Betalingsgigant Visa lanceert adviestak voor Bitcoin en crypto’s

24 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Amerikaanse betalingsbedrijf Visa is een adviespraktijk gestart die is gespecialiseerd in cryptovaluta.

De meeste mensen kennen Visa (omzet van $21,9 miljard) van zijn creditcarddiensten. Toch houdt de organisatie zich met verschillende andere activiteiten bezig. Zo heeft Visa ook een debetkaartdienst ontwikkeld genaamd V PAY, waarvan onder andere de Nederlandse tak van ING gebruikmaakt.

Deze maand voegde Visa een nieuwe activiteit toe aan zijn portfolio. Sinds kort kan men terecht bij het bedrijf voor advies over cryptovaluta. Waarom Visa in deze markt stapt? Cryptovaluta’s zijn ondertussen mainstream geworden, waardoor veel vraag is naar adviesdiensten over dit onderwerp. 

Betalingsgigant Visa lanceert adviestak voor Bitcoin en crypto’s

Volgens recent onderzoek van de Rabobank en financieel voorlichtingsinstituut Nibud belegt inmiddels meer dan een kwart van de Nederlandse jongeren in cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum, of in zogeheten altcoins. De populariteit van cryptobeleggen blijft naar verwachting toenemen, vooral omdat jongeren een ‘fear of missing out’ hebben. 

De adviestak van Visa gaat zich in het bijzonder richten op financiële dienstverleners, institutionele beleggers (binnen de cryptowereld ook bekend als ‘whales’) en vermogende particulieren. “We zien een significante verandering bij onze klanten dit jaar wat betreft de visie op cryptocurrency’s”, vertelt Claudio Di Nella, CEO van de Europese tak van Visa Consultancy. 

“Ze zijn van een fase van ontdekken en experimenteren overgegaan in het daadwerkelijke bouwen van een strategie en product roadmap. Iedere grote investeerder heeft een cryptostrategie nodig. Dat geldt ook voor vermogende particulieren die beginnen met cryptobeleggen.”

Daarnaast gaat Visa centrale banken ondersteunen met het ontwikkelen van cryptovaluta’s. En dat is beslist geen toekomstmuziek. De Europese Centrale Bank (ECB) werkt bijvoorbeeld al enige tijd aan de cryptoversie van de euro. 

Marktonderzoek

Voordat Visa zijn adviesbureau lanceerde, voerde het een uitgebreid onderzoek uit naar de cryptomarkt. Daaruit blijkt onder meer dat maar liefst 40% van de eigenaren van cryptovaluta binnen nu en twaalf maanden van bank zal wisselen als hun banken geen cryptodiensten aanbieden. Dus zag Visa een gat in de markt. 

Uit de studie blijkt verder dat de mondiale cryptomarkt de komende jaren flink zal blijven groeien. Dat komt volgens het onderzoek onder meer door de plannen van de ruime meerderheid (66%) van de bezitters van cryptovaluta’s. Deze groep heeft namelijk aangegeven hun investeringen in cryptogeld de komende tijd flink op te schroeven. 

De consultancypraktijk zal tegelijkertijd klanten ook waarschuwen voor de risico’s die gepaard gaan met beleggen in crypto’s. Zo kan de waarde van cryptomunten sterk fluctueren. Ook is er nog geen sprake van toezicht – crypto’s vallen bijvoorbeeld in ons land niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.