Vanberkel Professionals blijft groeien en mikt op vervijfvoudiging

27 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Al driemaal werd Vanberkel Professionals bekroond met een FD Gazellen Award en ook dit jaar mag het bureau zich weer scharen onder de 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Reden genoeg om weer eens bij te praten met oprichter Bob van Berkel – over de niet aflatende groei van de afgelopen jaren, maar vooral ook de groeiambities voor de komende jaren. 

Met een goed idee kun je een heel eind komen. Zo heeft Bob van Berkel (45) de afgelopen pakweg 15 jaar uit de eerste hand geleerd. Nadat hij in 2007 bij Yacht begon, werkte hij voor het detacheringsbureau een businesscase uit waarin de opdrachtgevers en de interim professionals centraal staan.

Maar in plaats van dat de Randstad-dochter het model overnam, kreeg Van Berkel het advies het businessplan zelf uit te gaan voeren. Dat liet hij zich geen twee keer vertellen: “Zo startte ik datzelfde jaar nog Vanberkel Professionals. Ik ben dus gaan ondernemen vanuit een idee waar ik voor 100% procent achter stond.” 

Vanberkel Professionals blijft groeien en mikt op vervijfvoudiging

Niet van de wijs

Achteraf bleek zijn timing verre van ideaal – een jaar na de oprichting van het bureau voor tijdelijke financiële professionals begon de kredietcrisis. Daar liet Van Berkel zich echter niet door van de wijs brengen. “Als je vol overtuiging aan zo’n avontuur begint moet je natuurlijk niet bij de eerste tegenvaller afhaken.” 

Ook de hoge ambities waren er vanaf het begin, en dankzij zijn vernieuwende businessplan én doorzettingsvermogen wist Van Berkel die telkens waar te maken – crisis of geen crisis. “Ik wilde in vijf jaar tijd vijftig mensen aan het werk te hebben. Dat is gelukt, maar die beginjaren waren door de economische crisis een gekke tijd.” 

Vijf keer zo groot

Inmiddels zijn we alweer bijna vijftien jaar verder. Al die jaren is Vanberkel Professionals blijven groeien. Vandaag de dag heeft het bureau 130 mensen in dienst en werkt daarnaast met een flexibele schil van 150 zzp’ers. Eén ding is in al die jaren niet veranderd: de blik is altijd gericht op de toekomst. Vanberkel Professionals is dan ook nog lang niet klaar met groeien. 

“De huidige groeistrategie is erop gericht om in 2030 vijf keer zo groot te zijn als in 2020”, geeft Van Berkel aan. “Er zal altijd veel werk voor ons zijn, omdat we voornamelijk voor de Rijksoverheid actief zijn en steeds betrokken zijn bij de actualiteit. Het is de bedoeling dat we de opdrachten uitvoeren met 60% eigen medewerkers en 40% zzp’ers. Vanwege de huidige explosieve groei (50%) ligt die verhouding nu even anders, maar dat zetten we wel weer recht.” 

Anders dan de stormachtige groei wellicht doet vermoeden, gaat het Van Berkel er niet om dat het bureau zo snel mogelijk de grootste wordt – hij wil vooral doen waar hij gelukkig van wordt. “Ik geniet enorm van gezamenlijke successen. Ik doe nu wat ik leuk vind en ik vind het natuurlijk extra leuk als dingen lukken zoals ik ze bedacht heb. Mijn advies: als het niet leuk is wat je doet, ga dan iets anders doen.”