GITP: Toezicht op kwaliteit van onderwijs ondermaats

25 april 2012 Consultancy.nl

Toezicht in het onderwijs is vooral gefocust op financiën en beleid. Oog voor kwaliteit van het onderwijs en het daarbij behorende zicht op de leerresultaten laat te wensen over. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar de huidige stand van zaken bij intern toezicht in alle sectoren van het onderwijs. Het onderzoek is uitgevoerd door GITP adviseur Rienk Goodijk en Trudy Blokdijk (TiasNimbas Business School) in opdracht van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders. Verschillende bedrijven hebben meegeholpen aan het onderzoek, waaronder adviesbureaus GITP, PwC en VOS/ABB.

De onderzoeksresultaten zijn maandag 23 april in bijzijn van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Marja van Bijsterveldt gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders in Utrecht.

Het is voor het eerst dat de stand van zaken bij het intern toezicht in alle sectoren van het onderwijs tegelijk is doorgelicht en met elkaar vergeleken. Eerder kon dat nog niet, omdat pas met de Wet goed onderwijs goed bestuur, die sinds 1 augustus 2010 van kracht is, de splitsing tussen bestuur en intern toezicht ook voor het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) verplicht werd. Voor onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) zijn interne toezichtorganen zoals een raad van toezicht al langere tijd gemeengoed.

Te veel op afstand en te formeel
De toezichtpraktijk van de nieuwkomers in het po en vo onderscheidt zich positief door enthousiasme en betrokkenheid. Professionaliteit ontbreekt nog, maar is in ontwikkeling. De meer ervaren toezichtpraktijk bij het hbo en wo beoordelen de onderzoekers als ‘te veel op afstand en te formeel’. Er is veel minder betrokkenheid bij de kwaliteit van het onderwijs dan bij de toezichtorganen in het po, vo en mbo. De algemene teneur bij het toezicht in het onderwijs blijft echter de grote afstand tot de onderwijspraktijk. “In technische zin worden de governance codes die voor toezicht in het onderwijs zijn ingesteld, al redelijk goed nageleefd. Maar met de inhoudelijke invulling van de toezichttaak is het minder goed gesteld”, aldus onderzoeker Rienk Goodijk. Als professor of Governance in the Public Sector bij Business School TiasNimbas en senior consultant Bestuur en Toezicht bij HRD-adviesbureau GITP, houdt hij zich dagelijks bezig met good governance en de rol van toezicht in de publieke en semipublieke sector. Volgens Goodijk is het noodzakelijk dat toezichthouders in het onderwijs een eigen visie ontwikkelen en ijkpunten formuleren aan de hand waarvan ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit kunnen worden beoordeeld.

Aandacht voor werkgeverschap
Ander punt van zorg dat uit het onderzoek naar voren komt, is de onduidelijkheid over de relatie tussen interne toezichthouders en externe toezichthouders zoals de Onderwijsinspectie en verantwoordelijke gemeentes. Deze relatie met de daarbij behorende informatie-uitwisseling hoort er wel degelijk bij, maar moet nog vormgegeven worden. Daarnaast bevelen de onderzoekers aan dat er meer aandacht moet zijn voor werkgeverschap. “Als werkgever van het college van bestuur is het interne toezichtorgaan van een onderwijsinstelling verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bestuurders. Die verantwoordelijkheid wordt nu nog te weinig genomen.”

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over