Ellouise van Renselaar en Milan Israël over het Tribers-traineeship

17 december 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het éénjarige traineeship bij Tribers zit er voor zowel Ellouise van Renselaar als Milan Israël alweer bijna op. Het duo blikt terug op hun vliegende start binnen de wereld van agile consulting en vertellen wat het programma hen op persoonlijk vlak heeft gebracht.

Het volgen van een geheel nieuw traineeship-programma (Ellouise en Milan maakten deel uit van de allereerste lichting van het Tribers-traineeship) kan voor startende young professionals een spannende stap betekenen. Immers, de markt zit tegenwoordig vol met verschillende traineeshiptrajecten, die soms al jaren bestaan en waarvan sommige aanbieders prat gaan op hun ‘bewezen’ en ‘succesvolle’ programma.

Uitdagend, leerzaam en leuk

Van hun keuze voor het relatief nieuwe Tribers-traineeship een jaar geleden hebben Ellouise van Renselaar en Milan Israël in elk geval alles behalve spijt. Milan, die voorafgaande aan zijn start afstudeerde in Digital Driven Business, vertelt enthousiast: “Afgelopen jaar was uitdagend, leerzaam en erg leuk. Dankzij de goede begeleiding en het uitgebreide trainingsprogramma heb ik een goede start kunnen geven aan mijn professionele carrière en ik ben hierdoor erg enthousiast over wat de toekomst bij Tribers mij nog gaat brengen.”

Ellouise van Renselaar en Milan Israel - Tribers

Ellouise, afgestudeerd in Strategic Management, blikt eveneens enthousiast terug op haar eerste jaar bij Tribers en wijst vooral op de steile leercurve die ze heeft ervaren: “Ik heb nog nooit zoveel geleerd als in het afgelopen jaar. Ik ben ontzettend blij met de keus om het scrum master-traineeship te gaan volgen.”

Het is precies die steile leercurve waarmee het traineeship van Tribers zich volgens haar onderscheidt. “Ten eerste omdat we elke week training hebben in hard en soft skills”, legt Ellouise uit. “Door het grote scala aan trainingen zie je veel kanten van het vakgebied, dat biedt een mooie kans om te kijken wat jou echt aanspreekt.”

Daarnaast vindt ze de focus die ligt op persoonlijke ontwikkeling bij Tribers “heel bijzonder”: “Je gaat echt kijken waar jij goed in bent, daarbij doelen opstellen en kijken hoe je je daar verder in kan ontwikkelen.”

Ook Milan is blij met de uitgebreide kennis die hij afgelopen jaar heeft opgedaan. Vanuit de rol van scrum master kon hij deze kennis ook al snel in de praktijk inzetten. “Ik ben enorm ontwikkeld als professional in een korte tijd. In het begin ging ik erg uit van de theorie. Ik had weinig werkervaring, dus de theorie was het enige waar ik op kon leunen. Al snel merkte ik dat ik vlieguren moest maken en dingen gewoon moest gaan ervaren. Dat was wel een lastige switch. Inmiddels heb ik geleerd om mijn rol meer pragmatisch aan te pakken, in plaats van alleen vanuit het boekje.”

Uitgebreide kennis en kunde

In het traineeship heeft Milan (en zijn medetrainees met hem) ruime kennis opgedaan over diverse agile-methodieken. “En als scrum master bij de opdrachtgever heb ik mijn soft skills verder ontwikkeld, waaronder faciliteren, organisatievaardigheden, probleemoplossend vermogen, komen tot besluitvorming, samenwerken, communicatievaardigheden, et cetera.”

Ook Ellouise heeft het afgelopen jaar haar kennis en kunde in agile en scrum flink kunnen uitbreiden: “Voor mij was de combinatie tussen het intensieve trainingsprogramma en de praktijkervaring bij CB (een logistiek bedrijf) heel fijn. Ik probeer elke week iets van de training van de week daarvoor toe te passen, waardoor je het je snel eigen kunt maken.”

Ook in haar rol als scrum master is ze “heel erg gegroeid”, vertelt ze enthousiast. “We begonnen met een beetje basiskennis over agile en nu hebben we een rugzak vol tools die we kunnen inzetten om teams te helpen innoveren.”

