Nieuwe community voor zelfstandige consultants van start: Sweav

23 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Twee voormalige consultants – Thijmen Kaster en Joeri Schouten – zijn samen Sweav gestart, een community voor zelfstandige (freelance) strategieconsultants en M&A-professionals.

Het idee voor Sweav ontstond zoals zoveel concepten: vanuit een idee uit de eigen ervaring. Thijmen Kaster en Joeri Schouten doorliepen een vergelijkbaar pad – van consultant naar freelancer – en merkten dat ze daarin ook dezelfde dingen misten. Na met tal van vakgenoten hierover te sparren was het duidelijk: Kaster en Schouten hadden een gat in de markt gevonden.

“Strategie- en M&A-consultants die de stap naar een zelfstandig bestaan zetten lopen veelal tegen dezelfde dingen aan”, vertelt Kaster. “Denk aan de eenzaamheid en onzekerheid van het freelancebestaan of de behoefte om samen te werken met gelijkgezinde collega’s. Of – in sommige gevallen – aan het bundelen van de krachten in business development of tijdens de delivery van projecten.”Nieuwe community voor zelfstandige consultants van start: Sweav

Ondanks de opkomst van online mogelijkheden om samen op te trekken en kennis uit te wisselen, blijft er een “natuurlijke behoefte om deel uit te maken van een community”, geeft Kaster aan. “Sweav positioneert zich als een community. Hierin onderscheiden we ons van de marktplaatsen of digital matchmakers op de markt waar het draait om een match. Bij ons staat de persoonlijke connectie en community building centraal.”

In de co-working space Lokaal Lokaal kunnen leden van de Sweav-community samenwerken. Daarnaast organiseert het kernteam verschillende sociale evenementen. Door gebruik te maken van het netwerk van Sweav zijn leden “verzekerd van leuk en goed betaald projectwerk”, aldus Schouten.

De stap naar onafhankelijkheid kleiner maken

Met de lancering speelt het duo ook in op de groeiende interesse van consultants om hun kantoorleven in te ruilen voor zelfstandigheid. Kaster en Schouten brachten beiden vijf jaar door bij digital consultancybureau SparkOptimus, waarna ze besloten hun loopbaan over een geheel nieuwe boeg te gooien.

“Veel consultants bij de bureaus lopen ergens in hun loopbaan tegen het bekende dilemma aan”, vertelt Kaster. “Na leerzame en intense jaren begint het te knagen: ‘Is dit wel wat voor mij, past deze work-life balans bij me, wil ik wel partner worden?’. In de meeste gevallen is het antwoord ‘nee’ en volgt een exit.”

“Maar zo’n stap is niet zomaar gezet en daar komt ook nog eens veel bij kijken”, erkent Schouten. “Met Sweav proberen we de stap naar onafhankelijkheid kleiner te maken.”

De community richt zich op consultants die minimaal drie tot vier jaar ervaring bij een bureau hebben opgedaan. “Uitgangspunt is dat alle leden zelfstandig projecten kunnen uitvoeren”, aldus Schouten, die toevoegt dat de focus van Sweav daarnaast ligt op het hogere segment binnen de sector: “We richten ons op professionals die bij de topkantoren vandaan komen.”

Achtergrond bij topkantoren

Dat is ook terug te zien in de samenstelling van het huidige ledenbestand. Consultants die toegelaten zijn tot het netwerk hebben een achtergrond bij onder meer Bain & Company, McKinsey & Company, Boston Consulting Group, Monitor Deloitte, Kearney, Metyis, SparkOptimus, EY-VODW en de Big Four. M&A-consultants komen onder meer uit het investment banking- en private equity-domein.

Voor opdrachtgevers biedt Sweav een simpele propositie: “Toptalent voor een fractie van de prijs van een groot kantoor”, aldus de medeoprichters. Projecten variëren van korte strategie- en (commercial) due diligence-opdrachten tot langere interimposities. “Strategie, deals, duurzaamheid en digitaal zijn thema’s die veel terugkomen in ons werk met opdrachtgevers.”

Hoewel het idee voor Sweav “vrij opportunistisch met een appgroep” van start ging, staat er inmiddels een stevig bedrijf met een trouwe community. Aan ambitie bovendien geen gebrek: “Het doel is om binnen een jaar naar meer dan 100 leden en meer dan 50 projecten te groeien, om vervolgens de stap naar het buitenland te maken”, besluiten de oprichters.