De Influisteraar: Hans Andersson over het vak van organisatieadviseur

10 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hans Andersson, medeoprichter van Andersson Elffers Felix, heeft samen met auteur Jan Tromp een nieuw boek uitgebracht: De Influisteraar.

Voor het boek ging oud-Volkskrant journalist Tromp gedurende een periode van vier jaar uitgebreid met Andersson in gesprek over het vak van organisatieadviseur. Gesprekken over de invloed die adviseurs hebben op ondernemingen en organisaties.

Andersson heeft de afgelopen decennia de halve wereld geadviseerd, van ondernemingsraden tot ministers. Hij nam plaats aan de ronde tafels van bestuurscolleges, zat in de kantines van fabrieksarbeiders en schoof aan in de directiekamers van het Nederlandse bedrijfsleven. Anno 2021 behoort Andersson Elffers Felix (AEF) tot een van de leidende strategische en economische adviesbureaus binnen het publieke domein.

De Influisteraar: Hans Andersson over het vak van organisatieadviseur

De motivatie van Andersson is altijd geweest om met het organisatieadvies als vehikel maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse politie en de reorganisatie daarvan. Andersson was in 1977 mede-opsteller van het rapport ‘Politie in Verandering’. En daar is hij nog altijd trots op: “Als wij niet met Politie in Verandering waren gekomen, had het nog jaren geduurd voordat de beweging ontstond van een autoritaire politieorganisatie naar een politie die midden in de samenleving zou moeten staan.”

Ondertussen is duidelijk geworden dat die beweging weliswaar nog niet is afgerond, maar dat Andersson en zijn team wel aan de basis ervan staan. Ook was hij als boegbeeld binnen de adviesbranche betrokken bij de vorming van de Vreemdelingenwet, en bij grote transformaties binnen de Nederlandse Spoorwegen en het omroepbestel in Nederland.

Dit zijn enkele van de vele voorbeelden in het boek die weergeven waar de organisatieadviseur probeert waarde toe te voegen aan de samenleving. Naar aanleiding van de verschijning van dit boek is er op 22 november in Den Haag een debatbijeenkomst waarin ingegaan zal worden op de macht en invloed van de organisatieadviseur.

De Influisteraar wordt uitgegeven door Mediawerf Uitgevers.