Te veel woningen in Grouw gebruikt als vakantiehuis

22 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Te veel woningen in het centrum van het Friese dorp Grouw worden gebruikt als vakantiehuis. Dat stelt de gemeente Leeuwarden op basis van een onderzoek van adviesbureau Compaenen.

Begin 2014 werd Grouw – met vandaag de dag 5.750 inwoners – onderdeel van de gemeente Leeuwarden. Het dorp richtte zich tot de tweede helft van de vorige eeuw met name op landbouw. Vandaag de dag – en de afgelopen zeventig jaar – draait de economie van Grouw echter vooral op toerisme en watersport.

Grauw heeft deze omwenteling kunnen maken door zijn geografische ligging. Het dorp ligt namelijk ten noordoosten van het Sneekermeer, waar in de lente en de zomer flink op wordt gezeild. Net zoals op de nabijgelegen plassen – zoals het Heegermeer en het Slotermeer – die via de verschillende sloten kunnen worden bereikt. 

Te veel woningen in Grouw gebruikt als vakantiehuis

In het licht hiervan is het niet verrassend dat in de regio waarvan Grouw deel uitmaakt bijzonder veel vakantiehuizen te vinden zijn. Zo’n recreatiewoning mag volgens de wet niet permanent bewoond worden, waarop sommige gemeenten in ons land controleren.

Andersom geldt in sommige Nederlandse gemeenten hetzelfde. Een normaal woonhuis moet aldaar permanent worden gebruikt en mag derhalve niet fungeren als vakantiewoning, omdat anders bepaalde plaatsen in ons land tijdens de herfst en de winter kampen met grote leegstand. En dat komt de leefbaarheid vanzelfsprekend niet ten goede.

Grouw verandert vanaf oktober tot en met maart weliswaar niet een spookdorp. Maar toch worden daar op dit moment al te veel normale huizen gebruikt als vakantiewoning, meldt de gemeente Leeuwarden op basis van een onderzoek van adviesbureau Compaenen. Het gaat om circa dertig huizen in het centrum van Grouw – wat overeenstemt met 1% van alle woningen in het dorp. 

In Grouw is op dit moment nog geen zelfbewoningsplicht van toepassing. Volgens de wet mogen de huizen in het centrum van het dorp dus nog fungeren als vakantiewoningen. In veel Nederlandse kustgemeenten – zoals Domburg en Oostkapelle – mag dat al een aantal jaar niet meer.

De gemeente Leeuwarden overweegt om de zelfbewoningsplicht in Grouw in te voeren, maar wacht hiermee omdat adviesbureau Compaenen hier op dit moment een onderzoek naar uitvoert. Volgens de huidige planning is deze studie begin 2022 afgerond, waarna de gemeente een beslissing zal nemen.