Sarah Reitema van iQibt doet mee aan Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen
16 maart mogen we weer naar de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Rotterdammers kunnen dit keer ook hun stem uitbrengen op een bekende uit de adviesbranche: Sarah Reitema is in het dagelijks leven IT-consultant bij iQibt en staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van de PvdA Rotterdam. Reitema: “De PvdA is voor mij de Partij van de Ander, de Partij voor Alle mensen.”
Eén van de centrale thema’s in het leven en werk van Sarah Reitema is verbinding. Waar vandaag de dag veel wordt gesproken over de grote verdeeldheid binnen de samenleving, benadrukt Reitema in haar sollicitatiebrief voor de PvdA-kandidatenlijst dat onze verschillen “reden zijn voor verbinding en niet voor verdeling”.
“Ik ben een kind van twee gescheiden werelden”, legt ze uit. Destijds was dat vooral een strijd, maar nu ziet ze de kracht van het combineren van diverse werelden. Dat deed ze al in haar dagelijkse werk als IT-consultant, en deze kracht wil ze nu ook naar de raad brengen: “Ik wil werelden verbinden omdat ik geloof dat wij daar allemaal sterker van worden.”
Vanuit deze gedachte van samenbrengen is ze ook als kandidaat al begonnen met het opzoeken van andere partijen. Ze is een initiatief gestart – ‘Samen Fixen’ – waarin ze bijeenkomsten organiseert om partij-overstijgende samenwerking te realiseren zonder daarbij de diversiteit aan politieke kleuren te verliezen.
“De urgentie en omvang van de onze uitdagingen vraagt om een nieuwe cultuur van samenwerken in en rondom de politiek”, licht ze toe. “Samen schouders eronder en werken aan oplossingen! Zowel in de politiek als in de IT.”
Filosoof in de IT
Het idee van werelden bij elkaar brengen komt ook tot uiting in haar opleiding en werk. Ze studeerde rechten en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (twee bachelors en twee masters) en werkt nu als IT-consultant. “Om de titel niet te lang te maken” beschrijft ze zichzelf op LinkedIn als ‘filosoof werkzaam in de IT’.
Vanuit SAP-specialist iQibt helpt ze overheden met advies en implementatie op het gebied van SAP Finance, met als doel dat overheden meer grip krijgen op hun geldstromen. “In mijn werk als ‘functioneel consultant’ implementeer ik software en verbeter ik financiële processen in de publieke sector”, licht ze toe. “Dit heeft mij verder geslepen tot een uitstekend vertaler tussen verschillende werelden.”
Ze wijst erop dat ze met haar IT-werkervaring een uitzondering is binnen de politiek: “Ik constateer een enorm gebrek aan IT-kennis onder onze volksvertegenwoordigers.” Tegelijkertijd is ICT volgens Reitema juist “van enorme invloed op onze huidige en toekomstige samenleving”. Met haar IT-expertise denkt ze bij te kunnen dragen “aan een raad die kan aansluiten op de wereld van nu met oplossingen van nu”.
De handschoen oppakken
Andere maatschappelijke thema’s waar Reitema zich gepassioneerd voor inzet zijn onder meer openheid, gelijke kansen voor iedereen en diversiteit & inclusie. Ook hierin ziet ze een duidelijke link tussen haar werk bij iQibt en haar politieke carrière.
“Organisaties en bedrijven hebben altijd al een enorm grote invloed op de samenleving en worden vandaag de dag steeds nadrukkelijker aangesproken op de rol die ze spelen”, vertelt ze. “Zowel als consultant als politicus draag ik graag bij aan een klimaat waarin bedrijven deze handschoen oppakken en positieve impact maken in de wereld.”
Reitema debatteert al veelvuldig over deze veranderende verhouding tussen het bedrijfsleven en de bredere samenleving. Ook verschijnen over het thema binnenkort verschillende artikelen van haar hand.
‘Cruciale verkiezingen’
Of Reitema haar werk als IT-consultant straks combineert met het Rotterdamse gemeenteraadslidmaatschap zal woensdag 16 maart duidelijk worden. Met een nummer twee-positie op de lijst – achter lijsttrekker en huidig wethouder Werk & Inkomen Richard Moti – lijkt de kans groot. Momenteel heeft PvdA vijf zetels in de Rotterdamse gemeenteraad.
“We staan voor cruciale verkiezingen in een belangrijke tijd”, geeft Reitema aan. “Blijven we dezelfde keuzes maken en gaan we door op de doodlopende weg van meer ongelijkheid, meer vervuiling en meer vereenzaming? Of kiezen we voor een nieuwe politiek van meer verbinding, meer vertrouwen en meer waardering?”