Vanberkel Professionals zet in op groei van Expertisecentrum Data

15 maart 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Vanberkel Professionals is de laatste 15 jaar uitgegroeid tot een gerenommeerde financieel dienstverlener voor de publieke sector. Vanuit het Expertisecentrum Data ondersteunt het bureau de sector sinds een tijdje ook op het gebied van datavraagstukken. Het expertisecentrum wordt geleid door Naoual Ezzamouri, en ze heeft grootse plannen voor de afdeling. We stelden haar enkele vragen over de ambities voor de komende jaren.

Hoi Naoual, kun je jezelf en het Expertisecentrum Data kort introduceren?

“Ik ben Naoual Ezzamouri. Ik ben opgeleid om te opereren op het snijvlak van informatiesystemen en bedrijfsprocessen. In 2017 ben ik als consultant begonnen bij Vanberkel Professionals. Destijds adviseerde ik publieke organisaties al over hoe ze het beste kunnen omgaan met data, IT en verschillende informatievraagstukken, waarbij de nadruk lag op meer waarde halen uit IT.”

Vanberkel Professionals zet in op groei van Expertisecentrum Data

“Vanuit mijn opleiding en de vraagstukken die ik bij opdrachtgevers tegenkwam op het gebied van datagedreven werken, wilde ik graag meer klanten kunnen bedienen en ze kunnen faciliteren van A tot Z. Daarom heb ik binnen Vanberkel Professionals de datapropositie opgericht.”

“In 2020 hebben we de volgende stap gezet in de professionalisering en positionering, door al onze datakennis officieel te bundelen in het Expertisecentrum Data. En waar ik als propositieleider vanaf het begin al verantwoordelijk was voor de datadienstverlening, ben ik sinds het begin van dit jaar officieel directeur van het Expertisecentrum Data.”

“Daarnaast ben ik ook voorzitter van de innovatiewerkgroep, dit is een werkgroep die opgericht is om nieuwe ideeën die onze professionals hebben te beoordelen, te ontwikkelen en uit te rollen, zodat we altijd van toegevoegde waarde kunnen zijn voor onze opdrachtgevers en onze dienstverlening kunnen optimaliseren.”

Wat wil je in je nieuwe directeursrol bereiken de komende tijd?

“Simpel gezegd hoop ik samen met het hele team deze jonge afdeling naar het volgende niveau te tillen. Mijn uiteindelijke, ambitieuze doel is om later een team te vormen van in totaal zo’n 20 dataprofessionals die zich volledig focussen op data-opdrachten.”

“Hiervoor hebben we dan ook meer opdrachten nodig en is het tevens de bedoeling om onze dienstverlening uit te breiden, waarbij we ons focussen op waar we écht goed in zijn. Daarom willen we graag verschillende organisaties in de publieke sector laten kennismaken met onze dienstverlening en hen trakteren op onze toegevoegde waarde.”

“Momenteel hebben we een paar supergave trajecten lopen op datagedreven werken. In de toekomst zouden we graag nog meer organisaties blij maken.”

Daarvoor zal je ook de nodige specialisten in huis moeten halen. Niet eenvoudig in de huidige arbeidsmarkt lijkt me…

“Dat is inderdaad een van de grote uitdagingen. Maar de eerste nieuwe collega van dit jaar hebben we al binnen, en dat is niet de minste. In januari is Rob Hofstra gestart. Hij heeft ruim drie decennia ervaring als IT-specialist, data-analist en consultant en is gespecialiseerd in business intelligence en data warehousing.”

“In hun weg naar datagedreven werken kunnen wij klanten van A tot Z faciliteren, en zouden dat graag bij nog veel meer organisaties doen.”

“Als IT’er voerde Hofstra projecten uit bij alle grote Nederlandse banken, waarbij complexe IT-landschappen beheerd moesten worden en nieuwe soft- en hardware in gebruik werd genomen. Daarnaast heeft hij ook ruim vijf jaar recente ervaring op het gebied van dashboarding in Power BI en data-analyse op het gebied van het sociaal domein bij gemeenten.”

“Erg fijn om hem aan boord te hebben dus, maar uiteraard zie ik graag nog meer mensen komen om het team te versterken. Dit jaar hebben we ruimte voor nog drie nieuwe dataprofessionals.”

Welke andere uitdagingen zie je voor de nabije toekomst?

“Steeds meer organisaties in de publieke sector willen meer waarde uit hun data halen. Het wordt meer organisaties duidelijk dat data ‘het nieuwe goud’ is. Dit is natuurlijk een enorme kans voor ons als datateam.”

“De uitdaging zit ‘m met name in het bouwen aan onze bekendheid in de markt. We zullen meer en vaker zichtbaar moeten zijn, zodat die organisaties in de publieke sector ons weten te vinden voor dataopdrachten. Veel organisaties weten nog minder goed dat we naast een krachtige audit/control- en finance-tak ook een mooie datadienstverlening hebben die veel organisaties kan helpen, juist op het snijvlak tussen data en finance.”

“In hun weg naar datagedreven werken kunnen wij klanten van A tot Z faciliteren, en zouden dat graag bij nog veel meer organisaties doen. Daarom willen we de komende jaren fors inzetten op het aantrekken van goede kwalitatieve medewerkers, vooral op medior- en seniorniveau.”

“We willen hen graag aan ons binden en tegelijkertijd flink inzetten op zichtbaarheid middels het organiseren en bijwonen van kennissessies, demo’s en koffiegesprekken, zodat we nog meer leuke vraagstukken en opdrachtgevers kunnen bedienen. Het doel is om vraag en aanbod nog beter op elkaar aan te laten aansluiten.”

Jullie hebben je onlangs aangesloten bij de Dutch Innovation Community. Past dit ook in deze ambities?

“Absoluut. We willen een actief lid worden van de community. Zo is het de bedoeling om dit jaar vier kennissessies te organiseren. Op het programma staan Process Mining, Robotic Process Automation, Grip op het Sociaal Domein en Rendement op Data. Geïnteresseerden kunnen op deze manier een kijkje nemen in de keuken van het Expertisecentrum Data.”

“Daarnaast biedt de community ons de kans om vroeg in contact te komen met de datatalenten van de toekomst. We willen bijvoorbeeld meer stageplekken gaan bieden aan studenten van de Haagse Hogeschool. Zo kunnen wij bijdragen aan hun ontwikkeling en kunnen zij kennismaken met Vanberkel Professionals.”

“En uiteraard zou het mooi zijn als ze na hun studie bij ons verder willen. We sorteren nu al graag voor op een mooie toekomst, zowel voor ons eigen datateam als de gehele publieke sector.”