vraagstuk. De luchtvaartmaatschappij beschikte over een inhouse-team dat de IT-infrastructuur managede. Het beheren en doorontwikkelen van het omvangrijke IT-landschap, dat bestaat uit grote systemen en 100+ applicaties, bleek een almaar meer uitdagende taak.

Om die reden nam de toenmalige CIO Michel van Hout (nu CIO bij Dutch Flower Group) na een interne analyse het besluit om de IT-infrastructuur te outsourcen, met als uitgangspunt: één partner.

Transavia bouwt IT-samenwerking met Cegeka verder uit

“Door te werken met een partner die over de nodige expertise beschikt om onze IT-infrastructuur te ondersteunen en te onderhouden, wilden we 24/7-continuïteit verzekeren en de operationele kosten verlagen”, zei Van Hout na de gunning van het contract medio 2017. “Tegelijkertijd zouden we dan een extra partner hebben om ons te begeleiden bij ons digitale transformatietraject.”

Een aanbestedingsprocedure werd opgestart, en zo’n twintig IT-dienstverleners stonden uiteindelijk op de longlist. Al snel bleven er drie over. “Cegeka stond op alle vlakken boven aan de lijst”, herinnert Van Hout zich. “We selecteerden Cegeka dankzij hun knowhow, ervaring en de fit met onze bedrijfscultuur. Ze zijn ook erg doelgericht en kostenbewust, een belangrijk voordeel voor een lagekostenmaatschappij als Transavia.”

Ook speelde mee dat Transavia al een band had met het IT-bureau. In 2016 besloot de luchtvaartmaatschappij om het digitale werkplekbeheer onder te brengen bij Cegeka. “En dat bleek een terechte keuze”, aldus Van Hout.

Samenwerking uitbouwen

Met de verlenging van het IT-infrastructuurcontract (voor vijf jaar) kiest Transavia wederom voor een uitbouw van de samenwerking. Nu worden securitydiensten, een nieuwe moderne werkplek en de migratie naar de public cloud toegevoegd aan de portefeuille.

“Met het nieuwe contract is gewaarborgd dat Cegeka ons de komende jaren nog meer gaat helpen om onze klanten een probleemloze vliegervaring te bieden door vernieuwende en innovatieve technologie te introduceren, de cloudmigratie te faciliteren en het IT-landschap te simplificeren”, vertelt Kenneth Konigferander, IT Area Lead bij Transavia.

Karim Henkens, directeur van Cegeka in Nederland, geeft aan: “We zijn trots dat we Transavia de komende jaren mogen blijven ondersteunen met managed services, service desk-dienstverlening, on-site support en projectuitvoering. Daarnaast gaan we een rol spelen in het slimmer inrichten van de IT, het doorvoeren van innovaties en het inzetten van kostenefficiënte, moderne bedrijfsmiddelen.”

Transavia vliegt naar meer dan 50 bestemmingen, van bekende oorden als Ibiza, Kreta en Porto tot bestemmingen in het Midden-Oosten zoals Beiroet en Dubai. De vloot van de Air France-KLM-dochter bestaat uit ruim 70 vliegtuigen, zowel Boeing 737-700- als Boeing 737-800-toestellen.