BDO lanceert trainingspraktijk voor familiebedrijven

09 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Accountants- en adviesorganisatie BDO heeft de Familiebedrijvenacademie gelanceerd. Vanuit de nieuwe opleidingstak verzorgt het bureau trainingsprogramma’s voor familiebedrijven.

Doel van de academie is het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling, kennis en veelal complexe dynamiek van familiebedrijven in Nederland. Ons land telt rond de 270.000 familiebedrijven, die goed zijn voor het grootste gedeelte van ons bruto nationaal product. Zodoende worden familiebedrijven vaak aangemerkt als de motor van onze economie.

De nieuwe Familiebedrijvenacademie zal zich richten op alle rollen binnen het familiebedrijf: opvolgers, leiders, overdragers of externe bestuurders, maar ook adviseurs of toezichthouders. Het besluit tot het optuigen van de nieuwe tak is volgens BDO vooral vraaggedreven: “De vraag voor soortgelijke trajecten voor andere rollen binnen het bedrijf werd alsmaar grote”, aldus een woordvoerder.

BDO lanceert trainingspraktijk voor familiebedrijven

BDO is al jaren actief als accountant, adviseur en belastingadviseur voor familiebedrijven. Volgens het meest recente jaarrapport van de zakelijke dienstverlener vormen familiebedrijven een van de grootste sectoren die het bureau in ons land bedient.

De Familiebedrijvenacademie bouwt hiermee voort op jarenlange advisering aan familiebedrijven. Ook had BDO al een leergang voor familiebedrijven (de NextGen Masterclass), deze wordt nu ondergebracht binnen het curriculum van de academie.

Naast de NextGen Masterclass (gericht op het opvolgingsvraagstukken) biedt BDO in de nieuwe Familiebedrijvenacademie drie nieuwe leergangen aan: het programma ‘Leiderschap in het familiebedrijf’ (bedoeld voor leiders en directieleden van 25 t/m 45 jaar), de ‘SeniorGen’-leergang (voor overdragers in het familiebedrijf vanaf ± 55 jaar) en de leergang ‘Goed bestuur in het familiebedrijf’ (gericht op bestuurders, toezichthouders en bestuursadviseurs).

De academie en trainingsprogramma’s van BDO zijn mede tot stand gekomen door de samenwerking met verschillende partners en opleiders, te weten: Rotterdam School of Management, Governance University, Kienbaum en vermogensbeheerder Suite 25.

Onderzoek van BDO uit 2017, dat het kantoor uitvoerde in samenwerking met het Erasmus Centre For Family Business (ECFB) en Rabobank, wees onder meer uit dat familiebedrijven in financieel vaak beter presteren dan bedrijven zonder familie-inbreng. De financiële waarde van familiebedrijven ligt gemiddeld genomen 7% hoger dan die van vergelijkbare niet-familiebedrijven.