EY komt goed door Covid-19 en boekt zelfs hogere winst

01 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

EY is goed door de corona veroorzaakte economische crisis gekomen. De accountants- en adviesorganisatie wist de omzet in ons land redelijk stabiel te houden, terwijl de winst met 11% is gestegen.

Voor zakelijke dienstverleners was 2020, evenals de eerste helft van 2021, een ware rollercoaster te noemen. Toen de pandemie losbarstte zagen zij de vraag naar hun diensten flink inzakken, hoewel er op sommige dienstengebieden (denk aan digitalisering) plotseling juist een flinke vraagstijging ontstond. Voor organisaties was het een flinke uitdaging om zich in de snel veranderde omgeving staande te houden en voor het personeel een veilige en gestroomlijnde transitie naar remote (of hybride) werken te faciliteren.

Voor EY was dit niet anders, erkent bestuursvoorzitter Jeroen Davidson. “Ons boekjaar (dat van juni 2020 tot juni 2021 liep) stond grotendeels in het teken van Covid-19. Dit zorgde voor uitdagende omstandigheden voor de onderneming, medewerkers, klanten en leveranciers.”

Omzet van EY Nederland 2021

Toch kijkt hij tevreden terug op het boekjaar, met dank aan de “bijzondere prestatie die de circa 4.300 medewerkers in ons land hebben weten neer te zetten”. In een tijd waarin veel aanpassingsvermogen van de medewerkers is gevraagd, wist EY de “dienstverlening op hoog niveau te continueren”.

Met als gevolg dat de omzet stabiel is gebleven: onderaan de streep noteerde EY een minieme daling van de omzet (-0,5%) naar €900 miljoen. Door lagere kosten steeg de winst met 10,9%, van €153 miljoen naar €170 miljoen. Bezuinigingen werden vooral gerealiseerd door lagere reiskosten, minder mensen op de payroll (-3,9% fte’s) en minder inhuur van externen.

De verschillende business lines hebben wisselende resultaten laten zien. Bij zowel Assurance (-€4 miljoen), Tax (-€3 miljoen) als Consulting (-€8 miljoen) was er sprake van een omzetdaling. Net als wereldwijd het geval was, presteerde het bedrijfsonderdeel Strategy & Transactions (waar EY-Parthenon onderdeel van is) uitstekend.

Davidson: “Ondanks de uitdagende omstandigheden in het boekjaar was er bij dit onderdeel veel vraag naar onze expertise op het gebied van bedrijfstransformaties, digitalisering van bedrijfsmodellen, rendementsverbetering en fusies en overnames.”

EY Nederland wordt geleid door 248 partners. Met een omzet van €900 miljoen is EY momenteel de nummer twee van de Big Four in ons land (PwC zit EY dicht op de hielen, maar moet zijn resultaten nog bekendmaken). Deloitte is met een omzet van €1 miljard marktleider.

Wereldwijde omzet van EY 2021

Opvallend is dat EY, wereldwijd gezien, juist flink is gegroeid tijdens de crisis. Zo wist het bureau voor het eerst door de omzetgrens van $40 miljard te breken. Vooral met dank aan de expansie in Azië en de sterke groei van EY-Parthenon.

Davidson geeft aan dat het kantoor de crisis nu achter zich heeft gelaten en de blik heeft gericht op de toekomst. “Ervan uitgaande dat Covid-19 onder controle kan worden gehouden, verwacht ik in het lopende boekjaar een gezonde groei van onze praktijk en verdere investeringen in de toekomst. We gaan investeren in onze medewerkers, auditkwaliteit, strategie en technologie…Ook blijven we onverminderd inzetten op de kwaliteit van onze dienstverlening en het werven en behouden van toptalenten.”

“Extra aandacht richten we op de ESG-thema’s in zowel onze dienstverlening als de eigen bedrijfsvoering. Geheel in lijn met onze wereldwijde ambitie om ‘carbon net zero’ te worden per 2025, hebben we onder meer besloten om het wagenpark volledig te gaan elektrificeren vanaf 2022. Ook het thema diversiteit en inclusiviteit staat daardoor nog nadrukkelijker op de agenda van de raad van bestuur.”