Snel verantwoordelijkheid

Nu Milans eerste jaar in het programma er bijna op zit, kan hij het programma van Tribers iedereen aanraden. Om te beginnen wijst hij op het “jonge en ambitieuze team”, waarbinnen de trainees terechtkomen en zich “binnen no-time thuisvoelen”. Verder wijst hij erop dat je als trainee snel als scrum master aan de slag kunt bij een “mooie opdrachtgever” van het bureau.

Vooral het feit dat trainees vrijwel direct verantwoordelijkheid krijgen spreekt Milan zeer aan, “Maar je krijgt wel altijd een ervaren collega vanuit Tribers die je coacht en begeleidt in je rol. Je krijgt vertrouwen, maar er is dus ook gelukkig een vangnet van andere Tribers waar je altijd op terug kan vallen”, benadrukt hij.

Ook Ellouise waardeert die persoonlijke coaching en betrokkenheid bij Tribers: “Doordat je wekelijks (soms meerdere) meetings hebt met je coach vanuit Tribers, krijg je de ondersteuning die je nodig hebt als starter, maar je wordt wel helemaal vrijgelaten om de opdracht in te vullen zoals jij wil.”

Toekomstplannen?

Na het afronden van het Tribers-traineeship is het geheel aan de young professionals zelf om te besluiten of en hoe ze verder willen groeien. Zo bestaat er bijvoorbeeld de optie – in het geval van een wederzijdse connectie met de opdrachtgever – om bij de klant in dienst te treden. En dat zonder dat de opdrachtgever een afkoopsom hoeft te betalen om de trainee over te nemen, vertelt Milan.

De trainees kunnen uiteraard ook besluiten op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging bij een ander bedrijf. “Dan is de ervaring die je hebt opgedaan nog steeds hartstikke waardevol. De vaardigheden die je ontwikkelt zijn voor heel veel functies waardevol en steeds meer bedrijven doen iets met agile”, legt Milan uit.

Op de vraag wat hijzelf  na het traineeship gaat doen, laat Milan weten: “Ik blijf in dienst bij Tribers en ga verder in de rol van scrum master. Ik heb ontzettend veel geleerd dit jaar, maar ben zeker nog niet uitgeleerd.”

“Naast de rol van scrum master wil ik mij verder gaan specialiseren in het innovatiever maken van bedrijven. Dit wil ik doen door mij verder te verdiepen in onderwerpen als design thinking en service design. Tribers geeft mij de ruimte om dit verder te ontdekken en ontwikkelen.”

Wat hij toekomstige trainees wil meegeven? “Ik geloof echt dat ze vanuit Tribers een langetermijnrelatie met je aan willen gaan.”

Ellouise wil zich op haar beurt de komende tijd in elk geval “verder blijven ontwikkelen”, zo laat ze weten. “Ik heb het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd en ervaring opgedaan met verschillende soorten teams. Dit neem ik mee naar alle volgende teams die ik ga begeleiden in hun reis om autonomer, innovatiever en effectiever te worden.”

Het traineeship lijkt haar in elk geval meer dan klaargestoomd te hebben voor een verdere loopbaan in het agile-domein. “Als ik nu bij een nieuw team start staat er een stuk volwassenere scrum master dan een jaar geleden, dus dat zou ik in willen zetten om de positieve verandering te versnellen. Maar ik zou me ook graag nog verder blijven ontwikkelen.”

Ze besluit: “Het agile gedachtegoed spreekt me erg aan en ik denk dat er voor ieder bedrijf wijze lessen uit te halen zijn. Dit overbrengen en mensen inspireren in de vorm van het geven van trainingen vind ik ook heel leuk, dus daar wil ik me komend jaar ook meer op focussen.”

Over Tribers

In het éénjarige Young Professionals-programma van Tribers krijgen starters een intensief leertraject voorgeschoteld boordevol trainingen en opleidingen (meer dan 40). Hierin komen naast agile en scrum ook thema’s als lean startup, design thinking, zakelijk tekenen en creatief denken aan bod. Verder staat het programma in het teken van persoonlijke begeleiding en coaching door ervaren collega’s en hands-on ervaring op een uitdagende opdracht.