Mehul Mistry over ACE Company als eerste werkgever
Mehul Mistry werkt sinds eind vorig jaar als Business Analyst bij ACE Company, een adviesbureau gespecialiseerd in regulatory change binnen de financiële sector. Consultancy.nl stelde enkele vragen aan Mistry over zijn start bij het boutique bureau en zijn ervaringen sindsdien.
Met een master data science kun je bij veel verschillende organisaties terecht. Wat gaf de doorslag in de keuze voor consultancy?
Ik heb sinds ik begon met studeren al interesse gehad in het raakvlak tussen business en IT. Hierdoor begon ik aan een dubbele bachelor in Informatica en Informatiekunde aan de UU. Hier kwam ik er al snel achter dat een baan als developer, waar je grotendeels gefocust bent op code schrijven, niks voor mij was.
Ik was toch op zoek naar iets met meer menselijk contact en kwam tijdens mijn scriptie terecht bij Deloitte. Daar ontdekte ik hoe business en IT echt samenkomen in de praktijk in de vorm van consulting en dat beviel ontzettend goed.
Welke inzichten over de consultancywereld heb je gedurende je Deloitte-stage opgedaan?
De belangrijkste les die ik daar heb geleerd is dat je niet bang moet zijn om je mond open te trekken. Soms verbaas je jezelf hoeveel je tijdens je studie geleerd hebt en hoe goed je op de hoogte bent van moderne technieken. Toen ik begon met werken toonde ik wat dat betreft iets te veel respect voor mijn oudere collega’s, ik dacht toen vaak: ‘hmm ik zou het anders doen, maar zij zullen het vast beter weten’.
In de praktijk wordt het juist gewaardeerd als je goed onderbouwd kan uitleggen waarom je iets op een andere manier zou aanpakken. Op die manier bied je je collega’s ook nieuwe inzichten en perspectieven op problemen.
Toch heb je gekozen voor ACE, een boutique bureau, als eerste werkgever. Wat motiveerde je bij deze keuze?
Na tweeënhalf jaar bij Deloitte was ik voor mezelf wel toe aan een nieuwe stap en een nieuwe omgeving. Voor corona kreeg ik veel aanbiedingen binnen van grote multinationals en op dat moment was het ook mijn ambitie om bij een dergelijk bedrijf te starten. Toen ik in de zomer afstudeerde zag de wereld er door corona toch wel erg anders uit. Consultancybedrijven liepen allemaal niet goed doordat veel klanten de projecten (tijdelijk) hadden stopgezet en hierdoor was er vrijwel overal een inhuurstop.
Maanden stilzitten terwijl ik een baan aan het zoeken was binnen consulting sprak me niet aan, dus ik besloot om als data-scientist aan de slag te gaan bij een start-up in Rotterdam, genaamd Closure. Daar ondervond ik de voordelen van een klein en dynamisch bedrijf, waar de lijnen naar het managementteam kort zijn. Mijn ervaring daar leerde me dat een kleiner bedrijf ook wel goed bij mij past, omdat je niet in een hokje met beperkte verantwoordelijkheden wordt gestopt maar je juist breed kunt ontwikkelen.
Toen ik de mogelijkheid kreeg aangeboden om bij ACE te starten hoefde ik dan ook niet lang te twijfelen. Tijdens de sollicitatiegesprekken viel me al op dat hoogwaardige dienstverlening met kleine gespecialiseerde teams de werkwijze is binnen ACE. De mogelijkheid om veel samen te werken met ervaren collega’s, de wil die hier heerst om boven de verwachting van klanten te presteren en het feit dat ik hier mijn entrepreneurial mindset kan inzetten om het bedrijf te helpen groeien waren voor mij de doorslaggevende factoren.
Hoe heb je de start bij ACE ervaren?
Door corona is het natuurlijk een heel andere soort start geweest dan wat ik gewend was, maar ik ben wel heel goed opgevangen door al mijn collega’s. Op de eerste werkdag kreeg ik meteen een grote bos bloemen en een gepersonaliseerde koffiebeker opgestuurd, dus ik voelde me al helemaal welkom.
De eerste week schoot snel voorbij met allemaal online kennismakingsgesprekken, en ik kon al meteen aan de slag met een proof of concept voor een bank waarbij we hen meer inzichten bieden in de huidige stand van zaken binnen hun change management-projecten, waardoor ze makkelijker hun verplichte rapportages kunnen bouwen.”
Ik hoefde dus gelukkig niet stil te zitten en ben meteen meegenomen in het project. Hierbij mocht ik tegen mijn verwachting in ook een keertje langs kantoor komen om mijn directe team te ontmoeten. Dit hielp ook zeker.