Formule 1 in Zandvoort haalbaar volgens consultancybureau

27 november 2017 Consultancy.nl 10 min. leestijd
Meer nieuws over

Een terugkeer van de Formule 1 naar Circuit Zandvoort behoort tot de mogelijkheden. Hoewel er nog sprake is van een aantal onzekerheden en uitdagingen, concludeert onderzoeksbureau Decisio dat er geen sprake is van onoverkomelijke bezwaren. Wel zal het nodig zijn het circuit aan te passen en externe investeerders aan te trekken. Een race buiten het hoogseizoen komt uit de bus als het meest aantrekkelijke scenario.

Gisteren verreed Max Verstappen in Abu Dhabi alweer de laatste race van het Formule 1 seizoen van 2017. Hoewel Verstappen in de laatste fase van het kampioenschap nog twee races op zijn naam wist te schrijven, liet de Red Bull-coureur onlangs weten dit seizoen te beschouwen als “gemiste kans”. Desalniettemin is de jonge racer onverminderd geliefd onder de fans. Wellicht gaat zijn enorme populariteit nu zelfs leiden tot een terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar het circuit van Zandvoort.

Nederlandse Grand Prix

De enorme scharen fans die Verstappen op de been weet te brengen zijn niet onopgemerkt gebleven. In oktober waren er al geruchten dat Liberty Media – dat ruim een jaar geleden de Formula One Group* in handen kreeg – kijkt of het mogelijk is een race te organiseren in Nederland. Daarbij werd met name gedacht aan een stratenrace in Amsterdam of Rotterdam. Veel Nederlandse autosportliefhebbers hopen echter op iets anders: een terugkeer van het F1-circus naar het circuit van Zandvoort. 

Ook gemeente Zandvoort blijkt hier wel oren naar te hebben. Het benaderde samen met Circuit Zandvoort onderzoeksbureau Decisio om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Hierbij werden de effecten van een jaarlijkse Grand Prix in Zandvoort in twee scenario’s doorgerekend: een voor het hoogseizoen en een voor het laagseizoen. In beide scenario’s is men uitgegaan van 125.000 mensen die op het evenement afkomen. Aangezien zij het driedaagse evenement gemiddeld twee dagen bijwonen, zorgen ze samen voor 250 duizend bezoeken. 

Businesscase expoitatie evenement bij verschillende bezoekersaantallen

De onderzoekers concluderen dat een Grand Prix in Zandvoort zeker tot de mogelijkheden behoort. Zowel in het hoog- als het laagseizoen zorgt een race volgens hen voor positieve impact. Wel zijn er nog vrij veel onzekere factoren, met name op financieel gebied. Zo is enerzijds nog niet duidelijk welke fee aan de Formula One Group zal moeten worden betaald en is het anderzijds nog niet duidelijk hoeveel geld de overheid en sponsoren bereid zijn bij te dragen.

Laagseizoen

Vanwege de grote aantallen verwachte bezoekers lijkt een race in het laagseizoen het meest aantrekkelijk. De vele racefans zorgen voor zo’n 100.000 bezoeken aan het Zandvoortse dorp of strand en 144.000 Nederlandse hotelovernachtingen. Er wordt op gewezen dat de hotels in en wegen en treinen naar Zandvoort in het hoogseizoen en met mooi weer al behoorlijk vol zijn, ook als er geen evenement plaatsvindt op het circuit. 

De Zandvoortse hotels kunnen in deze periode 12.000 overnachtingen accommoderen voor circuitbezoekers, terwijl dat er in het laagseizoen 21.000 zijn. Bovendien zouden de bezoekers in het hoogseizoen voor een deel de reguliere bezoekers van de strandplaats afschrikken. De onderzoekers voorspellen dat een Grand Prix tijdens een weekend met drie tropische dagen zomaar ten koste van maar liefst 150.000 bezoeken aan het strand zou kunnen gaan. Van deze verdringing is geen sprake in het laagseizoen en als het weer slecht is. 

