Overnamebroker Marktlink helpt HPI Group aan vierde deal dit jaar

30 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

HPI Group is op overnamepad. Samen met huisadviseur Marktlink wordt actief gezocht naar mogelijke overnamekandidaten. Met succes, want deze week volgde alweer de vierde deal van dit jaar: het inlijven van Insigne.

Eerder dit jaar hielp Marktlink HPI Group al met de overnames van KunstofPlus, PetInnovators en GEKU Plastik, allen actief in de kunststofverpakkingsindustrie. Door het samenvoegen van meerdere producenten in de kunststofverwerkende industrie (evenals in de chemie, automotive, reiniging, persoonlijke verzorging en technisch spuitgietwerk) wil HPI Group synergievoordelen realiseren en risico’s spreiden.

Insigne

De laatste loot aan de stam is de huidige toevoeging van het in Bieskensgraaf gevestigde Insigne. Al ruim zestig jaar geldt Insigne als een full-service kunststof spuitgietbedrijf met een eigen ontwerp- en ontwikkelingsafdeling en matrijzenmakerij. Met zijn ruime aanbod van spuitgietmachines en zijn 2k-faciliteiten en assemblagemogelijkheden ontzorgt het spuitgietbedrijf zijn klanten in het gehele productieproces.

Overnamebroker Marktlink helpt HPI Group aan vierde deal dit jaarHet Zuid-Hollandse bedrijf, dat zo’n veertig professionals telt en wordt geleid door managing director Willem de Koning, kan bogen op uitgebreide kennis van alle mogelijke (technische) kunststoffen. Ook legt het bedrijf zich toe op de verwerking van zowel harde als zachte PVC. Hierdoor neemt Insigne een vooraanstaande positie binnen Europa in.

Paul Harkema, CEO van HPI Group, zegt hierover: “Insigne beschikt over een goede moderne fabriek met interessante uitbreidingsmogelijkheden.”

Met Insigne aan boord krijgt HPI Group de beschikking over nieuwe gespecialiseerde cleanroom-productieprocessen. Deze zijn toegevoegd aan het aanbod voor de productie van kunststoffen, die geschikt zijn voor de voedingsindustrie en de medische wereld. “We voegen hiermee specialistische technische kennis toe aan onze keten van bedrijven”, aldus Harkema. “Met de cleanroom van Insigne kunnen wij nu nog beter aan de hoge eisen van de medische wereld voldoen.”

In navolging van de deal met HPI Group zal De Koning tot eind 2022 als directeur bij de onderneming betrokken blijven.

HPI Group

In 2016 richtte Harkema Moulding Industries op na een management buy-in in kunststofverpakkingsbedrijf Packpower. De afgelopen jaren heeft Harkema de organisatie door middel van meerdere overnames weten uit te bouwen tot een grote groep van kunststofproducerende bedrijven, actief in diverse marktsegmenten en met verschillende productietechnieken.

Met het oog op de internationale ambities van het bedrijf werd besloten Moulding Industries te rebranden naar het huidige HPI Group.

Tegenwoordig werken er honderden professionals voor HPI Group, goed voor een omzet van zo’n €50 miljoen. Het bestuur van het bedrijf wordt gevormd door Paul Harkema (CEO), Hans Lubbers (COO) en Rene van de Pot (CFO).

Buy-and-build

De afgelopen jaren heeft HPI Group een stevige buy-and-build-strategie gevolgd in de kunststofverwerkingsindustrie. Zo nam het afgelopen jaren reeds belangen in meerdere spelers in de branche, waaronder Bema Kunststoffen, BEMA BA, CKV Plastics, PET Innovators, Metron en nu dus ook Insigne.

“De HPI Group verdiept zich nu op niches die commercieel interessant zijn. Klanten in de kunststofindustrie hebben vaak creatieve ideeën, maar niet de kennis en kunde om een product ook daadwerkelijk op grote schaal te produceren”, laat Huub Verbeeten weten, Manager M&A bij Marktlink.

Als huisadviseur heeft Marktlink het bedrijf de afgelopen jaren meermaals bijgestaan bij het realiseren van zijn overnamestrategie. Met 100+ adviseurs geldt Marktlink naar eigen zeggen als de grootste mkb-overnamespecialist in de Benelux. Het bureau helpt opdrachtgevers met hun aan- en verkoopplannen. Daarbij kan de dealmaker, die opereert vanuit vijf Nederlandse vestigingen, bogen op meer dan 25 jaar aan ervaring.