Familiebedrijven herstellen sneller van Covid-19-pandemie

05 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Familiebedrijven zullen naar verwachting sneller herstellen van de coronacrisis dan niet-familiebedrijven. Dat is een van de conclusies van een gezamenlijk onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO, de Erasmus Universiteit en Rabobank.

De reden dat familiebedrijven er gemiddeld genomen vlugger bovenop komen: ze zijn koersvaster in hun strategie, aldus Joost Vat, partner bij BDO. “En bovendien zijn familieondernemingen tijdens een crisis veel meer geneigd om te blijven investeren in innovatie en R&D, zeker als de oprichter nog aan het roer staat.” 

Betekent dit dan ook dat familiebedrijven in mindere mate worden getroffen door een crisis? Om daarachter te komen vergeleken de onderzoekers de crisisbestendigheid van Europese beursgenoteerde familiebedrijven met die van beursgenoteerde ondernemingen die niet in familiehanden zijn. Familiebedrijven herstellen sneller van Covid-19 pandemieConclusie van de analyse: beide soorten organisatie worden even hard getroffen tijdens een crisis en zijn dus even crisisbestendig. “Daarbij maakt het ook helemaal niet uit wie er bij een familiebedrijf aan het roer staat: oprichter, opvolger of een externe CEO”, aldus de onderzoekers.

Gemeenschapsgevoel, bedrijfsbelang of maatschappelijke noodzaak?

Een belangrijk verschil tussen familiebedrijven en andere ondernemingen is de manier waarop ze tijdens een crisis omgaan met hun personeel. Logischerwijs schieten alle soorten bedrijven aan het begin van een crisis in een bezuinigingsreflex. “Maar na die eerste reflex zijn familiebedrijven minder snel geneigd personeel te ontslaan”, vertelt Vat.

Familiebedrijven zijn tijdens crises dus loyaler naar hun medewerkers dan niet-familiebedrijven. Dat lijkt een sociale overweging, maar volgens de onderzoekers zit er eveneens een bedrijfsbelang achter. Familiebedrijven willen door te investeren in hun personeel tijdens een crisis voorkomen dat een braindrain ontstaat waardoor alle kennis en expertise verdwijnt.

Dat zou bovendien grote maatschappelijke gevolgen hebben. Familiebedrijven zijn in ons land namelijk verantwoordelijk voor maar liefst een derde van alle werkgelegenheid. Daarnaast zetten deze 270.000 ondernemingen volgens het CBS bij elkaar opgeteld jaarlijks zo’n €400 miljard om – wat overeenstemt met ongeveer 25% van de totale omzet van het Nederlandse bedrijfsleven.