Onzekerheden en uitdagingen

Decisio ziet momenteel geen onoverkomelijke technische, organisatorische of logistieke knelpunten die de komst van de F1 naar Zandvoort in de weg staan. Wel identificeert het bureau een aantal uitdagingen en onzekerheden. Belangrijke onzekerheden betreffen onder meer te verwachten opbrengsten, veranderende eisen die de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) stelt aan F1-circuits en de wensen, eisen en gunfactor van de Formula One Group. 

Op dat gebied is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoeveel de vereiste aanpassingen aan het circuit zullen kosten. In het onderzoek gaat men ervan uit dat dit minimaal een eenmalige investering van €10 miljoen zal vergen. Ook is de hoogte van de fee die moet worden neergeteld om de F1 naar Zandvoort te halen nog niet bekend. Dit bedrag wordt door Decisio ingeschat op €20 miljoen per jaar en hier is ook van uitgegaan in het haalbaarheidsonderzoek. 

Een belangrijk aandachtspunt is de bereikbaarheid. Er leiden niet erg veel wegen naar Zandvoort en ook zijn die niet zo breed. De onderzoekers denken echter dat de nabijheid van Schiphol en Amsterdam, een treinstation op loopafstand en overnachtingslocaties op fietsafstand het samen mogelijk maken om met een vervoersplan te komen waarin de bereikbaarheid juist een pluspunt wordt. De bestaande problemen worden volgens hen bovendien vaak overdreven: “Als hier ruim 100.000 mensen naartoe komen moet je dat oplossen, maar dat is te doen. Nu komen er op een zomerse dag ook al zoveel mensen”, aldus Decisio-adviseur Menno de Pater.

Om het circuit aan de laatste eisen te laten voldoen, zal er een nieuw, groter pitcomplex moeten worden gebouwd. Hiervoor is het volgens Decisio mogelijk nodig om een deel van de grond van een aangrenzende camping aan te kopen. Ook moet de natuur­beschermings­wet worden getoetst en het bestemmingsplan worden aangepast. Op dit vlak heeft men bovendien te maken met onzekerheden omtrent de wensen vanuit de FIA en de Formula One Group.
Bestedingen en toegevoegde waarde van Formule 1 in Zandvoort

Opbrengst

Er bestaat daarnaast nog onduidelijkheid ten aanzien van de te verwachten financiële opbrengsten. Dit terwijl er veel draagvlak nodig is vanuit de politiek en de omgeving, aangezien het nodig lijkt een vorm van sponsoring aan te trekken: “De exploitatie zonder bijdragen van derden is op zijn best kostendekkend. De businesscase is zeer gevoelig voor aantallen bezoekers en onvoldoende om eenmalige investeringen terug te verdienen”, stelt Decisio. Prins Bernhard van Oranje, sinds vorig jaar mede-eigenaar van het circuit, voegt toe: “Voor ons als promotor alleen is het financieel niet interessant. Er moeten meer partijen bijkomen.”

Deze onzekerheid is ook terug te zien wat betreft de baten van een Formule 1-race op Zandvoort. De economische opbrengst is bijvoorbeeld voor een belangrijk deel afhankelijk van de periode en weersomstandigheden waarin het evenement wordt gehouden. De opbrengst van een race is berekend voor Zandvoort, de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de rest van Nederland. In deze berekeningen is echter nog geen rekening gehouden met de fee die aan de Formula One Group moet worden betaald, aangezien de hoogte daarvan nog onbekend is. 

Additionele bestedingen Formule 1

In het laagseizoen levert een race Zandvoort volgens de onderzoekers €32 miljoen op aan additionele bestedingen en 76 fte aan werkgelegenheid. In het hoogseizoen gaat het om €28 miljoen en 45 fte. Voor wat betreft de MRA zorgt een race in het hoogseizoen voor €40 miljoen aan extra bestedingen en 186 fte en in het laagseizoen voor €49 miljoen en 274 fte. Voor de rest van Nederland levert de F1 in het hoogseizoen €26 miljoen op aan extra uitgeven en 237 fte, terwijl dit in het laagseizoen €30 miljoen en 287 fte zijn. De continu lagere opbrengst in het hoogseizoen hangt samen met de eerder genoemde verdringing. Van deze bedragen zal volgens Decisio €26 miljoen terechtkomen bij het circuit en de rest in het dorp.

