Marktlink helpt Moulding Industries de kunststofsector te veroveren

26 augustus 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Moulding Industries is de laatste jaren bezig aan een flinke opmars. Op basis van een actieve buy-and-buildstrategie is het investeringsvehikel van Paul Harkema uitgegroeid tot een kunststofindustriegroep met meer dan 150 medewerkers en enkele tientallen miljoenen euro’s omzet. Deze maand werden weer twee overnames verricht. Bij zijn snelle expansie wordt Moulding Industries bijgestaan door Marktlink, dat hielp met het neerzetten van de groeistrategie en al vier overnames begeleidde.

Paul Harkema houdt niet van stilzitten. De ondernemer is pas in zijn jonge jaren dertig, maar dat zou je niet zeggen als je naar zijn cv kijkt. Al tijdens zijn studie aan de Londense European Business School had hij zijn eigen bedrijf – IWESA Group – waarmee de rechten verwierf voor twee Spaanse horlogemerken. Vanaf 2009 richtte hij zijn blik op het werkveld waarin hij nu nog altijd zijn aan het opstomen is: kunststoffen en recycling.

In 2009 wordt hij partner van Green Energie Technologies en in 2012 van Integrated Green Energy Solutions Amsterdam. Vanuit dit laatste bedrijf zette hij met compagnon Floris Geeris het project ‘Bin2Barrel’ op, dat plastic recyclet tot brandstof voor de transportsector en nieuwe kunststoffen. Vorig jaar stak een groep investeerders €28 miljoen in een nieuwe recyclingfabriek in Amsterdam van Bin2Barrel: “De nieuwe fabriek is de eerste in zijn soort in de wereld en draagt bij aan de energietransitie”, stelde Floris Geeris destijds. Uiteindelijk moeten er vier van zulke fabrieken verrijzen in Amsterdam en ook in de rest van de Benelux en Duitsland staan installaties gepland. 

Moulding Industries

Daarnaast timmert Harkema de laatste jaren ook nog flink aan de weg met Moulding Industries. Met dit investeringsvehikel nam de ondernemer sinds 2016 al vier kunststofbedrijven over. Hierbij werd hij geadviseerd door Marktlink Fusies & Overnames. De overnamespecialist ontwikkelde samen met Harkema een buy-and-buildstrategie die van Moulding Industries een “one-stop-shop” voor kunststofproducten moet maken. Bovendien begeleidde Marktlink alle vier de acquisities – van de eerste verkenning tot en met de uiteindelijke closing. 

Amsterdam huurt A&M en KPMG in om AEB te redden

De eerste overnameprooi was het Zevenbergse Packpower, dat Moulding Industries overnam via een management buy-in. Hiermee verkreeg Harkema een bedrijf dat kunststofverpakkingen produceert via een proces dat ‘blow moulding’ wordt genoemd, een extrusie-blaastechniek. Vorig jaar volgde met het verkrijgen van Bema de tweede toevoeging aan Moulding Industries. Het bedrijf uit Zierikzee produceert kunststofproducten door middel van spuitgiettechniek en bedient klanten als Axalta en AkzoNobel. 

“Als ondernemer is Harkema altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen”, vertelde Huub Verbeeten van Marktlink destijds over het besluit om Bema te kopen. “Bovendien zoekt hij naar strategische toegevoegde waarde binnen de keten. Met deze overname zal zowel bij Bema (omzet) als bij Packpower (inkoop) synergie behaald kunnen worden. Daarnaast is er op het gebied van grondstofinkoop onderhandelingskracht te winnen door als collectief op te treden.”

“Zowel de bestaande als de nieuwe afnemers van Bema bieden groeipotentieel, waarvoor het huidige machinepark voldoende ruimte biedt”, voegde Harkema daar zelf aan toe. “Het doel is om uiteindelijk meerdere ondernemingen aan Moulding Industries te binden, die voldoende potentieel hebben om verder uit te bouwen. Mijn uiteindelijke visie is om onder de naam Moulding Industries een kunststofverwerkende groep te bouwen, een one-stop-shop waarin we klanten via één van de specialistische deelnemingen kunnen bedienen.”

Dubbelslag

Deze maand maakte Harkema bekend opnieuw een slag te hebben geslagen in deze missie: hij heeft zowel CKV Plastics als Metron ingelijfd. Net als Bema, zijn het beide spuitgietbedrijven. CKV Plastics uit Sprundel vervaardigt kunststofproducten voor een groot aantal sectoren, waaronder de automobielindustrie, de (tuin)bouw, de verlichtingsindustrie, de olie- en gasindustrie, de meubelindustrie en verpakkingsindustrie. Metron, gevestigd in Amsterdam, is een allround spuitgieter van kunststofproducten met afnemers in vele landen en segmenten.

“We hebben Moulding Industries nu voor de vierde keer mogen begeleiden bij een overname in deze sector. De overnames zijn onderdeel van een buy-and-buildstrategie die we eerder samen met Moulding Industries uitgestippeld hebben.”
– Huub Verbeeten van Marktlink

“Ik ben jong en ambitieus en zie groeikansen in de productie van kunststof”, vertelt Harkema in het FD, die toevoegt dat beide verkregen bedrijven er goed voorstaan: “Ik ben geen bedrijvendokter en investeer alleen in goed lopende ondernemingen met een brutowinst die aan de norm voldoet.” De financiering voor de twee nieuwste toevoegingen bestaat uit eigen vermogen en bankleningen, waardoor er geen externe investeerders bij de deals betrokken zijn.

Verbeeten reageert verheugd op het voltooien van de nieuwste acquisities: “We hebben Moulding Industries nu voor de vierde keer mogen begeleiden bij een overname in deze sector. De overnames zijn onderdeel van een buy-and-buildstrategie die we eerder samen met Moulding Industries uitgestippeld hebben. Het vertrouwen en de visie van Harkema in deze sector laat zien dat er veel mogelijkheden zijn voor consolidatie. De bedrijven zullen aan de achterkant geïntegreerd worden zodat er synergievoordelen ontstaan, terwijl de bedrijven afzonderlijk blijven opereren. In de toekomst zien wij met Marktlink nog meer kansen voor overnames in deze sector.”

Stagnatie?

Het FD merkt wel op dat de twee overnames plaatsvinden op een moment waarop de Europese industrie stagnatie vertoont. Harkema vertelt het dagblad echter dat hij de toekomst met vertrouwen tegemoetziet: “Er zit nog altijd groei in de bedrijven waarin ik investeer. Die groei vlakt af, maar van een krimp is geen sprake.” Daarbij wijst hij erop dat hij door de acquisities minder afhankelijk wordt van één bepaalde sector: “Ik streef naar spreiding van opdrachtgevers om de kwetsbaarheid te verkleinen.” 

Voorlopig lijkt hij dan ook nog niet klaar te zijn met zijn veroveringstocht. Marktlink stelt dat er meer overnames zullen volgen, waarbij Moulding Industries mogelijk nog minstens twee keer zo groot zal worden.