McKinsey, Alphabet en Meta lanceren duurzame venture Frontier
Een groep van vijf bedrijven – Stripe, Alphabet, Shopify, Meta en McKinsey & Company – heeft de krachten gebundeld om samen Frontier te lanceren. De nieuwe venture wil bijdragen aan het verminderen van de wereldwijde koolstofuitstoot. De vijf partijen hebben bijna $1 miljard vrijgemaakt voor hun ambities.
Om voldoende tegemoet te komen aan de wereldwijde ambities in de strijd tegen klimaatverandering zullen overheden en bedrijven twee doelstellingen moeten realiseren. Ten eerste het verminderen van de koolstofuitstoot, en ten tweede het verwijderen van de gigatonnen aan koolstofdioxide die zich reeds bevinden in de atmosfeer en oceanen.
Volgens modellen van het IPCC moet er tussen nu en 2050 gemiddeld zo’n 6 miljard ton CO2 per jaar worden verwijderd om de temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken.
Er zijn verschillende manieren om koolstof op te vangen, bijvoorbeeld door het planten van bomen of door CO2 onder de grond op te slaan. Dergelijke oplossingen zijn niet echter toereikend voor het veel bredere vraagstuk.
Hiervoor zijn grootschalige technologische innovaties nodig, maar de ontwikkeling van deze technologieën staat nog in de kinderschoenen. Ter illustratie: top op heden is met behulp van koolstofverwijderingstechnologie nog geen 10.000 ton aan koolstofdioxide permanent uit de atmosfeer gehaald.
Frontier gaat zich inzetten voor de versnelde ontwikkeling van veelbelovende initiatieven in de markt. Dit doet het bedrijf door corporates te helpen met het aankopen van koolstofverwijderingscontracten (Frontier zorgt voor de due diligence en voor afnameovereenkomsten tussen individuele kopers en aanbieders).
Aan de andere kant van de tafel verschaft Frontier leveranciers van een stroom aan opdrachtgevers. Door op deze manier toekomstige vraag te garanderen wil het bedrijf de verdere ontwikkeling van koolstofverwijderingstechnologie stimuleren.
Nan Ransohoff, Head of climate bij Stripe, geeft aan: “Met Frontier willen we een duidelijk signaal afgeven aan ondernemers, onderzoekers en investeerders dat er een markt is voor permanente CO2-verwijdering: ontwikkel het en wij kopen het.”
Advance market commitment
De constructie is gebaseerd op het zogeheten ‘advance market commitment’-model. Deze aanpak is eerder succesvol toegepast in de ontwikkeling van vaccins. Volgens de initiatiefnemers is het de eerste keer dat dit model op grote schaal wordt toegepast voor de verwijdering van CO2.
“Het realiseren van netto nul uitstoot is van cruciaal belang voor een veerkrachtig milieu en een toekomst vol duurzame en inclusieve groei”, stelt Dickon Pinner, Senior Partner bij McKinsey & Company. “Voor CO2-verwijdering is een sleutelrol weggelegd.”
Peter Freed, Head of energy strategy bij Meta, laat weten: “We streven naar netto nul-uitstoot binnen onze waardeketen in 2030. Dat doen we door nieuwe partnerships aan te gaan en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen en CO2-verwijdering. Frontier is belangrijk om de ontwikkeling en toepassing van CO2-verwijderingstechnologie te versnellen voor een duurzamere wereld.”