EY breekt voor het eerst door omzetgrens van $40 miljard

21 september 2021 Consultancy.nl

Wereldwijde zakelijke dienstverlener EY heeft voor het eerst de wereldwijde omzetgrens van $40 miljard doorbroken.

Het Big Four accountants- en advieskantoor wist in het afgelopen boekjaar een groei van 7,3% te realiseren, ondanks de door Covid-19 veroorzaakte economische crisis. De Azië-Pacific regio vormde hierbij opnieuw de snelst groeiende regionale markt, een stijging van bijna 14% , naar $6,6 miljard. EY-Parthenon, de strategietak van EY, groeide in deze periode met maar liefst 19,6%.

"De mensen van EY hebben het afgelopen boekjaar hard gewerkt om klanten en gemeenschappen te ondersteunen en een uitstekende reeks resultaten neergezet, em dat gedurende een uitdagend jaar", laat wereldwijde Chairman en CEO Carmine Di Sibio weten. Di Sibio staat sinds de zomer van 2019 aan het roer van EY, als opvolger van Mark Weinberger.
Global revenue of EYBij de bekendmaking van de resultaten voor 2021 maakte Di Sibio bovendien plannen bekend voor een investering van $10 miljard, bedoeld voor training, strategie en fraudedetectie. Van dit bedrag zal $2,5 miljard worden gestoken in het verbeteren van de auditkwaliteit.

"Een recordinvesteringsplan van $10 miljard verspreid over drie jaar – in vitale gebieden zoals auditkwaliteit, strategie en duurzaamheid – zal de klanten van EY, onze professionals en gemeenschappen helpen innoveren en transformeren", aldus Di Sibio. "De wereld verandert snel en de EY-organisatie bevindt zich in de ideale positie om stakeholders te helpen op een rechtvaardige en duurzame manier succesvol te kunnen zijn."

De Noord-Amerikaanse activiteiten van EY wisten met een gerealiseerde omzet van ~$17,6 miljard relatief stabiel te presteren. Ook de EMEIA regio (Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika) noteerde een stijging van 10%, naar $15,6 miljard.

Global revenue of the Big Four 2016-2021

Mede dankzij een sterke groei in Australië voegde EY in de regio Azië-Pacific $6,6 miljard toe aan de totale omzet. Over de afgelopen zeven jaar wist het daarmee een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,9% te realiseren.

Vooral de Assurance-activiteiten van EY voerden de boventoon, met een stijging van 5,8% naar een omzet van $13,5 miljard. Op de twee de plaats volgt de Consulting praktijk met een omzet van ruim $11 miljard - een stijging van 6,4 ( met een bijna dubbelcijferige CAGR over zeven jaar). Verder wist de Tax-divisie van EY een omzet van $10,5 miljard te realiseren. Tot slot was de beste presteerder de Strategy & Transactions-praktijk, die een stijging van 14,6% naar $4,8 miljard wist neer te zetten.

Voor de toekomst heeft EY ambitieuze groeiplannen voor zijn strategie consulting tak EY-Parthenon, zowel door middel van organische groei als het doen van verdere overnames. EY merkt de strategietak aan als 's werelds op vier na grootste organisatie voor strategieadvies – gemeten in omzet. EY-Parthenon telt wereldwijd meer dan 6.500 professionals en 750 partners.

The consulting versus accounting mix

Dankzij de sterke financiële resultaten heeft EY zijn voorsprong kunnen vergroten ten opzichte van het op drie na grootste Big Four-kantoor KPMG. Hoewel die pas in december van dit jaar zijn resultaten naar buiten brengt, is nu al duidelijk dat KPMG de minste groei geniet binnen de Big Four en het gat met de overige kantoren niet heeft kunnen dichten. PwC, wereldwijd en in ons land de nummer twee, moet ook nog verslag uitbrengen, maar heeft in het boekjaar FY2020 al meer dan $42 miljard weten om te zetten.

Vorige week kondigde Deloitte een omzet van $50 miljard aan voor het boekjaar 2021, waarmee het zijn positie als 's werelds grootste accountants- en advieskantoor verstevigt. In vergelijking met PwC en EY haalt Deloitte een (aanzienlijk) groter deel van zijn inkomsten uit advies- en consultingdiensten, via zijn merken Deloitte Consulting, Monitor Deloitte, Deloitte Digital en Deloitte Financial Advisory.

In Nederland boekte EY in het laatste boekjaar (FY20) €905 miljoen aan omzet. Ter vergelijking: tien jaar geleden lag dat cijfer rond de €655 miljoen.