Van junior tot senior: Vivian Menger over haar groei binnen iQibt

25 januari 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vivian Menger werkt sinds 2017 voor SAP- en Pega-specialist iQibt. Ze begon als junior en is inmiddels doorgegroeid tot Senior SAP Consultant. We spraken Vivian over haar werk, de cultuur bij iQibt en de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt binnen het bureau.

‘Hoe kan het beter?’ Deze vraag lag al vóór het begin van haar professionele carrière voortdurend op de lippen van Vivian Menger. Ze studeerde Hotelmanagement, maar besefte al snel dat ze met haar interesse in mensen en wat hen drijft in hun werk nog meer op haar plek zou zijn binnen de Organisatiekunde. Dus begon ze na twee jaar in de hotelbranche aan de master Bedrijfskunde, met een specialisatie in Organisatieontwerp en Veranderkunde.

“Een van de beste keuzes in mijn leven”, noemt Vivian het nu. Desondanks miste er nog iets. Want hoewel mensen de organisatie maken, speelt ook technologie vandaag de dag een onmisbare rol.

Vivian Menger, Senior SAP Consultant, Iqibt

In het najaar van 2017 vond Vivian precies wat ze zocht. Bij iQibt (spreek uit: iekwipt) draait alles om de optimale samenwerking tussen mensen én technologie. Het in 2010 opgerichte bureau helpt organisaties met de ontwikkeling en implementatie van SAP- en Pega-systemen.

Vivian richt zich sinds haar start op het ERP-systeem van SAP, met een focus op de Finance-module. Inmiddels zijn we alweer vierenhalf jaar verder en kan ze terugkijken op verschillende mooie opdrachten. Ze hoeft niet lang na te denken waar ze het meest trots op is. “De manier van samenwerken met de klant”, zegt ze resoluut.

“De samenwerking is heel hecht – dat hoor ik ook bij andere collega’s – en gebaseerd op vertrouwen”, licht ze toe. “Daardoor ontstaat de gelegenheid om open gesprekken te voeren over daadwerkelijke verbeteringen of om waardevol advies te geven over implementatiekeuzes. Advies dat écht bijdraagt aan een eenvoudiger, flexibel systeem, zodat klanten voorbereid zijn op de snel veranderende markt en daar goed op kunnen inspelen.”

Van junior naar senior

Vivian denkt dat het deze manier van samenwerken is die aan de basis ligt van haar snelle ontwikkeling binnen iQibt. “Daardoor gaf de klant mij het vertrouwen en ben ik in een paar jaar tijd gegroeid van junior naar senior.”

Ze legt uit dat ze als junior projectlid nog een bescheiden rol had binnen een implementatie. “Ik draaide mee met de medior en senior collega’s. Dat was echt geënt op leren en het onder de knie krijgen van vaardigheden. Ik had nog weinig zelfstandig contact met de klant.”

“Als je ziet dat je een goed systeem hebt neergezet, dat daadwerkelijk verbetering heeft opgeleverd bij de klant, is dat heel tof.”

Na ruim een jaar promoveerde ze tot medior. “Toen werd ik zelf verantwoordelijk voor verbetervraagstukken in het SAP Finance-systeem van de klant. Ik werkte als zelfstandig professional aan changes en projecten en adviseerde zelf de klant op specifieke vraagstukken, eventueel na consultatie met andere iQibt Finance-professionals en zelfstandig onderzoek.”

Begin vorig jaar maakte Vivian weer een grote stap. Sindsdien werkt ze als Senior SAP S/4HANA Finance Consultant. “Ik ben nu verantwoordelijk voor grote delen van de implementatie – soms in de rol van meewerkend voorman/projectleider, of als expert op bepaalde onderdelen van de implementatie. Ik fungeer als gesprekspartner voor de klant en gebruikers en lever een waardevolle bijdrage in belangrijke keuzes tijdens de implementatie. Daarnaast begeleid ik nu zelf juniors.”

