Quint wordt kennispartner van de Obeya Association

09 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Quint heeft een partnership gesloten met de Obeya Association, een in Nederland opgericht netwerk dat zich wereldwijd inzet voor het verspreiden van het obeya-gedachtegoed.

De laatste jaren is obeya flink in opkomst. Het is een systeem dat organisaties helpt om complexe besluitvorming duurzaam en inclusief te maken. De basis wordt gevormd door een fysieke en/of digitale ruimte waarin alle betrokkenen binnen een organisatie of project kunnen samenkomen en alle relevante informatie kunnen terugvinden op overzichtelijke dashboards.

Zo gaat iedereen uit van dezelfde eenduidige waarheid, en ontstaat een manier van werken waarin eigenaarschap en verbinding tussen verschillende groepen stakeholders centraal staat, zodat in harmonie slagvaardig naar hetzelfde doel kan worden toegewerkt.

Quint wordt kennispartner van de Obeya Association

Advies-, opleidings- en technologiebureau Quint leerde obeya enkele jaren geleden kennen en zet de methode steeds vaker in bij klanten. “Quint adviseert grote en complexe organisaties over obeya in zowel agile-omgevingen als organisatieveranderingstrajecten en is op dit moment één van de grootste opleiders op dit gebied”, vertelt founding partner Roelof Douwstra.

Obeya gezamenlijk verder brengen

Daarmee droeg Quint al bij aan de missie van de Obeya Association, en dat wordt nu extra bekrachtigd met het gesloten partnership. “Quint is een van de eerste partners, en wij willen graag onze kennis en expertise inbrengen”, aldus Douwstra. “Er was een enorme klik vanaf het moment dat we elkaar voor het eerst ontmoetten, en dit is een uitstekende basis voor een diepgaande samenwerking.”

Dolf Reijnders, die de Obeya Association oprichtte samen met zijn compagnon Bart Bongers, benadrukt de waarde van brede samenwerking. “De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties ervaren hoe ontzettend nuttig obeya is, maar het veld was nog niet goed afgebakend. Dat kan alleen door samen te werken met aansprekende professionele partijen als Quint. We vermenigvuldigen ons door te delen.”

Dit is dan ook het doel van de samenwerking, legt Douwstra uit: “Kennis delen en verder bouwen aan een internationale community om obeya gezamenlijk verder te brengen.”

Hij roemt de Obeya Association voor de manier waarop het een beleid heeft ontwikkeld rond obeya. “Nu weet iedereen ‘dit is wat we bedoelen met obeya’. Ze slagen erin om dit als een onafhankelijke organisatie op het internationale toneel te brengen.” Wereldwijd hebben inmiddels meer dan 750 obeya-beoefenaars zich aangesloten bij het netwerk.

Worldwide Obeya Summit

De eerste concrete stap die binnen de samenwerking wordt gezet is het opzetten van een erkende certificering voor obeya-professionals. Ook de Obeya Masters die eerder al door Quint zijn opgeleid ontvangen de officiële accreditatie van Obeya Association.

Daarnaast blijft de Obeya Association samen met zijn partners werken aan een gemeenschappelijke taal. “Er zijn veel containerbegrippen die iedereen op zijn eigen manier interpreteert”, licht Reijnders toe. “Bovendien is het niet zo vanzelfsprekend dat iedereen weet welke mensen je nodig hebt om obeya’s te bouwen en te hosten. Dat is essentieel omdat het invloed heeft op het management van een organisatie.”

Tot slot zullen de komende tijd verschillende evenementen worden georganiseerd. Zo staat volgend jaar een studiereis naar Japan op het programma “om de link naar de wortels van obeya te leggen”.

En volgende maand al – op 3 juni – vindt de tweede editie van de Worldwide Obeya Summit plaats, waar vertegenwoordigers van Quint als keynote-sprekers praktijkervaringen zullen delen. Het online evenement moet volgens de organisatoren “een nog groter succes worden dan de eerste top in 2021”, waaraan meer dan 250 obeya-beoefenaars uit 41 landen deelnamen.