Adviseur geeft opdracht terug na vermeende belangenverstrengelingen

11 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Rond de bouw van een windmolenpark in Barendracht was eind vorig jaar mogelijk sprake van belangenverstrengelingen. Het beschuldigde adviesbureau Pondera Consult heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen.

De verdachtmakingen werden onlangs geuit door de lokale politieke partij Echt voor Barendrecht (EVB). Eind 2021 won adviesbureau Pondera Consult in samenwerking met het Noorse energiebedrijf Statkraft een tender om in Barendrecht een windmolenpark te gaan bouwen. 

Daarvoor moest het lokale bestemmingsplan worden aangepast. En daar had de gemeente Barendrecht eveneens de experts van Pondera Consult voor ingeschakeld, waardoor het erop leek dat de slager zijn eigen vlees aan het keuren was. 

Adviesbureau was mogelijk betrokken bij belangenvermenging in Barendrecht

“Dit zaakje stinkt en is een klap in het gezicht van inwoners die rekenen op een zorgvuldig planproces”, stelde Lennart van der Linden, fractievoorzitter van EVB, eind vorig jaar. De partij eiste derhalve dat de gemeente Barendrecht afscheid zou nemen van de specialisten van adviesbureau Pondera Consult. 

Onpartijdigheid in het geding?

Het was niet voor het eerst dat vraagtekens werden gezet bij de onpartijdigheid van Pondera Consult. Zo raakte het bedrijf in mei 2021 ook al in opspraak in Amsterdam, alwaar een Pondera-partner een dubbele pet op leek te hebben – aldus een journalist van dagblad De Telegraaf.   

Volgens Tanja de Jonge (GL), wethouder binnen de gemeente Barendrecht, ging het in dit geval om een storm in een glas water. Nadat ze enkele gesprekken had gevoerd met de betrokken partijen, stelde De Jonge dat er geen sprake was van belangenverstrengelingen. Van der Linden beschouwde die conclusie als een aanfluiting.

“Ik neem aan dat wethouder De Jonge adviesbureau Pondera Consult onmiddellijk de deur heeft gewezen inzake het bestemmingsplan. Doorgaan met dit adviesbureau ondermijnt iedere geloofwaardigheid op een zorgvuldig proces met oog voor de belangen van inwoners.”

Opdracht teruggegeven

Kort na de beschuldigingen nam Pondera Consult het heft in eigen handen. “Recent is in lokale media ophef ontstaan over onze betrokkenheid bij een windenergieproject, waardoor de schijn van belangenverstrengeling is gewekt. Dit betreuren wij en is vanzelfsprekend niet onze intentie”, vertelt Desiree van der Wal, persvoorlichter van het adviesbureau.

“Om te voorkomen dat deze ophef een schaduw werpt over het nog te doorlopen proces heeft Pondera Consult besloten om de opdracht terug te geven en niet meer als adviseur van de gemeente op te treden in dit dossier. Dit hebben wij ook aan de gemeente Barendrecht laten weten.”