Critical Minds geeft een boost aan de ontwikkeling van starters

08 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij Critical Minds geloven ze er heilig in dat continue ontwikkeling dé manier is om het beste uit collega’s te halen, en hiermee ook het beste resultaat voor hun klanten te bereiken. 

De consultants van Critical Minds helpen opdrachtgevers in vijf sectoren – offshore, maritime & energy, jachtbouw, bouw & infra en de maakindustrie – bij de uitvoering van hun projecten, het verbeteren van processen en samenwerking. Het team van het bureau uit Kamerik (naast Utrecht) bestaat uit een mix van ervaren en junior consultants. 

Starters die nieuw aan boord komen nemen allemaal deel aan het WISE-opleidingsprogramma. “Dit traject is er helemaal op gericht dat onze nieuwe collega’s goed terechtkomen in onze organisatie”, vertelt Miranda Tick, verantwoordelijk voor HR bij Critical Minds. “Consultants krijgen gedurende het tweejarig programma ongeveer een training per maand op uiteenlopende vakgebieden en vaardigheden. Dit geeft hun ontwikkeling een flinke boost.” 

Critical Minds geeft een boost aan de ontwikkeling van starters

Het curriculum richt zich grofweg op drie soorten vaardigheden. Om te beginnen op vakinhoudelijke vaardigheden zoals lean, veranderingen, cultuur & gedrag en projectmanagement. Ten tweede op consultancyskills zoals adviseren, doorvragen, communiceren, omgaan met weerstand en stakeholdermanagement. En tot slot op persoonlijke vaardigheden. Miranda: “Hiermee laten we consultants reflecteren op hun overtuigingen en waarden en gaan ze onder andere aan de slag met de vraag ‘wie ben ik’ en hun rol in een groep.” 

Carmen Koetsier doorliep WISE en vertelt over de impact van het traject: “In mijn eerste jaar van het WISE-traject heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt, professioneel en persoonlijk. Als ik mijzelf vergelijk met vrienden die bij andere bedrijven zijn gaan werken, is het traject bij Critical Minds uniek en dan met name de aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.” 

“Ik volg WISE samen met collega’s die ook nieuw zijn. Daardoor is er een hele fijne, helpende sfeer ontstaan.”, legt ze uit. “Het is echt heel vet om te zien hoe we samen stappen zetten in onze ontwikkeling.” 

De lessen uit het opleidingsprogramma kan Carmen direct toepassen in de praktijk. “Ik leerde dingen over mezelf die ik ook in mijn werk kan gebruiken. Dat maakt het heel leuk. Ik ben bijvoorbeeld erg gericht op harmonie en spreek me daardoor niet altijd uit. Het was een eye opener toen ik leerde dat andere mensen niet kunnen aanvoelen wat ik wil of bedoel. Dat stimuleert me om me eerder uit te spreken. Tegelijk heb ik geleerd dat mijn kracht zit in mijn oog voor onderlinge verhoudingen.” 

Carmen is inmiddels veertien maanden actief voor Critical Minds. Ze heeft tot op heden opdrachten uitgevoerd voor drie verschillende klanten. Deze diversiteit vraag af en toe om maatwerk van het leertraject. “Trainingen worden aangepast aan je behoefte. Dat vind ik ook erg tof.” 

Ook na het afronden van het WISE-traject blijft Critical Minds investeren in zijn talent. “Elke medewerker krijgt na afloop van WISE bij ons een eigen opleidingsbudget. WISER noemen we dat. Zo blijft Critical Minds écht een lerende organisatie”, sluit Miranda af.