Marktlink bemiddelt twee overnames voor Holland Plastic Industries

02 maart 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Marktlink heeft Holland Plastic Industries (HPI Group) geadviseerd bij de overname van het Nederlandse PET Innovators en het Duitse Geku Plastik. De overnames maken deel uit van een bredere buy & build-strategie, waarbinnen het creëren van synergieën en internationalisering centraal staan.

“Door het toevoegen van zowel PET Innovators als Geku Plastik aan onze portefeuille, halen we twee PET-specialisten in huis”, laat Paul Harkema, CEO en eigenaar van HPI Group (voorheen Moulding Industries), weten in een reactie op de deals.

HPI Group

In 2016 richtte Harkema Moulding Industries op na een management buy-in in kunststofverpakkingsbedrijf Packpower. De afgelopen jaren heeft Harkema de organisatie door middel van meerdere overnames weten uit te bouwen tot een grote groep van kunststofproducerende bedrijven, actief in diverse marktsegmenten en met verschillende productietechnieken. Gezien de internationale ambities van het bedrijf werd besloten Moulding Industries te rebranden naar het huidige HPI Group.
Marktlink begeleidt twee overnames verpakkingsbedrijf HPI GroupOm zijn (internationale) groeiambities vorm te geven deed Harkema destijds een beroep op Marktlink Fusies en Overnames, dat voor Harkema op zoek ging naar geschikte overnamekandidaten. De ondersteuning kwam voor een groot deel van Marktlink-adviseur Huub Verbeeten, die terugblikt: “Samen met Paul hebben we vijf jaar geleden een actieve buy & build-strategie uitgestippeld in de kunststofindustrie. Juist in de economisch onzekere tijden, veroorzaakt door het coronavirus, draait de food- en desinfectiemarkt beter dan ooit.”

De twee jongste overnames van het verpakkingsbedrijf liggen in lijn met de bredere strategie. Met de overname PET Innovators versterkt HPI Group zijn positie binnen de PET-sector, en door GEKU Plastik in te lijven krijgt het bedrijf nu ook toegang tot de Duitse markt. Verbeeten licht toe: “Met deze twee nieuwe transacties zorgen we ervoor dat we risico’s in de markt verdelen. Kortom, een weloverwogen aankoop voor HPI Group.”

“Het plan om meerdere fabrieken in deze industrie bij elkaar te voegen en daardoor synergieën te creëren is tot op heden een succesvolle formule gebleken”, zegt Harkema over de buy & build-strategie. “Ieder bedrijf opereert onder deze algemene noemer, maar met een eigen directie en identiteit. We behouden het mkb-karakter van het bedrijf en voegen daar het professionalisme en de kracht van de groep aan toe.”

PET Innovators

Met de overname van PET Innovators verbreedt HPI Group zijn dienstenportfolio en zet het tevens stappen op het gebied van duurzaamheid. Harkema legt uit dat beide bedrijven een hoog percentage gerecycled PET inzetten, waardoor ze klanten nu al de “mogelijkheid kunnen bieden om klaar te zijn voor de Europese wetgeving van 2025”.

PET Innovators, dat zo’n 40 werknemers op de loonlijst heeft, is volgens Harkema een zeer vernieuwend bedrijf. Als enige fabriek in Europa, zo stelt het bedrijf, worden er volledig geautomatiseerd, geëtiketteerde en gedopte PET-flessen voor zelf geperst sinaasappelsap in de supermarkt geproduceerd. Daarnaast heeft het bedrijf in 2021 als eerste producent ter wereld een stapelbare 10L PET jerrycan met geïntegreerd (PET-)handvat op de markt gebracht.

GEKU Plastik

Bij het in het Duitse Bad Bentheim gevestigde GEKU Plastik werken twaalf werknemers. Het bedrijf is gespecialiseerd in het produceren van PET-flessen, maar produceert bijvoorbeeld ook kunststof vloerbedekkingen en kunststof voor de industriële sector. In het bijzonder is GEKU Plastik actief in de chemiemarkt, waarin het klanten door heel Duitsland belevert. “In de combinatie met PET Innovators is er toegang tot een zeer breed aantal sectoren waarin wij nu verder uit kunnen breiden”, besluit Harkema.

Door de overname van PET Innovators en GEKU Plastik groeit de bedrijvengroep van de ondernemer nu naar zes bedrijven, die gezamenlijk goed zijn voor een omzet van enkele tientallen miljoenen euro’s en een personeelsbestand van ongeveer 200 medewerkers. De afgelopen jaren werden reeds Bema Kunststoffen, CKV Plastics en Metron overgenomen, allen actief in de kunststofverwerkende industrie. Ook bij deze deals heeft Marktlink ondersteuning geboden.