Vervolgstappen

Dit is dus wel buiten de fee gerekend, maar ook niet alle positieve effecten van een Grand Prix op Zandvoort blijken in het onderzoek te zijn meegenomen. Sommige voordelen zijn erg lastig te kwantificeren, zoals de impact die de eenmalige investeringen in het circuit zullen hebben. Ook is er niet uitgebreid stilgestaan bij de vele exposure die Zandvoort zal krijgen via de tv-uitzendingen van de Formule 1, die wereldwijd door zo’n 250 miljoen mensen worden bekeken. Dit zal mogelijk extra investeringen aantrekken voor de kleine kustgemeente. 

De Zandvoortse wethouder Gerard Kuipers denkt dat de F1-races budgetneutraal kunnen worden georganiseerd. “Tenminste, als we alles op orde hebben. We rekenen op 125.000 mensen op de racedag en nog een keer zoveel op de dagen ervoor. Dan kan het eruit.” Nu uit het onderzoek van Decisio is gebleken dat het terughalen van de Formule 1 haalbaar is, willen Circuit Zandvoort en de gemeente een consortium vormen om een volgende stap te zetten. Hierbij zal de nadruk liggen op het creëren van draagvlak en het vinden van investeerders.

Ook prins Bernhard junior ziet genoeg mogelijkheden voor een terugkeer, maar wijst er wel op dat het sowieso nog wel even zal duren voordat het zover is: “Daarvoor is echt wel even de tijd nodig. De aanpassingen aan de infrastructuur en het circuit moeten binnen een jaar kunnen. Maar we moeten een consortium vormen, op de kalender zien te komen, dus daar ga ik nu geen uitspraak over doen.” Ook is er nog geen contact geweest met Liberty Media: “Dat is een heel belangrijke stap die genomen zou moeten worden”, aldus prins Bernhard junior. 

Werkgelegenheid in FTE

Hij besluit: “Wij zijn erg verheugd met de resultaten van de haalbaarheidsstudie. Hieruit blijkt dat onze droom om ooit de F1 naar Zandvoort te halen werkelijkheid kan worden. Ik hoop dat de politiek en het bedrijfsleven zich bereid tonen om samen met ons de volgende stap te zetten. Want wat zou er mooier zijn dan Max te zien schitteren op ‘zijn’ thuiscircuit?”

Racegeschiedenis 

Kuipers vult aan: “Het onderzoek laat zien dat er een stevig fundament bestaat voor de terugkeer van de F1 in Zandvoort. Het verlangen naar de terugkeer van de Dutch Grand Prix in Zandvoort werd gevoed door de ongekende successen van Max Verstappen en de geweldige daaropvolgende opleving van de Formule 1 in Nederland. Zandvoort heeft een roemrijke Formule 1 geschiedenis, wij gaan aan de slag om de Grand Prix terug te halen naar Zandvoort.” 

Het is ruim 32 jaar geleden dat eer voor het laatst een F1-race werd afgewerkt op het Zandvoortse circuit. Deze laatste race uit 1985 werd gewonnen door drievoudig wereldkampioen Nikki Lauda, die nummer 2 Alain Prost en nummer 3 Ayrton Senna voor wist te blijven. Vanaf 1952 was de Grote Prijs onderdeel van het wereldkampioenschap. Ook andere legendarische coureurs als Graham Hill, Jackie Steward en James Hunt wisten ooit te winnen op Zandvoort.

Gerelateerd: Salarissen en bonussen van Formule 1 teams en coureurs.

* Formula One Group is de groep bedrijven die de F1 promoot en exploiteert.