Floris Mertens over zijn stap naar de wereld van RSM

21 maart 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zal bekenden van Floris Mertens niet ontgaan: als een van de twee consulting boegbeelden van RSM’s nieuwe ‘Step into the world of RSM’-campagne schittert Floris de laatste tijd op allerlei plekken in de landelijke en online media. Reden voor Consultancy.nl om hem wat beter te leren kennen.

Het was 2018 toen Floris Mertens zijn loopbaan startte bij RSM, een van ’s werelds grotere accountancy- en adviesnetwerken. Vorig jaar nog brak het bedrijf door de wereldwijde omzetgrens van €7 miljard én de grens van 50.000 medewerkers. In ons land zijn zo’n 600 professionals werkzaam voor het kantoor.

Als consultant corporate finance zet Floris zich alweer bijna vier jaar met veel plezier in voor ondernemers. Zo’n 80% van zijn tijd richt hij zich daarbij op het adviseren over verschillende facetten rondom de verkoop van hun bedrijf. “Denk aan het opstellen van verkoopdocumentatie, het zoeken naar potentiële kopers, het voeren van de onderhandelingen, het monitoren van het boekenonderzoek en het meekijken bij de juridische afwikkelingen van de deal”, licht hij toe.

Floris Mertens, Consultant Corporate Finance, RSM

De overige tijd besteedt hij aan het helpen van bedrijven die zelf (deels) worden overgenomen of behoefte hebben aan groeigeld. “Zo kijken wij af en toe mee bij startups die op zoek zijn naar funding of zijn we betrokken bij financieringsvraagstukken van ondernemingen”, geeft Floris aan.

Hoogtepunten

De afgelopen jaren heeft Floris in zijn werk vooral veel hoogtepunten gekend, vertelt hij. Zo was hij onder andere betrokken bij een grote internationale deal: de verkoop van Inlumi Group aan investeringsmaatschappij Nimbus.

Inlumi is een grote dienstverlener in de nichemarkt van enterprise performance management-software. Het bedrijf levert end-to-end advisering, implementatie en operationele diensten aan grote zakelijke klanten in heel Europa. In deze deal stond RSM de aandeelhouders van Inlumi Group bij tijdens het gehele transactieproces.

Bij een andere, kleinere deal – een strategisch partnership tussen e-healthbedrijf Zaurus en Enovation, een specialist in veilige communicatieoplossingen voor de zorg – mocht Floris grotendeels zelfstandig optreden als adviseur.

In deze deal werd Zaurus in het transactieproces ondersteund bij het voeren van onderhandelingen, het doorlopen van het due diligence-traject en het overeenkomen van de transactiedocumentatie. De deal werd gesloten met Main Capital, de participatiemaatschappij achter Enovation.

Naast de uitgebreide M&A-ervaring die Floris opdeed in deze en andere opdrachten, verzamelde de adviseur in de afgelopen jaren tal van mooie herinnergingen. Zo is hij trots dat hij heeft mogen meehelpen aan het verder uitbouwen van het team van RSM. “Samen met mijn collega Ruben de Dreu was ik grotendeels verantwoordelijk voor het aantrekken en begeleiden van werkstudenten en analisten”, legt hij uit.

En ook naast het inhoudelijke werk koestert Floris mooie herinneringen, waaronder de diverse bedrijfsuitjes die hij samen met zijn corporate finance-team heeft mogen ondernemen. Zo behoren onder meer zeiltrips in Spanje en Zeeland “zeker ook tot mijn hoogtepunten”, laat hij weten.

Boegbeeld van RSM

Door zijn inspanningen van de afgelopen jaren, ook op het recruitmentvlak, viel Floris onlangs een bijzondere eer ten deel – en is hij inmiddels een bekend gezicht binnen het Nederlandse kantoor én ook buiten RSM.

Hij werd namelijk gevraagd om als boegbeeld te fungeren voor RSM’s nieuwe recruitmentcampagne, getiteld ‘Step into the world of RSM’. “Wat ik erg leuk vind is dat ik nu op andere RSM-kantoren wordt herkend als ‘die jongen van het schoenen filmpje’”, vertelt Floris. “Erg grappig.” 
Met de nieuwe campagne wil RSM potentiële nieuwe medewerkers ertoe bewegen om ‘in de wereld van RSM te stappen en kans te maken op gepersonaliseerde sneakers’. Gevraagd wat RSM voor hem zo’n topwerkgever maakt, laat Floris onder meer weten dat RSM een organisatie is “waar je snel kunt opvallen, stappen kunt maken en veel verantwoordelijk kunt nemen”.

In het bijzonder benadrukt hij de persoonlijke en professionele ontwikkelmogelijkheden die RSM de medewerkers biedt. Hij geeft een voorbeeld uit zijn eigen ervaringen: “RSM heeft mij de keuzevrijheid gegeven om zelf initiatief te nemen als het gaat om het volgen van aanvullende studies. Daarnaast heb ik intern de mogelijkheid gehad om mijn analytische vaardigheden nog verder te ontwikkelen door op een aantal transacties mee te draaien bij onze due diligence-afdeling.”

Tot slot benadrukt hij dat het bij het kantoor zeker niet alleen maar draait om hard werken en carrière maken. “Los van deze meer harde zaken ervaar ik RSM ook als een hele warme club waar collega’s ook echt je vrienden kunnen worden.”