Studeren en tegelijk ervaring opdoen in de consultancy

12 november 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Studeren en tegelijk ervaring opdoen in de consultancy: het is de wens van veel studenten. Hannah Schretlen en Mees Collet zijn werkzaam bij ACE en maken in de praktijk mee hoe het is om de werelden van studie en werk te combineren – en wat het hen oplevert.

Voor veel studenten is consultancy een zeer aantrekkelijke branche om hun loopbaan een kickstart te geven. De adviesbranche biedt studenten een steile leercurve, een variëteit aan projecten en opdrachtgevers in uiteenlopende sectoren, slimme collega’s om van te leren en een snel ontwikkelende omgeving.

Consultancy is echter niet voor iedereen weggelegd, en als werkstudent aan de slag gaan kan in dat kader uitkomst bieden. Zo’n parttime dienstverband biedt studenten namelijk een goede kijk in de keuken van consultancybureaus en biedt tegelijkertijd de kans om praktijkervaring op te doen. Tel daar bij op dat studenten waardevolle werkervaring kunnen opdoen en daarmee een voorsprong nemen op de arbeidsmarkt en het moge duidelijk zijn: werken in de consultancy vormt voor veel studenten een win-win.

Hannah Schretlen en Mees Collet - ACE

Niet iedere student zal echter zomaar de gewenste consultancyrol krijgen, want de concurrentie rond het kleine aantal plekken voor werkstudenten mag gerust stevig genoemd worden. Wie hierin in elk geval in zijn geslaagd zijn Hannah Schretlen en Mees Collet. Sinds september zijn ze werkzaam bij ACE Company, een advieskantoor dat zich volledig richt op regulatory change binnen de financiële sector.

Om erachter te komen hoe hun werkzaamheden bevallen en wat ze precies doen als werkstudent, stelde Consultancy.nl de twee juniors vier vragen:

Om te beginnen, hoe ziet zo’n werkstage eruit? En aan wat voor soort vraagstukken en taken draag je bij?

Hannah: “Vloeibaar! Ik ben bijvoorbeeld bijgesprongen met een al lopend project. Hierbij gaat het overkoepelend om de implementatie van nieuwe klimaat-gerelateerde regelgeving, waar de vraagstukken betrekking hebben op onder andere de organisatiestructuur, productvorming en waardecreatie. Het prettige aan ACE is dat je de ruimte voelt om aan te geven wat jouw eigen behoeften zijn. Hier wordt meteen naar geluisterd en waar mogelijk iets aan gedaan.”

“De bijhorende taken zijn daarom ook veelzijdig. Het begint in eerste instantie een beetje als meelopen, om vervolgens met overleg en waar passend steeds meer verantwoordelijkheid te krijgen. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk om intern betrokken te blijven. We zijn momenteel bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een webinar met betrekking tot de verweving van klimaatrisico’s (en daarmee opkomende regelgeving) en financiële instituten.” 

Mees: “Ook de stage zelf varieert enorm. Je ontwikkelt je creativiteit, inzicht en samenwerkingsvaardigheden. Vanaf de eerste dag word je meegenomen in een project; je werkt samen in kleine teams en probeert samen tot een oplossing te komen. Hoewel er binnen de teams verschil is in functie, positie en leeftijd, wordt er naar iedereen geluisterd. Dat er ook om mijn mening wordt gevraagd spreekt me erg aan en zegt veel over de bedrijfscultuur.”

Meer weten over een stage bij ACE? Lees: ‘Stage lopen bij ACE: stagiairs en begeleiders aan het woord’.

Hoe word je door ACE begeleid en inhoudelijk klaargestoomd?

Hannah: “Je wordt in eerste instantie direct meegenomen door de mensen met wie je gaat samenwerken. Aan het begin hoor je natuurlijk veel dingen die je nog niet kent. Gelukkig komt dan wederom het karakter van ACE naar voren; je kan eigenlijk alles vragen wat je wilt en krijgt daarbij meer dan uitgebreid antwoord. Daarnaast heb je ook je persoonlijke begeleider die jou helpt in vragen van klein tot groot, en goed in de gaten houdt hoe het met je gaat.” 

Mees: “Wat ik zelf erg prettig vind is dat iedereen voor je klaarstaat en je wil helpen. Hierdoor kun je altijd bij iemand terecht. Naast het werken in groepsverband worden er vanuit ACE Company ook speciale ACE-dagen georganiseerd. Tijdens deze dagen ligt de focus op ACE en worden er bijvoorbeeld trainingen gegeven. Door middel van deze trainingen ontwikkel je jezelf en kom je meer over jezelf en je collega’s te weten.” 

Met je eerste ervaring op zak, wat trekt je aan de consultancybranche?

Hannah: “Elke opdracht is anders, waardoor het werk veelzijdig blijft. Dit zorgt ervoor dat je steeds voor een ander soort uitdaging staat, wat juist energie geeft. Daarnaast is het mij opgevallen dat communicatie en daarmee de sociale omgang erg belangrijk is om het gewenste resultaat te behalen. Ook daar haal ik veel energie uit.” 

Mees: “De consultancybranche trekt mij aan door de variatie in klanten, projecten en taken. Verder is werken in teamverband iets wat me erg aanspreekt. Bedrijven helpen met een oplossing en het aanbrengen van een structuur is iets wat ik erg interessant vind. Het is anders dan het toepassen van een wiskundige formule waarbij één antwoord correct is. Binnen deze branche is het minder zwart-wit en moet je door middel van inzicht, creativiteit en ervaring tot een oplossing komen.” 

Tot slot, op welke manier helpt zo’n werkstage bij je oriëntatie binnen het vak en op de arbeidsmarkt?

Hannah: “Ten eerste ervaar je de projecten waar je zelf aan meewerkt. Ik vind het heel leerzaam om te zien hoe een (eventueel) project wordt aangepakt. Je ziet dan hoeveel kennis iedereen heeft en hoe deze kennis wordt gestructureerd en gespecificeerd, om vervolgens een duidelijk concept te creëren waar de klant iets aan heeft.”

“Daarnaast leer je ook veel over de organisatiestructuren en inhoudelijke issues van financiële instituten, gezien het feit dat de opdrachten anders niet te begrijpen zijn. Hierdoor krijg je dus inzicht in zowel de werk- als de denkwijze, en voel je steeds beter aan waar jouw interesses en krachten (dan wel zwaktes) liggen.”

Mees: “De mate van betrokkenheid bij grote projecten is hoger dan dat ik verwacht had. Hierdoor oriënteer je je niet alleen binnen de consultancybranche, maar doe je ook direct relevante werkervaring op. Met mijn BSc Bedrijfskunde heb ik voornamelijk theoretische kennis opgedaan over het functioneren van bedrijven. Het opdoen van de praktijkervaring is daar een interessante en leerzame aanvulling op.”