Een goed systeem neerzetten

Vivian geniet duidelijk van de grotere verantwoordelijkheid die ze als senior heeft. “Ik geef nu advies over belangrijke keuzes binnen het project. Dan heb je het echt over hoe je het systeem gaat inrichten. Waar ga je wel gebruiken van maken en waarvan niet? Ik bepaal de roadmap en zet deze ook uit in tijd en prioritering: wat pakken we eerst op en wat gaan we vervolgens doen? Het toffe aan iQibt is dat ik over dit soort vraagstukken uitstekend met mijn Finance-collega’s kan brainstormen. Zo kom ik ook op nieuwe ideeën en uiteindelijk beter advies.”

Zo’n centrale rol geeft bovendien extra voldoening wanneer de klus is geklaard. “Als je dan terugkijkt op zo’n traject en je ziet dat je daadwerkelijk een goed systeem hebt neergezet, dat daadwerkelijk verbetering heeft opgeleverd bij de klant, is dat heel tof.”

Als vrouw behoort Vivian nog altijd tot de duidelijke minderheid binnen het IT-vakgebied, al neemt het aantal vrouwen zeker binnen iQibt de laatste jaren aardig toe. “Inmiddels is ongeveer een derde van onze 50 medewerkers vrouw. Daarmee scoren we absoluut bovengemiddeld, dus we zijn mooi op weg om ons steentje bij te dragen aan meer diversiteit binnen de IT. Het draagt ook bij aan een prettige dynamiek binnen het team, die de resultaten absoluut ten goede komt.”

Vliegende start

In de ontwikkeling die consultants van iQibt doormaken worden ze uiteraard ondersteund vanuit het bureau. “Op je eerste dag word je meteen gekoppeld aan een senior”, legt Vivian uit. “Die helpt je als coach. Mij heeft dit een vliegende start gegeven om inhoudelijk kennis te maken met SAP. Vervolgens word je zo snel mogelijk op een project gezet, waar je kan meelopen. In mijn geval was dat bij een grote verzekeraar.”

“We werken met zijn allen heel hard en daar mag ook iets tegenover staan, zo staan de partners erin.”

“Daarnaast krijgt iedere consultant opleidingsbudget voor zowel inhoudelijke als ‘soft skill’-trainingen”, legt ze uit. “Daarmee kun je zelf bepalen op welke gebieden je wilt bijscholen. Dat sluit aan op de grote keuzevrijheid die je binnen iQibt krijgt in de ontwikkelrichting die je kiest.”

Tot slot worden er ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd om bij te blijven bij de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. “Er worden bijvoorbeeld geregeld kennismiddagen georganiseerd over diverse onderwerpen.”

Met taart het land door

Nu haar vijfjarig jubileum bij iQibt langzaamaan in zicht komt, kan Vivian vaststellen dat ze nog lang niet is uitgekeken op het Utrechtse bureau. Dat komt niet alleen doordat ze het werk zo interessant vindt, maar zeker ook door de cultuur bij het bureau, die ze omschrijft als “mensgericht, persoonlijk, attent en vol waardering”.

“En dat zit hem vaak in de kleine dingen”, legt ze uit. “Ik ga nu bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof en kreeg een leuk pakket met een persoonlijk bericht thuisgestuurd. Een van de dingen die ze jaarlijks organiseren is ons ‘iQibt kerstfeest’, dan gaan wij altijd een weekend met het hele bedrijf weg en mogen ook altijd alle partners mee. Dat is door de jaren heen echt een traditie geworden, net als de persoonlijke brief, die wij ieder jaar tijdens ons weekend ontvangen.”

Tijdens de coronacrisis en het bijbehorende thuiswerken is dergelijke persoonlijke aandacht des te belangrijker, ervaart Vivian. “De partners doen er alles aan om ook in deze tijden zoveel mogelijk samen te doen, voor zover de maatregelen het toelaten. Zo was er een drive-thru met borrel en deelden ze kerstpakketten uit toen ons kerstfeest niet door kon gaan. En toen onze reis rond ons tienjarig bestaan niet kon doorgaan, reden de directeuren zelf het hele land door om taarten te bezorgen. Mei dit jaar gaat deze reis hopelijk echt door! En wederom mogen alle partners mee.”

“We werken met zijn allen heel hard en daar mag ook iets tegenover staan, zo staan de partners erin”, vertelt Vivian met een glimlach. “Door die combinatie zijn we een hele hechte club van professionals. We staan echt voor elkaar klaar en zoeken elkaar ook op buiten werktijd. Kortom, voorlopig zit ik hier nog helemaal goed!”