Marktlink begeleidt Machandel bij verkoop aan Britse branchegenoot

15 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Britse foodbedrijf Windmill Organics heeft Machandel Organic Foods, een familiebedrijf uit het Friese dorp Haulerwijk, nu in zijn geheel overgenomen. Een team van M&A-specialist Marktlink begeleidde de deal.

Machandel Organic Foods produceert al meer dan 30 jaar biologische en in potten verpakte voedingsmiddelen. Het Nederlandse bedrijf bedient de markt onder meer met soepen, vruchtenpurees, sauzen, groenten in glas en natuurlijke oliën en vetten.

In 2012 verkocht het bedrijf reeds een meerderheidsaandeel aan Windmill Organics, een Britse branchegenoot die in eigen land al sinds 1978 geldt als een koploper in biologisch voedsel.

Marktlink begeleidt Machandel bij verkoop aan Britse branchegenoot

De oprichter van Machandel Organic Foods, Piet Glasbeek, nadert zijn pensioengerechtigde leeftijd en om die reden besloot de ondernemer onlangs de hulp in te schakelen van Marktlink. Met de ondersteuning van het M&A-bureau wil Glasbeek de continuïteit van zijn bedrijf en medewerkers voor de toekomst waarborgen.

Samen met Marktlink werden de verschillende mogelijkheden besproken. “Er lagen twee opties: een complete overname door Windmill Organics of een gezamenlijke verkoop aan een andere partij”, vertelt Karel Kramer, die samen met collega’s Erwin Wilbrink en Simone van Haarlem vanuit Marktlink betrokken was bij het traject.

Na een evaluatieproces werd al snel duidelijk dat Windmill Organics en Machandel Organic Foods op één lijn zaten voor het sluiten van een volledige overnamedeal. De experts van Marktlink voerden een bedrijfswaardering uit op het resterende 40%-aandeel in Machandel Organic Foods en startten vervolgens de onderhandelingen met Windmill Organics.

“We hadden ook gesprekken over de gewenste structuur en zijn uiteindelijk gezamenlijk tot een succesvolle transactie gekomen”, laat Kramer weten. “Deze overname vormt een mooie oplossing voor de continuïteit van het bedrijf en voor Windmill Organics.”

Machandel werd opgericht vanuit de ideologie dat eerlijke en gezonde voeding met een zo laag mogelijke impact op het milieu voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Dat is nog steeds de visie van het bedrijf binnen de Windmill Organics-groep. Het bedrijf zal zijn onderscheidende positie in de markt behouden en het biologisch-dynamische karakter van zijn producten blijven garanderen.”

Windmill Organics biedt consumenten ongeveer 350 verschillende producten, die in 30 landen overal ter wereld worden verkocht. Het bedrijf werd in 1978 opgericht door Noel McDonald.

Biologische markt groeit hard

De komende maanden zal Windmill Organics investeren in de verdere uitbreiding van de capaciteit en het assortiment van Machandel. “De almaar groeiende populariteit van biologische en duurzame voeding biedt beide partijen volop groeikansen”, concludeert Kramer, die toevoegt dat hij binnen het duurzame voeding- segment van de sector “verdere consolidatie” verwacht.

Volgens een nieuw rapport van OC&C Strategy Consultants biedt duurzame consumptie retailers in alleen al het Verenigd Koninkrijk een omzetpotentieel van €150 miljard.

Europees overnamekantoor

Marktlink richt zich met zijn M&A-diensten op het middensegment van de markt, met transactiewaarden variërend van €5 miljoen tot €150 miljoen. De fusie- en overnamespecialist heeft kantoren in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

Sinds kort bedient het ook de Britse markt, na het openen van een kantoor in Manchester. Dit kantoor heeft mede ondersteund bij de totstandkoming van de Nederlands-Britse deal tussen Windmill Organics en Machandel Organic