Vanberkel Professionals sluit zich aan bij de Dutch Innovation Community

28 februari 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Vanberkel Professionals heeft zich aangesloten bij de Dutch Innovation Community, een netwerk van IT-professionals, -studenten en bedrijven gericht op kennisdeling, samenwerking en – uiteraard – innovatie.

De Dutch Innovation Community is een breed samenwerkingsverband binnen het Dutch Innovation Park. Op deze campus in Zoetermeer bevinden zich veel bedrijven op het gebied van cybersecurity, big data, smart mobility en e-health & care. Ze delen het park met zo’n 800 IT-studenten van De Haagse Hogeschool en mboRijnland, om zo de kennisdeling en samenwerking tussen onderwijs en de praktijk te bevorderen.

“Door de synergie op het park ontstaan innovaties en nieuwe businesses”, aldus de website van het Dutch Innovation Park. Om deze synergie nog eens extra te versterken is er ook de Dutch Innovation Community, waar meer dan 80 bedrijven van binnen en buiten Zoetermeer inmiddels lid van zijn, net als de ICT-studenten van De Haagse Hogeschool en hun docenten.

Naoual Ezzamouri - Vanberkel Professionals

“Wij organiseren regelmatig kennissessies en bijenkomsten waar ondernemers en onderwijs elkaar ontmoeten”, vertelt Bernard Groen, communitymanager bij de Dutch Innovation Factory. “Ontmoeten en verbinden zijn hier belangrijke pijlers. Daar zetten wij ons als community hard voor in.”

Van finance tot data

Sinds kort is ook Vanberkel Professionals lid van de Dutch Innovation Community. Aangezien het bureau is gevestigd in het Dutch Innovation Park lijkt dat wellicht een logische stap, maar gezien de focus van het bureau ligt het lidmaatschap op het eerste oog juist minder voor de hand: waar de Dutch Innovation Community zich richt op ICT-innovatie is Vanberkel Professionals van oudsher gespecialiseerd in financiële dienstverlening aan publieke organisaties.

ICT is vandaag de dag echter doorgedrongen tot elk vakgebied. Vanberkel Professionals richtte daarom enige tijd geleden het Expertisecentrum Data op, waarmee het publieke organisaties helpt zoveel mogelijk waarde uit hun data te halen. Met de oprichting van deze nieuwe tak sluit het bureau meteen ook nauw aan op de focus van de Dutch Innovation Community.

Naoual Ezzamouri, directeur van het Expertisecentrum Data en voorzitter van de innovatiewerkgroep bij Vanberkel Professionals, ziet dan ook veel mooie kansen in het lidmaatschap. “Onze ambitie is om actief te netwerken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Naast het inwinnen van informatie willen wij ook graag onze eigen kennis en inzichten delen met anderen. Zo leren we van elkaar en kunnen we ideeën uitwisselen. Bijvoorbeeld door het geven van kennissessies.”

Nog dit jaar wil Ezzamouri maar liefst vier van die kennissessies organiseren. “Wij zullen dit jaar sessies organiseren op het gebied van Process Mining, Robotic Process Automation, Grip op Sociaal Domein en Rendement op Data (de interactie tussen data-analyse en gedrag). Over deze kennissessies later meer!”

Genoeg plannen, wensen en dromen

Ook ziet ze de aansluiting bij de community als een uitgelezen mogelijkheid om in contact te komen met de talenten van morgen. “In het Dutch Innovation Park vind je de toekomst. Vanberkel Professionals wil zo vroeg mogelijk de organisatie in de kijker spelen bij de studenten; wij dienen met hen bekend te zijn en zij met ons.”

In dat kader wil ze het komende jaar ook meerdere stageplekken verzorgen voor IT-studenten, challenges opzetten voor de differentiatie Innovative Development en met docenten in gesprek gaan over het geven van gastcolleges aan de studenten.

Ezzamouri: “Hoe mooi zou het zijn om over enige tijd stageplekken te verzorgen voor de datastudenten van de Haagse Hogeschool? Ook studenten van andere hogescholen of universiteiten mogen ons altijd contacteren voor stageplekken. Op dit moment hebben we vaak ruimte voor één of twee stageplekken per jaar. Oftewel, ik heb nog genoeg plannen, wensen en dromen!”

Verrassende kennismaking

Bernard Groen ziet deze plannen met enthousiasme tegemoet. “Binnen het Dutch Innovation Park kennen we natuurlijk VbProfs als bedrijf met financieel specialisten. Ik was zeer verrast om kennis te maken met een belangrijke unit aan specialisten op het gebied van data. Dat past uitstekend binnen de community en het curriculum van De Haagse Hogeschool.”

Bernard Groen, Dutch Innovation Factory

Hij ziet meteen verschillende mogelijkheden voor kruisbestuiving tussen het Expertisecentrum Data en de Haagse Hogeschool. “Naast het Big data lab start De Haagse Hogeschool per september met een geheel nieuwe opleiding: Applied Data Science & AI. Wij kijken uit naar een samenwerking met VbProfs en zullen hun zeker enthousiasmeren kennis te delen.”

Innovatie aanwakkeren

Naast een datagedreven samenleving delen Vanberkel Professionals en de community nog een belangrijke ambitie: innovatie. “Het vuurtje ‘innovatie’ wil je altijd brandend houden in de organisatie”, aldus Ezzamouri, die zich als voorzitter van de innovatiewerkgroep volop bezighoudt met dit thema.

De werkgroep is opgericht om innovatieve ideeën van de eigen medewerkers te ontwikkelen en uit te rollen, zodat zij van toegevoegde waarde kunnen zijn en de dienstverlening kunnen optimaliseren. Daarbij wil Vanberkel Professionals jaarlijks twee innovaties vermarkten.

“Wij willen deze innovatieve ideeën echt uit de professionals zélf laten komen”, licht Ezzamouri toe. “Daarom organiseren wij sinds vorig jaar een wedstrijd in de vorm van een Dragons’ Den. Hier kunnen de professionals hun innovatieve idee pitchen aan de draken (juryleden). Ik hoop dat we de volgende Dragons’ Den, mét publiek, in de Dutch Innovation Factory kunnen organiseren, zodat de studenten en ondernemers dit inspirerende jaarlijkse event (met waanzinnige pitches!) ook kunnen beleven.”

Tot het zover is kan ze in ieder geval vast kennismaken met de vele leden van de community. “Mijn doel is om uiteindelijk met elke communitylid een keer een kopje koffie te drinken. Er zijn namelijk zeer interessante bedrijven lid van de community. Zij vinden het allemaal belangrijk om te netwerken én samen te werken. Dit lijkt mij een mooie kans om nieuwe organisaties en personen te leren kennen. Wie weet kunnen we met een aantal bedrijven in de toekomst samenwerken. Dat lijkt mij wel heel gaaf.”