Quint helpt The Ocean Cleanup met agile professionaliseringsslag

29 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Vanaf de start in 2013 heeft The Ocean Cleanup de agile-methodologie omarmd en de filosofie gebruikt om zijn innovatie (een gigantische 'plastic stofzuiger') en organisatie voortdurend aan te passen. Met ondersteuning van adviesbureau Quint heeft de Nederlandse scaleup de agile aanpak ingezet om nog wendbaarder te worden.

Dagelijks werkt het team van The Ocean Cleanup – bestaande uit 120 ingenieurs, consultants, onderzoekers, wetenschappers en medewerkers – aan de eenvoudige, maar belangrijke missie van het bedrijf: het verwijderen van plastic uit 's werelds oceanen. Is dat nodig? Zeker, want in onze wereldzeeën bevinden zich vandaag de dag zo'n 5,2 biljoen macro- en microstukjes plastic.

De visie van het bedrijf is gecentreerd rondom twee doelstellingen: de miljoenen kilo's plastic uit de oceanen verwijderen en recyclen en, mogelijk nog belangrijker, het in een later stadium voorkomen dat nieuw plastic via rivieren in de oceanen terechtkomt.

The Ocean Cleanup omarmt agile manier van werken

Het klimaat, maar ook onze technologische mogelijkheden en het ecosysteem van stakeholders, zijn snel aan het veranderen. Binnen dit speelveld zijn voor The Ocean Cleanup wendbaarheid en flexibiliteit daarom belangrijke pijlers, willen ze adequaat kunnen blijven inspelen op de behoeften uit de markt. Al sinds de start van het initiatief omarmt The Ocean Cleanup daarom een agile manier van werken, en in de loop der jaren heeft het bedrijf de methodologie verder uitgerold met betrekking tot nieuwe producten, functies en teams.

Inzicht in wendbaarheid

Nu het bedrijf sterk is gegroeid, komen er ook nieuwe activiteiten en uitdagingen en mogelijk ook meer bureaucratie om de hoek kijken. Zo'n acht jaar na de lancering van het bedrijf (The Ocean Cleanup werd bedacht door de toen 18-jarige Nederlandse oprichter Boyan Slat), wilde het managementteam van The Ocean Cleanup meer inzicht krijgen in de stand van agile werken binnen de organisatie. Ook wilde het mogelijke verbeterpunten in kaart brengen.

Quint, een extern adviesbureau gespecialiseerd in agile, werd ingeschakeld om een onafhankelijke beoordeling uit te voeren. Volgend op interviews met leiders en medewerkers van drie verschillende afdelingen (Ocean, Rivers en Valorization), hebben de consultants de huidige manieren van werken in kaart gebracht en evenals gekeken hoe agile de activiteiten zijn.

Deze inzichten hebben tot een aantal aanbevelingen geleid, gericht op het verbeteren van zowel de efficiëntie als de effectiviteit van de manieren van werken binnen en tussen afdelingen.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen richtte zich op het professionaliseren van de Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) tool - een tool die The Ocean Cleanup gebruikt om potentiële risico's van zijn Ocean producten te identificeren. Quint heeft The Ocean Cleanup geholpen met het verbeteren van de manier waarop risico's worden verzameld en beoordeeld. Ook hielp het de kloof tussen business- en IT-teams te dichten en de manier waarop de tool wordt ontwikkeld, bijgewerkt en onderhouden te verbeteren.

Andere aanbevelingen richten zich op het zorgen voor een nauwere verbinding tussen lange- en korte-termijn planningscycli, het gebruik van 'value stream mapping' als basis voor procesverbeteringsinitiatieven, en het aanscherpen van de 'quality assurance streams'.

System 002

In juli van dit jaar bracht The Ocean Cleanup System 002 uit, de nieuwste versie van zijn ocean cleanup-systeem. Dit systeem is volgens het bedrijf veel groter (een spanwijdte van 1.800 meter) en effectiever (effectiever in het opvangen van plastic) dan het oorspronkelijke systeem (System 001). De test van Systeem 002 in de grote Stille Oceaan is inmiddels voltooid en het team gebruikt momenteel de lessen uit die test om de volgende versie van zijn oplossing te ontwikkelen: Systeem 003.

De Ocean Cleanup wordt financieel en door middel van kennis ondersteund door tal van grote bedrijven, waaronder A.P. Moller - Maersk, Deloitte, Latham & Watkins, Macquarie Group en Microsoft.