‘Gemeente Westervoort moet op termijn wel fuseren’

27 januari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Moet de Gelderse gemeente Westervoort fuseren? Volgens onderzoek van adviesbureau BMC is dat binnen afzienbare tijd onvermijdelijk. 

Sinds 2016 is Westervoort qua oppervlakte de kleinste gemeente van ons land. Deze bescheiden omvang was voor de 15.000 inwoners tellende gemeente echter niet de aanleiding om na te denken over een fusie. 

Financieel loopt Westervoort al jaren tegen uitdagingen aan. Daarom kwam de gemeente in 2021 voor een aantal maanden onder toezicht van de provincie Gelderland. Kort daarna sprong de Rijksoverheid bij, waarna Westervoort weer even adem kon halen. De onderliggende structurele problemen bleven echter.

BMC: 'De gemeente Westervoort moet op termijn fuseren'

Toen Westervoort onder toezicht van de provincie kwam, schakelde de gemeenteraad de adviseurs van BMC in om onderzoek te doen naar het toekomstperspectief van de gemeente. Daaruit volgden vier scenario’s en een hoofdconclusie. Die luidt dat het handhaven van Westervoort als zelfstandige gemeente op termijn niet meer mogelijk is. 

De onderzoekers adviseren Westervoort dus te fuseren met één of meerdere nabije gemeenten. Zoals met Arnhem, waar Westervoort tegenaan ligt. Volgens BMC is dat de beste optie, vooral omdat met deze fusie naar verwachting de uitvoeringskracht en de bestuurskracht van Westervoort wordt versterkt.

Ook zou Westervoort ervoor kunnen kiezen om met Duiven of Zevenaar te fuseren. En ten slotte zouden deze drie gemeenten ook met elkaar kunnen fuseren tot één nieuwe, grotere gemeente. Het voordeel van deze drie scenario’s? De regionale identiteit blijft sterker behouden dan bij een fusie met Arnhem.  

Meer onderzoek vereist

Dat het rapport van BMC over de toekomst van Westervoort naar buiten is gebracht, stond niet op de planning. Maar toch is het geen grote ramp, zegt Arend van Hout (VVD) – sinds 2013 burgemeester van Westervoort – in een gesprek met een journalist van de regionale omroep Gelderland. 

“Er stond geen geheimhouding op, maar het was wel vertrouwelijk. Bovendien wilden we de inhoud ook goed communiceren naar de gemeente Duiven, aangezien die er ook in wordt betrokken. Nu is het allemaal wat sneller gegaan dan we hadden gepland.” 

Afgelopen week sprak de gemeenteraad van Westervoort voor het eerst over het rapport. Uit die vergadering is naar voren gekomen dat de vier hierboven beschreven toekomstperspectieven nader moet worden onderzocht. Ook omdat de visie van Arnhem, Duiven en Zevenaar hierbij een rol spelen, terwijl die nog niet bekend is. 

Daarbovenop zijn de lokale politieke partijen in Westervoort op dit moment nog niet bijzonder enthousiast over een fusie. Zo laat de CDA-fractie aldaar weten dat Westervoort zelfstandig kan blijven. “Er kan nog efficiënter gewerkt worden. We zijn op de goede weg en in 2024 moet het echt beter gaan.” 

De kogel is in ieder geval nog niet door de kerk. Zo laat het college van burgemeester en wethouders zich komende maandag (31 januari) uit over de conclusies van het BMC-rapport. En ongeveer anderhalve maand later staan de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Er is al met al dus nog een hoop onduidelijk over het toekomstperspectief van Westervoort.