Boer & Croon onderzoekt skillspaspoort voor maakindustrie

24 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Diploma’s zeggen steeds minder over wat iemand nou echt kan, stellen experts van Boer & Croon – die de afgelopen maanden een onderzoek hebben uitgevoerd naar een zogeheten skillspaspoort.

Vaardigheden waarover professionals moeten beschikken veranderen voortdurend. Dat komt omdat technologie een steeds grote rol speelt in het bedrijfsleven, terwijl technieken elkaar in steeds hoger tempo opvolgen. Waardoor nieuwe skills vanzelfsprekend vereist zijn.

Naast digitale skills, beschikt een goede professional ook over voldoende kennis over zijn werkveld en over sociale vaardigheden. Maar hoe weet je als werkgever of je medewerkers al deze skills daadwerkelijk bezitten? En andersom: hoe toon je als medewerker aan dat je wel degelijk bepaalde skills hebt?

Boer & Croon onderzoekt skillspaspoort voor maakindustrie

Het antwoord op beide vragen is: met een skillspaspoort. Dit is een document dat inzicht geeft in wat professionals daadwerkelijk kennen en kunnen. Daarnaast kan een skillspaspoort medewerkers voorzien van meer zelfvertrouwen, omdat ze hun capaciteiten te allen tijde zwart op wit hebben. 

Ondanks de voordelen is het niet gemakkelijk om een skillspaspoort in te voeren, concludeerden belangenverenigingen FME en Koninklijke Metaalunie. Om die reden schakelden de twee organisaties onlangs de specialisten van Boer & Croon in, die een studie uitvoerden naar de eventuele introductie van een skillspaspoort voor de maakindustrie. 

Voor het onderzoek sprak het adviesbureau met tal van uiteenlopende partijen. Daarnaast voerde Boer & Croon eveneens een desktopstudie uit waarbij werd gekeken naar vergelijkbare initiatieven in het binnen- en buitenland. 

Uit dit alles volgde een rapport met daarin de noodzakelijke randvoorwaarden voor een skillspaspoort voor de maakindustrie. Ook spreken de adviseurs over de kansen die zo’n document met zich meebrengt. Maar ook over de uitdagingen die gepaard gaan met de introductie ervan. 

“De beweging naar een skillsgerichte arbeidsmarkt is een belangrijke ontwikkeling en biedt volop kansen voor bedrijven en medewerkers. Een skillspaspoort kan daar zeker behulpzaam bij zijn. Graag willen we dit de komende jaren verder verkennen”, laat een persvoorlichter van FME weten.