Marije Merckens over werken bij Capgemini Invent

18 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Marije Merckens werkt inmiddels drie jaar als management consultant bij Capgemini Invent. Ze vertelt over haar werk en haar ervaringen van de afgelopen periode.

“De afgelopen drie jaar hebben zeker mijn verwachtingen overstegen”, trapt Marije af. De voornaamste reden? “De uitdagende werkzaamheden en de steile leercurve”, vertelt ze.

“In de eerste jaren van mijn carrière heb ik een kijkje mogen nemen in de vele keukens van verschillende uiteenlopende organisaties, verschillende rollen mogen uitproberen en heel veel nieuwe dingen geleerd. Een kans die niet velen krijgen in het begin van hun loopbaan.”

Marije Merckens over werken bij Capgemini Invent

De variëteit in haar werk is terug te zien in de rollen die Marije de afgelopen drie jaar heeft mogen vervullen: van facilitator tot data engineer en van businessanalist tot strategisch adviseur.

“Hierdoor heb ik geleerd om me snel te kunnen aanpassen, flexibel te zijn en mij snel nieuwe contexten eigen te maken”, vertelt Marije. “De ‘vlieguren’ die je maakt zijn vaak uren waarin je hard moet werken, maar de uitzichten die je hebt, de steile leercurve die je beklimt en de connecties die je onderweg maakt geven veel carrièremogelijkheden.”

IT en advies

Gevraagd hoe haar werk bij Capgemini Invent er precies uitziet, vertelt ze: “Om te beginnen doe ik veel meer dan IT. Capgemini Invent is de consultancytak van Capgemini. We adviseren klanten over de strategische, organisatorische en digitale kant van transformaties. Als externen kijken we vanuit een helikopterview naar de klantorganisatie om vervolgens met concrete analyses een goed advies te geven of de klant verder te begeleiden om een verandering te implementeren.”

Neem een process excellence-transformatie als voorbeeld. “Als consultant analyseer ik de bedrijfsprocessen op efficiëntie, effectiviteit en het gedrag van mensen. Op basis hiervan geef ik verbeteringen in de bedrijfsprocessen en werkprocessen aan, waardoor de organisatie beter werkt en meer toegevoegde waarde levert.”

“Ook ondersteun en begeleid ik organisaties die meer data- en intelligent-gedreven willen worden. Het is vaak een gebied dat voor velen nog erg ver weg en onduidelijk is. Het maken van interactieve, visuele powerpoints kan dan zeker helpen bij het vertellen van je verhaal, de aandacht van je publiek te trekken en de resultaten op een begrijpelijke en pragmatische manier te presenteren.”

Professionele ontwikkeling

Terugkijkend op de afgelopen periode is Marije heel blij met de ontwikkeling die ze bij Capgemini Invent heeft doorgemaakt “Je krijgt uitgebreide mogelijkheden aangereikt vanuit de organisatie, van training en online learning tot individuele coaching en peer-to-peer mentoring. Je kan hierin je eigen route bepalen.”

“Daarnaast is het erg gezellig om met collega’s over de hele wereld te kunnen werken, zelfs nu tijdens Covid-19 op afstand”, besluit ze.