Adviesbureau VanWestreenen richt zich op het platteland

19 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultancybureau VanWestreenen bedient met name klanten van het platteland. Eigenaar Steven van Westreenen sprak onlangs over zijn onderneming met het Reformatorisch Dagblad.

In 1993 zag adviesbureau VanWestreenen het levenslicht. Inmiddels beschikt het bedrijf over drie kantoren – één in Lunteren (Gelderland), één in Tubbergen (Overijssel) en één in Lichtenvoorde (Gelderland). De organisatie richt zich in het bijzonder op vraagstukken op het gebied van milieu, bouw en ruimtelijke ordening. 

Vóór 1993 was Van Westreenen onder andere werkzaam bij de Universiteit van Wageningen, alwaar hij onderzoek deed naar emissievrije stallen. Ook was hij eerder actief als ambtenaar binnen de gemeente Ede, waar hij zich bezighield met het al dan niet verlenen van vergunningen. Deze ervaringen kwamen hem bijna twintig jaar geleden in zijn rol als consultant goed van pas.

Steven van Westreenen, Oprichter, VanWestreenen

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Nederland geconfronteerd met een mestoverschot. In de daaropvolgende decennia zette deze ontwikkeling zich voort. Derhalve werden in de jaren tachtig en negentig strengere wetten geïntroduceerd. “Doordat boeren indertijd vergunningen niet op orde hadden, kwamen velen in de problemen”, zegt Van Westreenen, die een lans brak voor de boeren en ze adviseerde.

Ook vandaag de dag heeft Van Westreenen nog altijd veel aan de werkervaring die hij opdeed voordat hij zijn eigen onderneming oprichtte. Door de stikstofcrisis wordt een aanzienlijk deel van de agrarische sector gedwongen zijn activiteiten radicaal aan te passen. En daar kan adviesbureau VanWestreenen ondersteuning bij bieden. 

Niettemin stoort Van Westreenen zich wel aan de politieke keuzes die worden gemaakt. “De Formule 1 in Zandvoort moet koste wat kost doorgaan, maar tegelijk worden de natuurvergunningen van boeren geschorst. Hun broodwinning is in het geding.”

En boeren willen zich zich heus wel conformeren aan nieuwe milieuwetgeving, zegt Van Westreenen. Maar waar ze volgens hem voor passen, dat is de grote bijbehorende onduidelijkheid – als je een bedrijf runt moet je immers ook aan de lange termijn denken. “De inkt van de ene maatregel is nog niet droog, of de volgende komt er alweer aan. Dat is ook funest voor de kredietverstrekking: banken willen zekerheid.” 

Met de voeten in de klei

“Ik zit het liefst aan de keukentafel om met de ondernemer zijn plannen door te spreken”, vervolgt Van Westreenen. “Mijn compagnon Barry Wopereis staat er net zo in. Daarom hebben we een directeur, Gert Schoterman, aangetrokken die de dagelijkse leiding voor zijn rekening neemt.”

Naast de directie bestaat het team uit vijfentwintig specialisten, die zich bezighouden met uiteenlopende activiteiten. Denk onder andere aan het begeleiden van vergunningsprocessen, het ontwerpen van bedrijfsgebouwen en stallen en juridisch advieswerk. “We proberen zoveel mogelijk slagkracht in eigen huis te hebben.” 

Het klantenbestand van het consultancybureau bestaat onder andere uit ruim drieduizend ondernemers uit de agrarische sector. Daarnaast ondersteunen de specialisten de laatste tijd ook steeds vaker bedrijven uit de voedselbranche, zoals slachthuizen en voerproducenten. “Die lopen vaak tegen dezelfde problematiek aan als onze boeren.” 

Kennis en expertise op peil

En hoe ziet de toekomst van het adviesbureau eruit? De directie heeft de ambitie om het aantal specialisten de komende jaren geleidelijk aan uit te breiden naar circa veertig. Maar goed personeel is in deze branche zeer schaars, benadrukt Van Westreenen.

“We onderhouden contact met hogeschool Aeres in Dronten en met de Wageningse universiteit. En we trainen nieuwe collega’s in de praktijk door ze te koppelen aan een ervaren medewerker. Op die manier houden we onze kennis en expertise op peil en in huis.”