Hogenhouck begeleidt verkoop van datacenter in Friesland

15 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Datacenter investeerder Penta Infra heeft het in Leeuwarden gevestigde DataCenter Fryslân ingelijfd.

Na DataDiensten Fryslân te hebben opgezet in 2002, richtte Else Maria van der Meulen in 2006 ook zusterorganisatie DataCenter Fryslân op, een netwerk integrator voor regionale opdrachtgevers. Het bedrijf levert de infrastructuur voor de IT-diensten van lokale overheden, zorg- en onderwijsinstellingen en IT-partijen in de regio. 

Na jaren van uitbreiding kwam ze vorig jaar op een kruispunt te staan. “De ontwikkelingen in datacenters, netwerken en security gaan steeds sneller. Hierdoor verdienen beide bedrijven 100 procent aandacht. En dat heeft mij ruim een jaar geleden doen besluiten om te kijken naar een partij die ons bloeiende datacenter verder de toekomst in kan begeleiden”, zegt Van der Meulen. 

De directeur en grootaandeelhouder haalde adviesbureau Hogenhouck aan boord om de verkoop te begeleiden. Met succes, want eind maart werd aansluiting gevonden bij Penta Infra, een grotere aanbieder van datacenter- en connectiviteitsdiensten met activiteiten in Nederland en Duitsland.Else Maria van der Meulen, DataCenter FryslanDataCenter Fryslân – dat bestaat uit de locaties DCF1 (225 m2) en DCF2 (175 m2) die beschikken over een eigen onafhankelijk functionerende energievoorziening – wordt de achtste datacenter van Penta Infra. De andere datacenters zijn gevestigd in onder meer Berlijn, Leipzig, Keulen, Düsseldorf en Schiphol.

Voor Penta Infra is de deal onderdeel van de groeistrategie. Het bedrijf wil een Europese positie opbouwen; acquisities moeten hierbij helpen. In maart nam het bedrijf nog het datacenter van de Amerikaanse ICT-dienstverlener Ensono over in Düsseldorf.

Van der Meulen gaat zich nu richten op de verdere ontwikkeling van Datadiensten Fryslân. Over de closing van de transactie in het coronatijdperk zegt ze: “Het heeft in de laatste weken nogal wat hoofdbrekens gekost om alles juridisch in orde te krijgen. Uiteindelijk was het dan toch geregeld en werd de transactie digitaal afgerond.” 

“Dank aan iedereen die ons de afgelopen jaren het vertrouwen heeft gegeven en vooral ook dank aan mijn team waarmee we dit hebben gerealiseerd. En niet in de laatste plaats, dankjewel Hein Stoops [M&A-adviseur bij Hogenhouck] voor de begeleiding in dit traject!”