Michael Bloomberg investeert $1 miljoen in sociale marktplaats Rikx

09 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een fonds van de bekende Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg investeert $1 miljoen in de sociale marktplaats Rikx, een initiatief van adviesbureau Rebel Group.

Met Rikx wil Rebel Group sociaal ondernemerschap stimuleren door de impact ervan meetbaar te maken en om te zetten in iets dat iedereen begrijpt: geld. Daardoor wordt het voor marktpartijen aantrekkelijker om te investeren in sociale ondernemingen en ontstaat voor die ondernemingen “ruimte om te innoveren, ontwikkelen of groeien”, aldus Rebel.

“Ik was altijd overtuigd van de impact van sociaal ondernemers”, vertelt Rebel-adviseur Wouter Vos, die zich richt op het sociaal domein. “Zelfs tijdens de coronacrisis hebben ze tientallen mensen naar werk begeleid. En dat zijn veelal mensen die onder de radar van de gemeente leven en daardoor niet altijd geholpen worden.”

Michael Bloomberg investeert $1 miljoen in sociale marktplaats Rikx

Dat veel mensen nog niet worden geholpen komt volgens Rebel deels doordat de sociale impact nog moeilijk was te kwantificeren. Daar moet de introductie van Rikx een einde aan maken.

Rikx is een “digitale impact-token op basis van gecreëerde waarde: social impact dus”, legt het bureau uit. “Door een systeem te creëren waarin de waarde van social impact een ruilmiddel is, verbinden we vraag en aanbod, creëren we een markt, stimuleren we ondernemerschap en vergroten we uiteindelijk de totale maatschappelijke impact.”

Ondernemers met een maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)-beleid of social return on investment (SROI)-verplichting kunnen via Rikx investeren in één van de deelnemende sociaal ondernemers, die vervolgens sociaal impact maken met die investering.

Daarmee is Rikx volgens Rebel een “systeeminnovatie, gebaseerd op economische theorie en de principes van vraag en aanbod in marktsystemen”. Omdat het werkt op basis van deze basiswetten van de economie, werkt het in potentie overal, zo stelt het bureau. De ambities liggen dan ook hoog. 

“Nadat we ons concept in een pilot hebben bewezen en geperfectioneerd, willen we Rikx gaan uitbreiden. Wanneer overheidsorganisaties het systeem van Rikx implementeren en accepteren, wordt het een aanvulling op – of zelfs potentieel een substituut voor – de subsidieregelingen en social return-instrumenten die nu worden gebruikt. Hiermee creëren we een samenleving waarin sociaal ondernemerschap de sleutel is om de wereld een beetje beter te maken.”

Niet onopgemerkt gebleven

Deze belofte is niet onopgemerkt gebleven. Zo ontving Rikx deze maand maar liefst $1 miljoen van liefdadigheidsorganisatie Bloomberg Philanthropies – opgericht door Michael Bloom, een ondernemer met een geschat vermogen van €60 miljard en voormalig burgemeester van New York.

“Particulieren kunnen nu dankzij Rikx heel slim sociale ondernemers steunen en zo mensen aan werk en diploma’s helpen”, zegt Andrea Coleman, werkzaam bij Bloomberg Philanthropies, tegen een journalist van dagblad AD. “Wij denken dat het ook in andere steden kan werken en daar helpen we Rikx graag bij.” 

Wereldwijd deden zeshonderddertig partijen een gooi naar een donatie van Bloomberg Philanthropies. In totaal selecteerde het liefdadigheidsfonds vijftien projecten, die allen $1 miljoen kregen toegestopt.